KOMBOS: NATO’YA BAŞVURU NOKTASINDA DEĞİLİZ, ADIM ADIM İLERLİYORUZ
Rum Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, NATO’ya üyelik başvurusunda bulunma noktasında olmadıklarını, bu yönde adım adım ilerlediklerini kaydetti.

04 Aralık 2024 Çarşamba 13:29
Kombos, “acele etmeden adım adım, olguların kendi başına olgunlaşmasına ve uygun zamanın gelmesine izin vererek ilerleyeceklerini” söyledi.
Fileleftheros’un haberine göre Kombos Rum Meclisinde yaptığı konuşmada NATO üyelik başvurusuyla ilgili “ilandan icraya geçiş çok önemli. İcra için, daha önce söylediğim bazı adımların atılması gerekir” dedi. Kombos, önceliklerinin savunma kabiliyetini güçlendirmek olduğunu da vurguladı.
Konuşmasında, adadaki Türk askeri varlığına ve Türk askerinin tedarikçilerine işaret eden Kombos, “önce, gerekli teçhizatın temin edilmesi değerlendirilmeli.” dedi ve Güney Kıbrıs’ın tedarik zincirini etkileyen bazı jeopolitik olgulara dikkat çekti.
Öncelik savunma kabiliyetini güçlendirmek
“Her halükarda önceliğin, bazı iş birlikleri aracılığıyla savunma kabiliyetini güçlendirmek olduğunu” belirten Kombos malzeme, eğitim ve altyapı olanaklarının, Güney Kıbrıs’ın iş birliği içerisinde olduğu NATO ülkeleriyle aynı seviyeye getirilmesi gerektiğine ve yaklaşımlarının bu yönde olduğuna işaret etti.
Kombos, “ABD ile ilişkileri mükemmel bir noktada olsa da” savunma tedarikinin güçlendirilmesi, silah sistemlerine erişim, RMMO personelinin eğitim nedeniyle ve NATO ülkeleriyle iş birliği içerisinde olunduğundan altyapılarının güçlendirilmesine yatırım yapmaları gerektiğini söyledi. Kombos “bu üç noktada iş birliği yaptığımız ülkelerle aynı hizaya gelmeliyiz.” ifadesini de kullandı.
“İlandan icraye geçiş önemli…öncelikle bazı adımların atılması gerekir”
Konstantinos Kombos NATO’ya üyelik başvurusuyla ilgili “ilandan icraya geçiş çok önemli. İcra için, daha önce söylediğim bazı adımların atılması gerekir” dedi.
Kombos NATO konusunda kendisinin ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in yaptığı açıklamaları “büyüteçle yorumlama ve yanlış yorumlama eğiliminden” söz ederek “sonucun kamuoyu önünde tartışılması zarar vermez, ancak gerekli olduğunu da düşünmüyorum.” dedi. Bu tartışmanın zamanı geldiğinde yapılacağını da belirten Kombos, “NATO’ya üyelik başvurusunda bulunma noktasında değiliz, ilerliyoruz.” ifadesini kullandı.
“Şu an nihai sonuçla ilgili tartışmanın bir anlamı yok”
NATO’ya üyelik tartışmasını Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in başlattığı eleştirilerini kabul eden Kombos, , “tartışılmasın demedi. Ancak şu an nihai sonuçla ilgili tartışmanın bir mantığı yok çünkü ne zaman olacağı öngörülemez.” dedi. Kombos, “hedef, Kıbrıs’ın savunma kalkanına hizmet ediyor.” diye konuştu.
Lübnan’da ateşkesin önemli olduğunu, bu hususta kendilerinin de yardım teklifinde bulunduğunu kaydeden Kombos, “Lübnan Silahlı Kuvvetleri’nin rolü büyük. Lübnan güçlerine gerekli malzemeyi göndermek niyetindeyiz. Bunun çok yakında resmen ilan edilmesini umuyorum.” ifadesini kullandı.
Konstantinos Kombos 17 Aralık’ta Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı ile kahvaltılı çalışma toplantısı yapacağını, aynı dönemde Güney Kıbrıs ile Birleşik Krallık arasında stratejik diyalog gerçekleştirileceğini de söyledi.
Haravgi ise haberi “Dışişleri Bakanı NATO Konusunda Hristodulidis’i Ortada Bırakıyor… “Konstantinos Kombos Meclis Dışişleri Komitesi Önünde ‘İlerliyoruz’ Dedi” başlığıyla aktardı.
Biri ehliyetsiz, ikisi alkollü: Gece boyunca üç trafik kazasıLefkoşa ve Gazimağusa’da meydana gelen üç ayrı trafik kazasında yaralanan olmazken, biri ehliyetsiz olmak üzere üç sürücü tutuklandı.23 Mayıs 2026 Cumartesi 14:26KIBRIS
Sahte Evrakla Oturma İzni Skandalı: İki Tutuklu, Bir Kişi AranıyorLefkoşa’da sahte evrak düzenleyerek oturma izni temin edildiğinin ortaya çıkması üzerine başlatılan soruşturmada iki kişi tutuklanırken, bir kişinin ise arandığı bildirildi.23 Mayıs 2026 Cumartesi 14:18KIBRIS
Güney Kıbrıs Yarın Sandık BaşındaGüney Kıbrıs’ta seçmenler, Rum Meclisi’nin 56 yeni üyesini belirlemek amacıyla yarın sandık başına gidiyor. Seçimlerde toplam 569 bin 182 kayıtlı seçmen oy kullanma hakkına sahip olurken, 19 siyasi partiden 752 aday yarışacak.23 Mayıs 2026 Cumartesi 14:11GÜNEY KIBRIS
DAÜ Turizm Fakültesi Turizm Kariyer Fuarı 2026 düzenlediDoğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Turizm Fakültesi “Eğitimden Sektöre” temasıyla Turizm Kariyer Fuarı 2026 düzenledi.23 Mayıs 2026 Cumartesi 13:58DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Gazimağusa ve Doğanköy’de uyuşturucu operasyonu… 4 kişi tutuklandıGazimağusa ve Doğanköy’de polis tarafından gerçekleştirilen iki ayrı operasyonda, hintkeneviri türü uyuşturucu olduğuna inanılan maddeler ele geçirildi ve 4 kişi tutuklandı.23 Mayıs 2026 Cumartesi 13:57KIBRIS
Çatalköy’deki Feci Kazada Can Kaybı 3’e YükseldiÇatalköy’de Uğur Mumcu Caddesi üzerinde 22 Mayıs 2026 tarihinde meydana gelen trafik kazasında yaşamını yitirenlerin sayısı üçe yükseldi.23 Mayıs 2026 Cumartesi 13:56KIBRIS
Kuzey Sahil Yolu’nda heyelan riski: Sürücülere dikkat uyarısıPolis Basın Subaylığı şiddetli yağış nedeniyle, Kuzey Sahil Yolu’nun Mersinlik - Kaplıca ana yolu arasındaki kısmına çamurlu toprak ve taş parçaları aktığını belirterek sürücüleri uyardı.23 Mayıs 2026 Cumartesi 13:53KIBRIS
Yeşil Barış Hareketi’nden uyarı: Bugün alınmayan önlemler yarının kaybı olacakYeşil Barış Hareketi, yaşanan çevresel tahribatın iklim krizinin etkilerini artırdığını belirterek, plansız yapılaşma ve ekolojik yıkım projelerine karşı acil önlem çağrısı yaptı.23 Mayıs 2026 Cumartesi 12:08ÇEVRE
Erhürman: Yerel ve genel seçimlerin aynı gün yapılması ciddi sıkıntılara gebedirCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, yerel seçimlerle genel seçimlerin aynı gün yapılmasının seçim güvenliği, oy verme süreci ve demokratik meşruiyet açısından ciddi riskler taşıdığını belirtti.23 Mayıs 2026 Cumartesi 12:07KIBRIS
Serdar Denktaş: Kamu maliyesi tam anlamıyla çökmüştürTAM Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş, ülke ekonomisinin borç sarmalına sürüklendiğini savunarak, hükümetin vergi, harç ve zamlarla ayakta kalmaya çalıştığını söyledi. Denktaş, “Borcu borçla ödemek, borcu sürekli büyütmek demektir” dedi.23 Mayıs 2026 Cumartesi 12:07KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.