25 Nisan 2024
  • Lefkoşa26°C
  • Mağusa24°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele24°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara24°C

KKTC'DE SAADET ZİNCİRİ SKANDALI!

KKTC'de saadet zinciri skandalı!

01 Nisan 2014 Salı 12:53

Ülkede binlerce vatandaş, kısa yoldan zengi olma hayaliyle, 'Saadet zinciri’nin ağına düştü. Halka ümit vererek kısa yoldan zengin olma gibi heyecanlandırıcı vaatler veren Lyoness Şirketi’ne binlerce kişi üye oldu. Her bir üye, ‘Alışveriş Taahhüt Avansı’ ödedi. Halkı ve ülke sermayesini sömüren ‘Saadet Zinciri’ni Detay Gazetesi mercek altına aldı.  

Vatandaşlara, sadece günlük ihtiyaçlarını Lyoness ile anlaşmalı iş yerlerinden yapmalarının, bu sistemden kazanç elde edilmesi ve geriye dönüş olmasına yeterli olacağı söylendi. Halbuki listede halkın en temel gıda maddesi alışverişlerini yapabileceği, ülke genelinde tek bir süpermarket yer alıyor. Alışveriş zinciri dönmediğinden, zengin olma hayaliyle para ödeyen vatandaşlar ise, paralarını geri alamıyor.   Vaat edilen alışveriş zincirinden ülke ekonomisine de herhangi bir katkısı yok. Söz konusu şirketin, KKTC Vergi Dairesi’ne zarar beyanı yaptığı ve vergi ödemediği ortaya çıktı.  

Rana SARRO/Detay Gazetesi

Türkiye’de 'Saadet zinciri’ olarak hafızalara kazınan 'Titan'dan sonra, KKTC’de benzer sistem türedi. Başında bulunan grup dışında kimseye kazanç sağlamadığı, Türkiye’de yaşanan örneklerle ortaya çıkan piramit sistemi şimdi de KKTC’de şansını deniyor.

Ülkede, 18 Temmuz 2011 tarihinde faaliyetlerini başlatan Lyoness Şirketi halk arasında Saadet Zinciri olarak biliniyor. Söz konusu sistem, üyelerine ümit vererek kazanç, kısa yoldan zengin olma gibi heyecanlandırıcı vaatler sunuyor. Zincire üye olmak, ‘Alışveriş Taahhüt Avansı’nı yatırmakla başlıyor. ‘Alışveriş Taahhüt Avansı’ yatıran her kişi minimum 4 üye yaparak sisteme dâhil olabiliyor. Üye olan her şahıs, sistemden kazanç elde etmek için, Lyoness ağına dâhil, tüm anlaşmalı şirketlerden alışveriş yapmak zorunda. Sisteme üye olan şahıs, üye yaptığı kişilerin de şirket ile anlaşmalı iş yerlerinden alışveriş gerçekleştireceklerini taahhüt etmiş oluyor.

Anlaşmalı işyerleri ile şirketin anlaşma oranları sektöre göre, yüzde 4 ila yüzde 30 arasında değişiyor. Her alışverişin yüzde 1’i Lyoness’e kazanç olarak giderken, yüzde 0,5’i kişiyi sisteme üye yapana ve yüzde 0,5’i de bir üst tabana aktarılarak, geriye kalan indirim oranının yüzde 1’inin kullanıcının banka hesabına nakit olarak gideceği, kalan indirim oranının yüzde 3’ünün de kişinin özel pozisyon hesabında birikmeye başlayacağı açıklanıyor. Üye kişinin sistemden çıkmak istemesi halinde ise, devir yolu ile veya parasını yüzde 25 kesintili olarak alıp çıkabileceği ya da sistemden parasını almak için vermiş olduğu taahhüdü yerine getirerek alışveriş gerçekleştirmek zorunda olduğu belirtiliyor.

Gazetemizin mercek altına aldığı Lyoness’in, KKTC genelinde ortak iş yeri sayısının toplam yalnızca 20 olduğu tespit edildi. KKTC’nin, bu alışveriş zincirinden vergi geliri elde etmesi beklenirken, tüm alışverişlerin vergisinin, Türkiye Cumhuriyeti Vergi Dairesi’ne gideceği öğrenildi. Öte yandan Maliye Bakanlığı’nın internet sitesinde, söz konusu şirketin, 2012 yılında Vergi Dairesi’ne zarar beyanı yaptığı ve vergi ödemediği de görülüyor.

Kasada herhangi bir indirim yok

Lyoness tarafından müşterilerine sağlanacağı söylenen indirimin veya başka bazı avantajların, alışveriş yapılan iş yerinin kasasında yapılmıyor. Ayrıca, Lyoness’in anlaşmalı olduğu her firmanın mutlaka şirketin çalışacağı bankadan kredili mevduat hesabı açması gerektiği, dolayısıyla Şirket’in çalışacağı bankalara da sistemin ekstra bir kazanç sağlayacağı belirtiliyor.

Vatandaşlar, ‘Alışveriş Taahhüt Avansı’ yatırıyor

Sisteme üye olma şekli, kişilerin birbirlerini üye yaparak ve her kullanıcı tarafından ‘Alışveriş Taahhüt Avansı’ yatırılarak üye olunabiliyor. Bu miktarın; minimum 330 TL ile maksimum sınırsız olduğu söyleniyor. Bu yatırılan paranın kişilerin kendi parası olduğu söylenerek, şirketin anlaşacağı firmalardan alışveriş yapıp, bu üye firmalardan indirim alacaklarının taahhüdünü verip, peşinen kendilerine sağlanacak avantajlardan faydalanmak için yatırıldığı açıklanıyor. Ayrıca, şirketin de firmalarla pazarlık masasına oturduğunda bir alım gücünü oluşturabilmesi için sisteme bir avans olarak yatırıldığı belirtiliyor.

Ülkemizde alışveriş yapılabilecek yer yok!

Sadece günlük ihtiyaçların Lyoness ile anlaşmalı iş yerlerinden yapılması, bu sistemden kazanç elde etmesi ve geriye dönüş olmasına yeterli olduğu söyleniyor. Hâlbuki üye sayısı binlerce olduğu tahmin edilen Lyoness Şirketi’nin, bugüne dek, KKTC genelinde sadece 20 iş yeri ile ortaklık sağlayabildiği tespit edildi. Bu da, sisteme üye olan ve anlaşmalı yerlerden alışveriş taahhüdü eden vatandaşların, alışveriş yapabileceği iş yeri olanağının oldukça kısıtlı olduğunu gösteriyor.

En temel ihtiyaçlar için anlaşmalı iş yeri; yalnızca 1

Sistemin her üyesinin alışveriş yapması gerektiği ve zincirin tüm halkalarının çalışması halinde, avantajlarından yararlanılabileceği vurgulanıyor. Buna karşın, Lyoness ortak iş yerleri; ‘pastane, mobilya- mefruşat, tv- video- elektronik, gözlük- lens, moda- aksesuar, araba- motosiklet, ev-mutfak gereçleri, kitap-gazete, otel-konaklama, saat- mücevher satış yerleri olduğu öğrenildi.

Halkın, en temel gıda maddesi alışverişlerinin ise yapılabileceği tek firma, listede Lemar’ın Lefkoşa Şubesi olduğu görülüyor.

KKTC’deki tüm alışverişlerin vergisi, TC Vergi Dairesi’ne gidiyor

Öte yandan, KKTC tanınan bir ülke olmamasından ötürü şirketin Türkiye üzerinden kurulduğu ve faaliyetlerini Türkiye’ye bağlı olarak yürüttüğü belirtiliyor.

KKTC’nin, tüm bu alışverişlerden vergi geliri elde etmesi beklenirken, zincir alışverişlerin tüm vergisinin Türkiye Cumhuriyeti Vergi Dairesi’ne gidiyor.

Sisteme üye olan vatandaşların, şirketin ortak iş yerlerinden yapacağı tüm alışverişlerin, yüzde 10 oranında vergisi, Türkiye Cumhuriyeti Vergi Dairesi’ne ödeniyor. Ülke ekonomisinin ise, bu alışveriş zincirinden hiçbir gelir sağlamadığı dikkat çekiyor.

1000 TL’lik alışverişin 10 TL’si hesabına aktarılır

Sisteme üye olurken, taahhüt avansı yatırılıyor ve üye yaparak sisteme kazandırılan kişiler, Lyoness’in sektöre göre anlaşma yaptığı, yüzde 4 ila yüzde 30 arasında değişen oranlarda anlaşmalı işyerlerinden alışveriş yapabiliyor. Şirket yetkilileri sistemin işleyişini şöyle anlatıyor: “Bu firmalardan yapılan örneğin 100 TL’lik alışveriş sonrasında, bu 100 TL kasada ödendikten sonra, ‘Cashback’ kart ile barkot okuma makinesinden geçirilerek alışveriş kayıt altına alınır. Her alışverişin yüzde 1’i Lyoness’a kazanç olarak gider. Yüzde 0,5’i kişiyi sisteme üye yapan kişiye gider ve yüzde 0,5’i üye yapan kişinin bir üstüne yani onu da üye yapan kişiye gider. Geriye kalan indirim oranının yüzde 1’i kullanıcının banka hesabına nakit olarak gider. Ve yüzde 6’lık bir örnek verirsek, geri kalan indirim oranının yüzde 3’ü kişinin özel pozisyon hesabı dediğimiz bir hesabında birikmeye başlar.”

Alışverişe dayalı bir sistem!

Üye vatandaşların sistemden ne oranda kazanç sağlayacağı ise, sisteme yatırmış oldukları taahhüt avansına, yapacakları üye sayısına ve yapacakları alışveriş oranına göre değişiyor. Sisteme üye olup da dört kişiyi üye yapan kişinin, para kazanamayacağı ve halkın bilmesi gerekenin alışverişe dayalı bir sistem olduğu belirtiliyor.

Bu sistemin kişilerin birbirlerini üye yapması ile büyüdüğüne dikkat çekilerek, üye sayısı artırılırsa yani ekibe çok fazla üye yapılır ve üye sayısı çoğaltılıp, o üyeler de anlaşmalı işyerlerinden alışveriş yaparsa, iyi bir kazanç elde edilebileceği bildiriliyor.

Alışveriş yapılamadığından vatandaş para alamıyor

Sistemin rantabl çalışabilmesi için kişinin yapması gereken üye sayısının minimum 4 olduğu, sadece günlük ihtiyaçların Lyoness ile anlaşmalı iş yerlerinden yapılması, bu sistemden kazanç elde etmesi ve geriye dönüş olmasına yeterli olduğu söyleniyor. Cashback Kart alınır, sisteme üye yapılmazsa ve hiçbir anlaşmalı iş yerinden alışveriş yapılmazsa, sistemden herhangi bir fayda sağlanmadığı da anlaşılıyor. Ayrıca, üye yapılan şahısların da şirket ile anlaşmalı yerlerden alışveriş gerçekleştireceklerinin taahhüdü veriliyor.

Sistemden çıkmak için ödeme yapılıyor

Sisteme girilirken yatırılan paranın kişilerin kendi parası olduğu üzerinde durularak, daha sonra sistemden çıkılmak istenmesi halinde, bunun birtakım koşulları olduğu belirtiliyor. Şirketin koymuş olduğu kuralların yerine getirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Sistemden çıkılırken, devir yapılabileceği, sistemden herhangi bir kazanç sağlanılmamış ise tamamlayıcı ödeme yapılarak sistemden çıkılabileceği veya kişinin sistemden parasını alabilmesi için alışveriş gerçekleştirip vermiş olduğu taahhüdü yerine getirmek zorunda olduğu belirtiliyor. Kişinin parası, yüzde 25 kesintili olarak iade edilmek suretiyle de sistemden çıkılabileceği bildiriliyor.

*****************************************************************

Bakanlık korumaya mı çalışıyor?

Ülkede binlerce vatandaşı ağına düşüren 'Saadet zinciri’ olarak bilinen Lyoness şirketinin ne kadar vergi ödediğinin sorulduğu Maliye Bakanlığı Bakanlık Müdürü Erkan Okandan, “şirketle ilgili bilgi verilemiyor, yasaktır” dedi.

Maliye Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Emete Baylan ise, bahse konu şirkettin faaliyetlerinden bihaber olduğunu belirterek, şirketlerin vergi beyannamelerinin Maliye Bakanlığı’nın resmi web sitesinden görülebileceğini söyledi. Maliye Bakanlığı’na ait web sitesinde, Lyoness Kart Hiz Tic Ltd. kurumunun zarar beyanında bulunduğu belirtiliyor.

****************************************************************

Yılmazışık: Vatandaşlardan toplanan paralar bloke ediliyor

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Tüketiciler Derneği Başkanı Hasan Yılmazışık da, ‘Lyoness şirketinin, dernek tarafından kara liste boykot kapsamına alındığı belirterek, şunları söyledi:

“Bu tüketici haklarına aykırı bir rant elde etmeyi öngören merkezi Avusturya‘da olan tüketicilerden toplanan paranın ise Yapı Kredi Bankası’nda bloke edilmiş kimseye bu paradan ödeme yapma hak ve yetkisi olmayan hiçbir sorumluluk ve vebali olmayan, Bakanlar Kurulu’ndan şirket kurma belgesi almış tamamen bir ‘titan zinciri ve saadet zinciri sisteminden’ farksız odluğu izlenimini yaratmak için birkaç büyük işletme ile alışveriş taahhüdünde bulunmak suretiyle bir nevi indirim anlaşması kapsamında göstermelik avantaj sağlayıyor söylev ve sunumları ile tüketicileri bu zincire bağlamak için çaba gösteriyorlar.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA