28 Mart 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa18°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele18°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara17°C

KÖPEKLERİNİN HAVLAMAMASI İÇİN PİSKOLOG TALEP ETTİ

Köpeklerinin havlamasından dolayı mahkemeye verilen vatandaş ilgili makamlardan yardım istedi

Köpeklerinin havlamaması için piskolog talep etti

10 Haziran 2016 Cuma 11:13

Köpeklerinin havlamasından dolayı mahkemeye verilen vatandaş ilgili makamlardan yardım istedi.

Ne olmuştu?

8 Kişi hakkında KKTC Başsavcılığı tarafından getirilen davada İskele’de sakin sanıkların köpeklerinin ruhsatsız olduğu ve bunun suç olduğu belirtiliyor. Bir diğer şikâyet ise köpeklerin havlaması ve sahiplerinin buna izin vermiş olması.

İskele Mahkemesi’nde bugün görülen davada sanıklar İskele Belediyesi’nin köpek ruhsatları ile ilgili herhangi bir duyuru yapmadığını, duyuru yapılmış olsa bu yıl ruhsatlarını çıkaracaklarını belirttiler. Sanıklar ayrıca köpeklerin havlaması konusunu kabul ettiler.

Mahkeme sekiz sanığa üç yıl içerisinde aynı suçu yeninden işlememeleri yönünde uyarıda bulunurken en erken zamanda köpek ruhsatlarının da çıkarılması kararını aldı.

İlgili haber için tıklayın :İskele'de köpekler havladı, mahalleli mahkemelik oldu

 

Ne talep etti?

YETKİLİ MAKAMA

Ben aşağıda açık ismi ve imzası bulunan İskele sakinlerinden  İsmail Beyoğlu.  35 yıldan beridir kendi evimde köpek beslemekteyim.

Son zamanlarda gerek mahallemizde bulunan veya bulunmayan kişi veya kişiler tarafından adıma kayıtlı  köpeklerin havladığı iddiasıyla polise, kaymakamlığa ve belediyeye şikayette bulunmuşlar. 10 Mayıs 2015 tarihinde Adıma kayıtlı köpeklerin havladığına dair soruşturma başlatılmıştır.  Adıma kayıtlı köpeklerin yüksek sesle ve sürekli havlama  sureti ile çevreye rahatsızlık verme suçundan itham edildim. Yapılan bu ithamların  hangi bilimsel veri ile yapıldığı tarafıma iletilmemiştir. Bilindiği gibi ses ölçümü yapan aletler vardır ve bu aletlerle eğlence yerlerine  denetim yapılmaktadır. Benim de evimde veya mahallemde böyle bir denetim yapılmadığını öğrenmiş bulunmaktayım. Yapılmışsada ilgili merci tarafımdan bu bana bildirilmemiştir.

Hal böyle iken tarafıma yapılan ithamların  hiçbirdeğeri olmadığı gibi hiç bir bilimselliğide yoktur. Bunun dışındaki tüm ithamlar göreceli olup kişiden kişiye değişim göstermektedir. Kısaca köpek sesinin desibel değeri  bazılarına göre  alçak bazılarına göre  yüksek olabilmektedir. Bu bağlamda ilgili  köpek yasasında bu konuda hiçbir kriter bulunmamaktadır.

 Tarafıma yapılan ithamlar göreceli olduğu gibi köpeklerimin zaman zaman havlaması hem doğaları gereğidir hemde bu havlamanın nedeni vardır.

Hayvan Refahı Yasası tahtında “Köpekler Yasasındaki”Başıboş köpek ve kedilerin toplatılması maddesinin kaldırılması ile her yer sahipsiz kedi ve köpeklerin çoğaldığı bir gerçektir. Bu bağlamda birçok kişi de bu canlıların su ve yem ihtiyacını sokaklara koydukları kaplarda giderdikleri de bilinmektedir.  Bu canlıların yem  ve su bulmak adına mahalle aralarında gezmeleri de çok doğaldır. Irklarının özelliği olarak köpekler bölgeci hayvanlardır ve kendi bölgelerini başka köpeklere karşı koruma eğilimindedirler.  Bu sokaklarda gezen köpekler ve kedilerin  kokularını veya seslerini yakında duymaları halinde kendi bölgelerini koruma güdüsüyle havladıkları bir gerçektir.Mahallemizdede bu sokak hayvanlarına yardım eden hayvan severler bulunmaktadır ve bizlerde bundan şikâyetçi değiliz.  Yukarıda belirttiğim gerekçeler nedeniyle köpeklerimin havlamasının önüne ancak köpeğe takacağımız elektrik şoku veren tasmalarla önleyebileceğimi biliyorum . Başka bir tanıdığım (Harper Orhon)  köpeğime böyle bir işkence aleti takmamam konusunda beni uyarmış ve takmam halinde mevcut yasa maddelerine istinaden beni polise şikayet edeceğini belirtmiştir.

13396816_10154220463892118_939420272_o.jpgŞimdi ben ne yazıkki bu yaşadığım durum karşısında aşağıdaki önlemleri almaktan başka bir çare bulamıyorum bu konularda bana yardımcı olacağınızı umuyorum.  

1.  Adıma kayıtlı Köpeklerin bu duruma duyarsız kalabilmesi ve Havlamaması için  Dilini kesecek veya Ses Tellerini aldırtacak Tüm Masrafları şahsım tarafından  karşılanacak bir veteriner Hekimin tavsiye edilmesi,

2. Adıma kayıtlı Köpeklerin bu duruma duyarsız kalabilmesi ve Havlamaması için Tüm masraflar şahsım tarafından karşılanacak bir köpek psikoloğunun tarafıma  tavsiye edilmesi,

3. Adıma kayıtlı  Köpeklerin bu duruma duyarsız kalabilmesi ve Havlayarak değilde Sokak Hayvanlarını sözlü olarak uyarması için Konuşmayı öğretecek Tüm Masraflar şahsım tarafından karşılanacak bir Rehber tavsiye edilmesini  huzurlarınıza arz ve Talep ederim.

Saygılarımla,

İsmail  BEYOĞLU

Dağıtım :

İskele Belediye Başkanı ve Meclis Üyeleri.

Tarım, Orman ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı İskele Veteriner Dairesi

Tarım, Orman ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı İskele Hayvancılık Dairesi

Kıbrıs Hayvan Hakları Derneği. Lefkoşa

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON DAKİKA