KORONAVİRÜSÜ YENEN PROFESÖR: 'HERKESE BİR UYARIDA BULUNMAK İSTİYORUM...'
'Herkese bir uyarıda bulunmak istiyorum' diyen Sertoğullarından '45 yaşındayım. 40 yaş ve üzeri çok rahat olmamalı. Eşlik eden bir hastalıkları olmasa da temkinli olsunlar...' dedi.

27 Nisan 2020 Pazartesi 15:48
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Sertoğullarından, 29 Mart günü konulan koronavirüs teşhisi ile hastaneye yatırıldı. Tedavi ve karantina süreci tamamlanarak, sağlığına kavuşan Sertoğullarından, hastanedeki görevine döndü.
Tanıyı alınca, görevini yapamayacak olması nedeniyle büyük bir burukluk yaşadığını anlatan Prof. Dr. Sertoğullarından, hizmetten geri kalmanın kendisini üzdüğünü dile getirdi. İlk koronavirüs hastasının, 9 Mart'ta hastanelerine geldiğini kaydeden Sertoğullarından, kendi şikayetlerinin ise 29 Mart'ta başladığına dikkat çekip, "Hafif halsizliğim oldu, eklem ağrılarım başlayınca hemen şüphelendim.
Dünyadaki gelişmelerden bu hastalığın bulaşıcı olduğunu biliyorduk. Servislerimizde ilk günden beri hastamız vardı. Hastanemiz bu konuda çok büyük emek harcıyor. Hasta yükümüz azımsanamayacak düzeyde. Tüm bölümler olarak yükün altındaydık. 29 Mart'ta örneklerimi verdim. Tomografi çektirdim ve Covid-19 ile uyumlu lezyon olunca kendimi izole ettim.
Ertesi gün örneğim de pozitif gelince tedaviye başladım. 14 gün izole kaldım. Bu hastalık özellikle akciğeri etkiliyor. Göğüs hastalıkları uzmanı olarak akciğer hekimleriyiz. Akciğerde oluşan pinomaniyi takip ediyoruz" diye konuştu.
40 YAŞ ÜZERİNE UYARI
Aynı hastanede 5 yıldır görev yapan Prof. Dr. Bünyamin Sertoğullarından, hastalığın hızlı bulaşması nedeniyle ilk günden itibaren önlemlerini aldıklarını ancak yine de birçok sağlık personelinin bu hastalığa yakalandığını belirtti.
Kronik rahatsızlığı bulunmadığınıı ve risk grubuna dahil olmadığını aktaran Sertoğullarından, "45 yaşındayım. Herkese bir uyarıda bulunmak istiyorum. 40 yaş ve üzeri çok rahat olmamalı.
Eşlik eden bir hastalıkları olmasa da temkinli olsunlar. Günümüzde artık vakaların daha alt yaşlara doğru indiğini görüyoruz" dedi.
Teşhisinin ardından Sağlık Bakanlığı'nın önerdiği tedaviye başladığını, 5 günlük tedavinin ardından 14 gün karantinada kaldığını aktaran Prof. Dr. Sertoğullarından, şöyle devam etti:
"Bu tanıyı alınca açıkçası büyük bir burukluk yaşadım. Çünkü ülkemizde Covid-19 salgını çok yeniydi, hastanemizde büyük yük vardı. Bu arada meslektaşlarımla sürekli iletişim halinde oldum. Onlara tecrübelerimi iletişim araçlarıyla da olsa ilettim. Bu bir seferberlik. Ülkemizde bir çok işletme üretimi durdurdu. İnsanlar ekonomik kazançtan mahrum kaldı. Sağlık endişesi var. Burada sağlıkçılar olarak bize düşen görev vardı. Bunu yapamamak beni biraz üzdü."
'TAVSİYELERE UYALIM'
Testlerinin negatif çıkması üzerine vakit kaybetmeden görevine döndüğünü ifade eden Prof. Dr. Sertoğullarından, Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı açıklamaya göre enfeksiyonu geçirenlerin de tekrar hasta olma riski bulunduğunu hatırlatarak, "Daha uzun süre dinlenebilirdim. Hastane idaresi bunu önerdi. Ama vicdanen çalışma gereği hissettim. Çünkü salgın devam ediyor. Desteğe ihtiyaç var" dedi.
Koruyucu önlemlere sıkı sıkıya bağlı kalınması gerektiğini vurgulayan Sertoğullarından, "Maske takmalıyız. Hastalarımızla temasa geçtiğimizde ciddi önlemler alıyoruz. Gözlüğümüzü, maskemizi ve siperliğimizi takarak hastanın yanına gidiyoruz. Hastanede sık sık el yıkamaya özen gösteriyor. Hastalarla iletişim halindeyken mesafemizi koruyoruz" diye konuştu.
Sağlık personellerinin büyük bir özveriyle, kendi hayatlarını riske atıp, ailelerinden uzak kalarak, hizmet verdiğine dikkat çeken Sertoğullarından şu uyarıları yaptı:
"Biz sağlık çalışanları olarak birçoğumuz kendi evlerimize gidemiyoruz. Ülkemizdeki sağlık yatırımları bizi avantajlı duruma getirdi. Acil sıkıntısı ve yoğun bakım eksiği yok. Halkımıza da çok büyük görevler düşüyor. Kimse gerekli olmadıkça dışarıda bulunmasın. Bu virüs kendi kendine gezme özelliğine sahip değil. İnsanlar birbirine bulaştırıyor.
Gereksiz şekilde kalabalığa karışmayın. Yaşlı ve riskli insanlar kendini izole etsin. Dünyadaki tecrübelere göre biliyoruz ki bazı insanlar daha riskli. Vaka sayısı azalsa da bu önlemlere sıkı sıkıya bağlı kalınmalı. Tarih vermek zor ama haziran ayında daha da düşüş olacağını bekliyoruz. Ancak o tarihe kadar önlemleri bırakmayalım. Bakanlığın ve sağlık otoritelerinin tavsiyelerine uyalım."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yavaş’tan AB-Orta Asya Zirvesi’ne Tepki: “KKTC’nin Statüsü Zedeleniyor”Yavaş, Türkiye Cumhuriyeti’ni kararlı ve etkin bir diplomatik duruş sergilemeye davet ederken, kardeş devletlerin de bu “yanlıştan dönmesi” gerektiğini kaydetti.15 Nisan 2025 Salı 22:43TÜRKİYE
CTP Genel Sekreteri Erkut Şahali olduCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Parti Meclisi, yeni genel sekreterini belirledi.15 Nisan 2025 Salı 21:52KIBRIS
CTP Genel Sekreterlik yarışında ilk tur sonuçları netleştiCumhuriyetçi Türk Partisi’nin Genel Sekreterlik yarışında ilk tur sonuçları netleşti. İlk turun galibi 30 oyla Erkut Şahali oldu. Şahali’nin ardından 25 oy alan Sıla Usar İncirli ikinci sırada yer aldı.15 Nisan 2025 Salı 21:19KIBRIS
Özata: “Turizm Kalpten Gelen Bir Dildir”15–22 Nisan Dünya Turizm Haftası dolayısıyla, Grand Sapphire Resort & Casino Genel Müdürü Ogün Özata, sektöre ve çalışanlara yönelik anlamlı bir mesaj yayınladı.15 Nisan 2025 Salı 18:08TURİZM
Değirmenlik’in üyeliğinin askıya alınma kararı iptal edildiKıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) Yönetim Kurulu aldığı kararları açıkladı.15 Nisan 2025 Salı 16:56FUTBOL
Koop-Sen'den Merkez Bankasına çağrı KOOP-BANK için gereğini yapın!Kooperatif Merkez Bankası’nda yasa ve tüzüklere aykırı hareket edildiğini savunan Koop-Sen Genel Sekreteri Rifat Tuğsal, "Kooperatif Merkez Bankası'nda gereğini yapın" dedi.15 Nisan 2025 Salı 15:14KIBRIS
Alkollü mama skandalı: Türkiye Adli Tıp Kurumu’ndan rapor geldi!Acil Durum Hastanesi Yeni Doğan Servisi'nde geçen sene meydana gelen alkollü mama skandalına ilişkin Türkiye Adli Tıp Kurumu’ndan rapor geldi.15 Nisan 2025 Salı 14:54KIBRIS
23 Nisan Ruhu, Sanatla Renklenecek!Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin “Güzel Sanatlar Mart Sergisi”, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından, 17 Nisan Perşembe günü saat 16.30’da, Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Sergi Salonu’nda açılacak.15 Nisan 2025 Salı 14:45YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Hristodulidis, Tatar ile 5 Mayıs’ta görüşeceklerini açıkladıNikos Hristodulidis, Ersin Tatar ile 5 Mayıs Pazartesi günü yeniden görüşeceklerini açıkladı.15 Nisan 2025 Salı 14:43KIBRIS SORUNU
Harmancı: Lefkoşa AKM’nin büyükelçiliğe verileceği duyumu aldıkLefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, Lefkoşa’daki Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’nin TC Lefkoşa Büyükelçiliği’ne verileceği duyumu aldıklarını açıkladı.15 Nisan 2025 Salı 09:50KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs