KOMBOS: NATO’YA BAŞVURU NOKTASINDA DEĞİLİZ, ADIM ADIM İLERLİYORUZ
Rum Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, NATO’ya üyelik başvurusunda bulunma noktasında olmadıklarını, bu yönde adım adım ilerlediklerini kaydetti.

04 Aralık 2024 Çarşamba 13:29
Kombos, “acele etmeden adım adım, olguların kendi başına olgunlaşmasına ve uygun zamanın gelmesine izin vererek ilerleyeceklerini” söyledi.
Fileleftheros’un haberine göre Kombos Rum Meclisinde yaptığı konuşmada NATO üyelik başvurusuyla ilgili “ilandan icraya geçiş çok önemli. İcra için, daha önce söylediğim bazı adımların atılması gerekir” dedi. Kombos, önceliklerinin savunma kabiliyetini güçlendirmek olduğunu da vurguladı.
Konuşmasında, adadaki Türk askeri varlığına ve Türk askerinin tedarikçilerine işaret eden Kombos, “önce, gerekli teçhizatın temin edilmesi değerlendirilmeli.” dedi ve Güney Kıbrıs’ın tedarik zincirini etkileyen bazı jeopolitik olgulara dikkat çekti.
Öncelik savunma kabiliyetini güçlendirmek
“Her halükarda önceliğin, bazı iş birlikleri aracılığıyla savunma kabiliyetini güçlendirmek olduğunu” belirten Kombos malzeme, eğitim ve altyapı olanaklarının, Güney Kıbrıs’ın iş birliği içerisinde olduğu NATO ülkeleriyle aynı seviyeye getirilmesi gerektiğine ve yaklaşımlarının bu yönde olduğuna işaret etti.
Kombos, “ABD ile ilişkileri mükemmel bir noktada olsa da” savunma tedarikinin güçlendirilmesi, silah sistemlerine erişim, RMMO personelinin eğitim nedeniyle ve NATO ülkeleriyle iş birliği içerisinde olunduğundan altyapılarının güçlendirilmesine yatırım yapmaları gerektiğini söyledi. Kombos “bu üç noktada iş birliği yaptığımız ülkelerle aynı hizaya gelmeliyiz.” ifadesini de kullandı.
“İlandan icraye geçiş önemli…öncelikle bazı adımların atılması gerekir”
Konstantinos Kombos NATO’ya üyelik başvurusuyla ilgili “ilandan icraya geçiş çok önemli. İcra için, daha önce söylediğim bazı adımların atılması gerekir” dedi.
Kombos NATO konusunda kendisinin ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in yaptığı açıklamaları “büyüteçle yorumlama ve yanlış yorumlama eğiliminden” söz ederek “sonucun kamuoyu önünde tartışılması zarar vermez, ancak gerekli olduğunu da düşünmüyorum.” dedi. Bu tartışmanın zamanı geldiğinde yapılacağını da belirten Kombos, “NATO’ya üyelik başvurusunda bulunma noktasında değiliz, ilerliyoruz.” ifadesini kullandı.
“Şu an nihai sonuçla ilgili tartışmanın bir anlamı yok”
NATO’ya üyelik tartışmasını Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in başlattığı eleştirilerini kabul eden Kombos, , “tartışılmasın demedi. Ancak şu an nihai sonuçla ilgili tartışmanın bir mantığı yok çünkü ne zaman olacağı öngörülemez.” dedi. Kombos, “hedef, Kıbrıs’ın savunma kalkanına hizmet ediyor.” diye konuştu.
Lübnan’da ateşkesin önemli olduğunu, bu hususta kendilerinin de yardım teklifinde bulunduğunu kaydeden Kombos, “Lübnan Silahlı Kuvvetleri’nin rolü büyük. Lübnan güçlerine gerekli malzemeyi göndermek niyetindeyiz. Bunun çok yakında resmen ilan edilmesini umuyorum.” ifadesini kullandı.
Konstantinos Kombos 17 Aralık’ta Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı ile kahvaltılı çalışma toplantısı yapacağını, aynı dönemde Güney Kıbrıs ile Birleşik Krallık arasında stratejik diyalog gerçekleştirileceğini de söyledi.
Haravgi ise haberi “Dışişleri Bakanı NATO Konusunda Hristodulidis’i Ortada Bırakıyor… “Konstantinos Kombos Meclis Dışişleri Komitesi Önünde ‘İlerliyoruz’ Dedi” başlığıyla aktardı.
Kıbrıslı Türk babanın Limasol’da annesiyle yaşayan çocuğunu kaçırdığı iddia edildi: Anneye şiddet iddiasıRum basını, Limasol’da yaşayan bir kadının eski partnerinin çocuğunu kaçırdığı yönünde polise şikâyette bulunduğunu yazarken, annenin sosyal medyada yaptığı paylaşımda şahsın KKTC’de olabileceğini iddia ettiği belirtildi.13 Mayıs 2026 Çarşamba 16:53GÜNEY KIBRIS
Alsancak’ta kayıp Metin Üçeş aranıyor!Polis Basın Subaylığı, Alsancak’ta sakin 34 yaşındaki Metin Üçeş’in kayıp olduğunu açıkladı.13 Mayıs 2026 Çarşamba 16:51KIBRIS
Eski cezaevinde tahta kurusu!Eski cezaevinde tahta kurusu sorunu ortaya çıktı. Yaklaşık 30 kişinin bulunduğu C bölümü boşaltılırken, ilaçlama çalışmalarına başlandı.13 Mayıs 2026 Çarşamba 16:48KIBRIS
“Yem Yasa Tasarısı” komitede görüşülmeye başlandıCumhuriyet Meclisi’nde Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında hazırlanan “Yem Yasa Tasarısı” komitede görüşülmeye başlandı.13 Mayıs 2026 Çarşamba 16:46KIBRIS
Çamlıbel-Geçitköy ana yolunda asfalt yama faaliyeti başlatıldıKarayolları Dairesi, Çamlıbel – Geçitköy arası ana yol güzergahında çöken kısımlar için bugün asfalt yama yapım faaliyeti başlatıldığını bildirdi.13 Mayıs 2026 Çarşamba 16:44KIBRIS
Türkiye’de denizlerde yeni dönem: Mavi Vatan Kanunu geliyorAK Parti’den “Mavi Vatan” hamlesi: Deniz yetki alanları için yeni yasa geliyor13 Mayıs 2026 Çarşamba 15:42TÜRKİYE
Hristodulidis: Kıbrıs sorununda yıl sonuna kadar çözüm planı sunulabilirRum Yönetimi Başkanı Nikos Hristoduldidis “Kıbrıs sorununda çözüm planının yıl sonuna kadar hazır olabileceğini” savundu.13 Mayıs 2026 Çarşamba 15:41GÜNEY KIBRIS
Eczacılar, ses yükseltiyor: Yanlış sistemin bedelini halk sağlığıyla öderEczacılar, afişlerle 14 Mayıs Eczacılık Günü öncesinde ses yükseltiyor.13 Mayıs 2026 Çarşamba 15:37KIBRIS
CTP Mağusa İlçe Örgütü'nden “Yaza Merhaba” etkinliği: CTP ülkeyi yeniden ayağa kaldıracak iradeye sahipCTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Mağusa’da düzenlenen “Yaza Merhaba Buluşması” etkinliğinde yaptığı konuşmada, CTP’nin tek başına iktidar hedefi doğrultusunda kararlılıkla ilerlediğini belirterek, “Bu memleketi her alanda ayağa kaldıracağız” dedi.13 Mayıs 2026 Çarşamba 15:36KIBRIS
Erhürman, TDT Devlet Başkanları Konseyi Gayriresmî Zirvesi’ne katılacakCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, “Yapay Zekâ ve Dijital Kalkınma” temasıyla 15 Mayıs 2026 tarihinde düzenlenecek Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi Gayriresmî Zirvesi’ne katılacak.13 Mayıs 2026 Çarşamba 15:35KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.