19 Nisan 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa25°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele25°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara18°C

KREMLİN: RUS TURİSTLERE TÜRKİYE KISITLAMASI KALDIRILACAK

Putin'le Erdoğan'dan 7 ay sonra ilk temas...

Kremlin: Rus turistlere Türkiye kısıtlaması kaldırılacak

29 Haziran 2016 Çarşamba 15:45

Erdoğan'la görüşmenin 'genel olarak yapıcı' geçtiği belirtilen Kremlin açıklamasına göre, Putin İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde gerçekleşen terör saldırısı nedeniyle derin başsağlığı dileklerini iletti.

Putin ayrıca 'Rus pilotu öldürmekle suçlanan Türk vatandaşı hakkında başlatılan soruşturmanın objektif bir biçimde yürütülmesini umduğunu' ifade etti.

Kremlin'in açıklamasında Rusya ve Türkiye dışişleri bakanlarının 1 Temmuz'da Soçi'de düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü toplantısında bir araya gelmesi konusunda anlaşmaya varıldığı da kaydedildi.

KREMLİN: PUTİN TÜRKİYE İLE GÖRÜŞMELER İÇİN HÜKÜMETİ GÖREVLENDİRDİ

Diğer taraftan Kremlin'den gelen açıklamaya göre Putin ve Erdoğan, 'herkes için ortak bir tehdit olan terörizmle mücadele için uluslararası işbirliğini aktif hale getirilmesi gerektiğini' vurguladı. Ayrıca Putin ekonomi alanı da dahil işbirliğinin yeniden başlatılması amacıyla Türkiye'yle görüşmeler yürütülmesi için hükümetini görevlendireceğini söyledi.

KREMLİN: RUS TURİSTLERE TÜRKİYE KISITLAMASI KALDIRILACAK

Putin ve Erdoğan'ın Rus turistlerin Türkiye'yi ziyaret etmesi önündeki kısıtlamaların kaldırılması konusunda da anlaştığı belirtildi. Fakat Türk tarafından Türkiye'de bulunan Rus vatandaşlarının güvenliğinin sağlanması için ek önlemler alınmasının istendiği kaydedildi.

KREMLİN: TÜRKİYE GÜVENLİK TAAHHÜTÜ VERDİ

Putin'in hükümet toplantısında söylediğine göre Türkiye de ülkedeki Rusya vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için gereken her şeyi yapacağını taahhüt etti.

Bu arada Putin'in Türkiye turizmine yönelik idari sınırlamaların kaldırılması için Rus hükümetini görevlendirdiği haberi geldi.

Putin Erdoğan'la görüşmesinin ardından hükümetle gerçekleştirdiği toplantıda da "Türkiye Cumhurbaşkanı'nın (Erdoğan) bize gönderdiği mektubun ardından Türk partnerlerle ilişkilerin normalleştirilmesi sürecine başlama kararı alındı" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: HALKLARIMIZIN TALEBİNE KULAK VERMEMİZ ÖNEMLİ

​Öte yandan Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına göre Erdoğan "İkili, bölgesel konularda önemli adımlar atacağız. Mevcut durum iki ülkenin zararına, yeni sayfa açalım. Rusya ile işbirliğimizi daha da geliştireceğiz. Haklarımızın talebine kulak vermemiz önemli" dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI AÇIKLAMASI: YÜZ YÜZE GÖRÜŞECEKLER

Bununla birlikte kaynaklar 40 dakika süren görüşmenin çok olumlu geçtiğini, ilişkilerin normalleşmesinin konuşulduğunu, Putin'in saldırıyla ilgili taziyelerini ilettiğini ve liderlerin yüz yüze görüşme konusunda anlaştıklarını aktardı. Nitekim Kremlin'in açıklamasında da bu bilgi doğrulandı.

CUMHURBAŞKANLIĞI: EYLÜLDE G20 ZİRVESİ'NDE GÖRÜŞEBİLİRLER

Diğer taraftan kaynaklar Erdoğan ve Putin'in 4-5 Eylül'de Çin'deki G20 zirvesi sırasında ve zirve öncesinde görüşmesinin beklendiğini söyledi.

Basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Erdoğan ve Putin görüşmede, Türkiye-Rusya arasındaki ikili ilişkilerin normalleşmesinin önemi üzerinde durmuşlardır. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin, ikili ilişkileri yeniden canlandırmak için gerekli adımları atmanın yanı sıra, bölgedeki siyasi, ekonomik ve insani krizler karşısında işbirliği içinde olmanın önemine de işaret etmişlerdir.

Sayın Putin, görüşme sırasında, İstanbul'daki menfur terör saldırısını da kınayarak, Cumhurbaşkanımızın şahsında tüm Türk halkına taziyelerini iletmiştir.
İkili ilişkilerin yeniden canlandırılması ve terörle ortak mücadele konularında kararlılıklarını vurgulayan iki lider, irtibat halinde olma ve yüz yüze görüşme konusunda da mutabık kalmışlardır."

Bu görüşme, Kasım 2015'te Rus jetinin düşürülmesinden bu yana Putin ve Erdoğan arasındaki ilk doğrudan temas.

Telefon görüşmesi, Erdoğan'ın Putin'e Rus jetinin düşürülmesi nedeniyle üzüntülerini dile getirdiği ve içinde 'özür dilerim' ifadesinin yer aldığı bir mektup göndermesi ardından geldi. Daha önce telefon görüşmesinin Kremlin'in inisiyatifiyle gerçekleştirileceği belirtilmişti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA