KKTC'NİN AIDS GERÇEĞİ VAKA SAYISI YÜKSELDİ

30 Kasım 2014 Pazar 16:55
Gazeteniz Detay'ın günlerdir devam ettiği AIDS dosyasında son olarak Sağlık Bakanı Ahmet Gülle açıklamalarda bulundu. Gülle son durum hakkında değerlendirme yaptı.
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, hastaların, deşifre olmadan güven içerisinde sağlık hizmeti alabilmeleri için, Mayıs ayından itibaren, Uluslararası kodlama sistemi ile izlendiğini açıkladı.
Bakanlık Basın Bürosu aracılığıyla yayımladığı mesajda, “KKTC’de kayıt altına alınıp takip edilen 34 hasta” olduğunu belirten Gülle, hastaların bir bölümünün toplumsal kaygılar nedeniyle kayıt dışı olarak KKTC makamlarının dışındaki farklı merkezlerde, tedavilerini sürdürdüklerine dair tespitlerinin olduğunu söyledi.
Kayıt dışılığı ortadan kaldırmak ve hastalarımıza ücretsiz sağlık hizmetinden faydalanabilmelerini sağlayabilmek için gerekli önlemleri aldıklarını belirten Gülle, HIV ile enfekte olan veya olduğuna şüphe duyan bireylerin resmi makamlara başvurmalarını istedi.
“HASTALARIN, DEŞİFRE OLMASI SÖZ KONUSU DEĞİL. MAYIS AYINDAN İTİBAREN HASTALAR, ULUSLARARASI KODLAMA SİSTEMİ İLE İZLENMEKTEDİR…”
Hastaların, ilaçlarını ve tetkiklerini yaptırırken kimliklerinin saklı kalması için, deşifre edilmeden güvenli bir şekilde sağlık hizmeti almalarının çok önemli olduğunu belirten Gülle, bu amaçla, HIV ile enfekte kişilerin, Mayıs 2014’ten itibaren uluslararası kodlama sistemi ile izlenmekte olunduğunu ve böylelikle de hastaların güvenli sağlık hizmetine ulaşabilmesine olanak sağlandığını kaydetti.
“ŞÜPHELİ CİNSEL TEMASTA BULUNAN BİREYLER, GEÇ KALMADAN ENFEKSİYON SERVİSİNE MÜRACAAT ETMELİ…”
Şüpheli cinsel temasta bulunan veya cinsel yolla bulaşan hastalık belirtileri görünen yurttaşlara da çağrıda bulunan Bakan Gülle, söz konusu bireylerin gecikmeden Devlet Hastanesi’nin “Enfeksiyon Hasarlıkları Servisi”ne başvurmalarının büyük önem taşıdığını söyledi.
DÜNYADA AIDS, İLK KEZ 1981’DE ORTAYA ÇIKTI…
AIDS’in Dünya’da ilk kez 1981 yılında homoseksüellerde ortaya çıkmasına karşın, homoseksüellere özgü bir hastalık olmadığını da belirten Gülle, AIDS’in heteroseksüel ilişki ile de bulaşabileceğini ifade etti.
Hastalığın çok partnerli bireyler ve homoseksüel bireylerle benzer oranlarda görüldüğün bilinmekte olduğunu da belirten Bakan Gülle, HIV enfekte kişilerin sıklıkla, diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara da eş zamanlı olarak yakalanabildiklerinin de saptandığını söyledi.
DÜNYA’DA YAKLAŞIK 35 MİLYON KİŞİ HIV VİRÜSÜ TAŞIYOR…
Mesajında, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine de yer veren Bakan Gülle, AIDS’ten, Dünya’da son 30 yılda, 30 milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiğini ifade ederek, Dünya Sağlık Örgütü’nün rakamlarına göre de şu an dünyada 35 milyon kişinin HIV virüsü taşıdığını kaydetti.
Uluslararası sağlık örgütlerinin, 2030 yılında HIV’in sıfırlanmasını hedeflemekte olduğuna da değinen Bakan Gülle, bunun için erken tanı, tedavi kadar hastalığın bulaştırılmasının önünün kesilmesi için koruyucu tedbirlerin artırılmasının önemine işaret etti.
TÜM LİSE VE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ BİLGİLENDİRİLECEK…
Sağlık Bakanlığı’nın, Aralık ayı boyunca, ülke genelindeki özel ve devlete ait hem Lise hem de Üniversitelerde öğrencilere yönelik konferanslar düzenleneceğini de kaydeden Bakan Gülle, tüm hastalıklarda olduğu gibi AIDS konusunda da kişilerin bilgili ve bilinçli olmasının önemine vurgu yaptı.
Bakan Gülle, “Bu bakış açısıyla, her yıl olduğu gibi bu yıl da Sağlık Bakanlığı, genelde toplumun özelde de gençlerin AIDS’e karşı bilinçlendirilmesi için çeşitli eğitim çalışmaları için gerekli programlar yapılmıştır” dedi.
AIDS ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda bilgi veren afiş ve broşürler dağıtılacak…
Ahmet Gülle, Sağlık Bakanlığı’nın ‘AİDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar’ konulu afiş ve broşürler bastırdığının da altını çizdiği mesajında, söz konusu eğitici materyallerin Lise ve Üniversitelere dağıtımının gerçekleştirileceğini belirtti.
FARKINDALIK YARATMAK ÖNEMLİ…
“Tüm hastalıklarda olduğu gibi AIDS ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda da farkındalık ve buna bağlı olarak erken tanı önemli” diye sözlerini sürdüren Gülle, böylesi özel günlerde gerçekleştirilecek kampanyalarla, halkın farkındalığının artırılacağını vurguladı.
AIDS’TEN KORUNMANIN BAŞLICA YOLLARI…
Açıklamada, AIDS’ten korunmanın yolları şöyle sıralandı:
“HİV virüsü taşıyıp taşımadığını bilmeyen kişi ile girilen cinsel ilişkide kondom kullanılmalıdır.
Tek eşliliğe dikkat edilmelidir. Kontrol edilmemiş kan ve kan ürünleri kesinlikle kullanılmamalıdır.
Şırınga, iğne, piercing, dövme, jilet, manikür, pedikür aletleri ve her türlü delici ve kesici alet başkalarıyla paylaşılmamalıdır. Çiftler evlilik ve hamilelik öncesinde AIDS testi yaptırmalıdırlar.
HIV pozitif kişi, test sonucunu öğrendikten sonra kesinlikle kan vermemelidir. Açık yaralar, vücuda mikrop/virüs/bakteri girişini engellemek için bantla kapatılmalıdır.”
FIBA İnstagram hesabından KKTC Basketbol Unilig organizasyonundan bir pozisyon paylaştıFIBA İnstagram hesabından KKTC Basketbol Unilig organizasyonundan bir pozisyon paylaştı14 Aralık 2025 Pazar 22:08BASKETBOL
Boğaziçi Köyü’nde Şap Hastalığına Karşı Önlemler AlındıBoğaziçi köyündeki mandıralarda bulunan büyükbaş hayvanlarda şap hastalığının tespit edilmesi üzerine, İskele Belediyesi’nin de katılımıyla Lefkoşa’da ilgili kurumların iştirakiyle toplantı gerçekleştirildi.14 Aralık 2025 Pazar 21:46İSKELE
İskele Boğaziçi Köyü’nde Şap Hastalığı Şüphesi: Bakanlıktan Acil TedbirlerTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Boğaziçi Köyü İskele bölgesinde bir mandrada şap hastalığı şüphesi üzerine kapsamlı önlemler alındığını duyurdu.14 Aralık 2025 Pazar 18:37İSKELE
Hatice İntaç yazdı... "Doğanın İsyanı"Hatice İntaç yazdı... "Doğanın İsyanı"14 Aralık 2025 Pazar 17:59KIBRIS
ARUCAD 5. Eğitim Çalıştayı yapıldıArkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD), Kuzey Kıbrıs’taki lise ve ortaokul öğretmenlerine yönelik 5. Eğitim çalıştayı yapıldı.14 Aralık 2025 Pazar 17:56ARUCAD
Doğanın Şifası Bu Kitapta ToplandıProf. Dr. K. Hüsnü Can Başer, “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” adlı yeni kitabı ile bitkilerin şifalı ve aromatik özelliklerine ışık tutan kapsamlı bir eser daha ortaya koydu.14 Aralık 2025 Pazar 17:54YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Bağımsızlık Yolu 11 Yaşında!Emekçinin Partisi Bağımsızlık Yolu, örgütlü mücadelenin temellerinin atılışının 11. yıl dönümü dolayısıyla dayanışma yemeği düzenledi.14 Aralık 2025 Pazar 17:52KIBRIS
Meclis Genel Kurulu yarın bütçe görüşmelerine devam edecekCumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yarın saat 10.00’da toplanarak Hukuk Dairesi, Kamu Hizmeti Komisyonu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçelerini ele alacak.14 Aralık 2025 Pazar 17:50KIBRIS
13. Maaşlar ödeniyor13’üncü maaşlar ayın 25’i ve 26’sında yatırılacak14 Aralık 2025 Pazar 17:46KIBRIS
Lefkoşa'da uyuşturucu operasyonuLefkoşa Polis Müdürlüğüne bağlı Cürümleri Önleme Şube Amirliği Ekipleri Lefkoşa’da bir evde yaptığı aramada 30 gram hintkeneviri bulması olayıyla ilgili 4. Bir kişi daha tutuklandı.14 Aralık 2025 Pazar 12:02LEFKOŞA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.