KOVİD-19 RİSKİ OLUŞMAMASI İÇİN KARŞILIKLI KONUŞMA SÜRELERİNE DİKKAT
Tüm dünyayı etkisi alan Kovid-19'un bulaşı riski açık ve kapalı ortamda geçirilen süreye göre değişkenlik gösteriyor.

26 Ekim 2020 Pazartesi 10:50
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara'nın AA muhabirine yaptığı açıklamaya göre yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) "damlacık" yoluyla insandan insana geçişi ön planda.
Açık alanlar mesafeye uyum sağlanabilmesi açısından avantaj sağlarken aynı zamanda güneş ışığının ultraviyole etkisiyle virüsün bulaşması zorlaşıyor. Bu nedenle güneş ışığı ve dış ortam sıcaklığında karşıdaki kişiden virüsü kapma ihtimali ile iç havanın kuru olduğu kapalı ortamda kapma ihtimali arasında fark bulunuyor.
Havaların soğumaya başlamasının ardından hem kapalı alanda kalma süresinin hem de kişi sayısının artması, virüsün yayılmasının kolaylaştığı ortama işaret ediyor.
Açık alanda, karşıdaki kişinin maskeli olması durumunda virüs riski bulunmuyor ve maske takılmaması halinde bu kez sosyal mesafeyi korumak ön plana çıkıyor.
Kapalı alanda maske takılması durumunda da virüs riski bulunmuyor ancak yüzün açık hale getirilmesi ve maskesiz kalınan sürenin 1-2 dakikanın üzerine çıkması halinde tehlike başlıyor. Son değerlendirmelere göre kapalı alanda kişilerin 15 dakika maskesiz kalması risk yaratıyor.
Virüsün, konuşmayan iki kişinin yürürken birbirinin yanından geçip gitmesi halinde bulaşması ise mümkün değil.
Açık alanda yaklaşık 10, kapalı alanda ise 4 dakika karşılıklı konuşma, sosyal mesafe 1 metre bile olsa koronavirüste bulaşı riski oluşturuyor.
"Maskede gevşeme olursa virüs kafasını kaldırabiliyor"
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara mevsim dönüşümlerinin yaşandığı dönemlerin riskli olduğunu belirterek kuru ve soğuk hava ile hafif nemli ve ılık havanın virüs açısından "avantaj" yarattığına dikkati çekti.
"Kapalı ortama giriyoruz. Maskede biraz gevşeme olduğu anda virüs kafasını kaldırabiliyor. Avrupa bunu bizden erken yaşıyor. Türkiye için de böyle bir riskin olabileceğini söylememiz mümkün. Bu dönemde maske ve mesafeye çok ciddi anlamda uyum sağlamamız gerekiyor" ifadelerini kullanan Prof. Dr. Kara, koronavirüsün önüne engel konulması gerektiğini, bunun da en kolay şeklinin "maske" olduğunu vurguladı.
Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirlerde maske uyumunun iyi olduğunu, diğer illerde sıkıntı yaşandığını belirten Kara şöyle devam etti:
"Maske uyumu etkili olduğu anda virüs sayıları çok hızla azalıyor. Bütün dünyada böyle. Amerika'da uyumun olduğu bölgelerde bu rakamlar düşük gidiyor ama öbür taraflarda bugüne kadarki en yüksek rakamları görüyorlar. Aynı şey Avrupa için de geçerli. Bu şekilde bunu bizim sağlamamız lazım. Buradaki özellik, kişi olarak, birey olarak biz bunu sağlarsak, o zaman Türkiye bu işin üstesinden gelebiliyor. Bu daha önce oldu."
İstanbul'da Kovid-19 vaka sayıları
İstanbul'daki vaka sayılarındaki artışa değinen Kara, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Eylül başında Ankara'da rakamlar çok yüksekti. Sonra Ankara'da bir miktar düşme olmuştu. Anadolu'dan şehirlere dönüşle alakalı. İstanbul biraz daha yayılarak yaşadı. Dönüşler arttıkça İstanbul'da artmaya başlamıştı. Bu birinci etkiydi.
İkinci etki ise havalarla, dış ortamla ilişkili. İnsanlar kapalı ortamlara girmeye başlayınca dikkat edersek bu Avrupa'da çok ciddi problem yaratacak düzeylerde yaşanıyor. Şubat- Mart-Nisan dönemini çok daha temkinli geçiren Çek Cumhuriyeti şimdi çok daha yüksek rakamlarla çok daha büyük problemler yaşıyor."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Koop-Bank'tan Personel alımında "Torpil" iddialarına açıklama!Koopbank’tan Personel Alımına İlişkin Açıklama: Süreç Şeffaf ve Objektif Kriterlerle Yürütüldü12 Mayıs 2025 Pazartesi 16:57KIBRIS
Çin ihracatı beklentileri aştıTicaret savaşının etkilerine rağmen Çin'de ihracat beklentileri aşarak yüzde 8,1 oranında yükseldi.12 Mayıs 2025 Pazartesi 14:34ASYA
Girne- Boğaz trafik yoğunluğu çözülüyorGirne- Boğaz trafik yoğunluğu çözülüyor12 Mayıs 2025 Pazartesi 14:16KIBRIS
Öztürkler: Hemşirelerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için atılacak her adımı destekliyorumCumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, hemşirelerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, mesleki haklarının korunması ve güçlendirilmesinin ortak sorumlulukları olduğunu, bu doğrultuda atılacak her adımı desteklediğini vurguladı.12 Mayıs 2025 Pazartesi 14:03KIBRIS
HP MYO üyesi Tokatlıoğlu Serbest... Tüm imzalar babasına ait..“Sahte evrak düzenlediği” iddiasıyla tutuklanan HP MYK üyesi Tokatlıoğlu'nun "yetkisiz şekilde imzaladığı" iddia edilen vekaletnamelerdeki imzaların babasına ait olduğu ortaya çıktı.12 Mayıs 2025 Pazartesi 14:01KIBRIS
31 Ekim'e kadar ateş yakmak yasakİtfaiye Müdürlüğü, temizlik ve ısınmak maksatlı olsa dahi 31 Ekim'e kadar izinsiz ateş yakmanın yasak olduğunu hatırlattı.12 Mayıs 2025 Pazartesi 14:01KIBRIS
Cezaevine gönderildilerLefkoşa’da 30 gram yasaklı madde ele geçirildiği Kırmızı Işık operasyonu kapsamında yargılanan Nathaniel Samson ile Kelvin Emeke hakkındaki dava karara bağlandı.12 Mayıs 2025 Pazartesi 13:19KIBRIS
Serdar Denktaş: Yaşam hakkımızı korumak için kullanılacak ilk silah hukuk olmalıDP’nin eski Genel Başkanı Serdar Denktaş, mülkiyet sorununa işaret etti; “Yaşam hakkımızı korumak için kullanılacak ilk silah hukuk olmalı” dedi.12 Mayıs 2025 Pazartesi 13:07KIBRIS
Güney’e yılda 3 milyon Euro’luk prefabrik evKuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a bir yılda 15 milyon Euro değerinde mal satışı yapıldı. En çok satılan ürün prefabrik konteyner oldu.12 Mayıs 2025 Pazartesi 12:59GÜNEY KIBRIS
Bir Haftada 13 Yangın, 33 Kurtarma Operasyonu: Zarar 1 Milyon TL'yi AştıKKTC genelinde 5-11 Mayıs tarihleri arasında 13 yangın ve 33 özel servis olayı meydana gelirken, yangınlardan kaynaklı toplam maddi zarar 1 milyon 250 TL’yi buldu.12 Mayıs 2025 Pazartesi 12:52KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs