29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa17°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

KKTC’YE SU GETİRECEK BORULARIN İLK BLOĞU DENİZ TABANINA YERLEŞTİRİLDİ

KKTC’ye su getirecek boruların ilk bloğu deniz tabanına yerleştirildi

28 Mart 2014 Cuma 11:02

 “Asrın Projesi” olarak nitelendirilen, dünyada ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile adaya su sağlayacak ''KKTC Su Temin Projesi”nde, deniz geçişi için çalışmalar başlarken, ilk bloğun deniz tabanına yerleştirme işlemi tamamlandı.

Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, KKTC Su Temin Projesi'nin tamamlanmasıyla KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp su taşınacağını belirterek, adaya Türkiye'den su temin edecek projenin en kritik ve zor bölümü olan açık deniz boru hattının yerleştirilmesini sağlayacak ''ankraj blokları, askı halatları ve yüzdürme şamandıraları''nın denize döşenmeye başlandığını bildirdi.

Hollanda menşeili "Fairplayer" isimli geminin 6 aydır bu proje için hazırlandığına işaret eden Eroğlu, ''gemi güvertesine her biri 220 ton ağırlığında olan 14 adet ankraj bloğunu alarak operasyonu gerçekleştirmek üzere 23 Mart pazar günü Taşucu Seka Limanı'ndan ayrıldı. İlk bloğun tabana yerleştirilme işlemi 24 Mart'ta saat 22.00'de tamamlandı'' ifadesini kullandı.

Gemi 8 sefer sonunda operasyonu tamamlayacak

Geminin toplamda 8 sefer yaparak operasyonu tamamlayacağını vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:

''Gemi, ankraj bloklarını 2 adet uzaktan kumandalı montaj aracı kullanarak yerleştirecek. Her seferin yaklaşık 9 gün sürmesinin planlandığı operasyon kapsamında 126 adet ankraj bloğu deniz tabanına yerleştirilecek. Bu bloklar üzerlerine, askı halatları ve şamandıraları monte edilmiş şekilde olacak. İlk blok 290 metre derinliğe, son blok ise 670 metre derinliğe indirilecek''

Eroğlu, KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için, Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp suyun, Akdeniz'e döşenecek boru hattı vasıtasıyla KKTC tarafında Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajına aktarılması yoluyla KKTC'nin istifadesine sunulacağını belirtti.

50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak

Türkiye'den KKTC'ye iletilecek suyun yaklaşık 38 milyon metreküpünün KKTC'de inşa edilecek arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra içme suyu maksatlı kullanılacağını, geriye kalan 37 milyon metreküp suyun ise Güzelyurt Ovası'nın veya Mesarya Ovası'nın sulanması için tahsis edileceğini bildiren Eroğlu, proje ile uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacının karşılanacağını ifade etti.

Eroğlu, KKTC İçmesuyu Temini Projesi'nde uygulanacak olan deniz geçişinin, 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçecek olan 1.600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluştuğunu bildirdi.

Türkiye tarafında yer alan Alaköprü ve KKTC tarafında yer alan Geçitköy barajlarının, bitişi için söz verilen 7 Mart 2014 tarihi itibarıyla tamamlandığını da hatırlatan Eroğlu, projenin gerçekleşmesi ile halen yer altı ve yüzeysel su kaynaklarının kısıtlı olması sebebiyle su sıkıntısı çekilen KKTC'de, 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA