KKTC'DE E-SİGARA YASAKLANIYOR
KKTC'de e-sigara yasaklanıyor

07 Ocak 2020 Salı 15:47
ABD’de yaşanan ölümlerin ardından tüm dünyada ciddi bir sağlık sorunu haline gelmeye başlayan likit içerikli elektronik sigara ve nargile konusunda önlem alınıyor.
Bu çerçevede “likit içerikli elektronik sigara, elektronik nargile ve nikotin içeren veya içermeyen kartuşlar, bu kartuşların kullanıldığı alet, ekipman ve aparatlar ile kartuşların doldurulmasında kullanılan likitlerin” toplum sağlığı açısından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne girişinin yasaklanması yönünde karar üretildi.
Çalışma komitesince hazırlanan öneriler Başbakan Ersin Tatar’a sunuldu. Tatar, “Bizim için insan sağlığı her şeyden önemlidir. Öneride yer alan ürünlerin ithali yasaklı mallar kapsamına alınması için gereken neyse derhal yapılacaktır” dedi. ÇALIŞMA KOMİTESİ
Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, dünyada likit içeren elektronik sigaralara bağlı ölümlerin ve hastalıkların hızla yayılması üzerine, Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanlığı’nın “Olağanüstü Toplantı Çağrısı” ile KKTC Sağlık Bakanlığına bağlı İlaç Eczacılık Dairesi, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi, İçişleri Bakanlığı, Polis Genel Müdürlüğü Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü, Ticaret Dairesi, Gümrük Dairesi Müdürlüğü temsilcilerinin katılımı ile Ekim ayı başından bu yana, oluşan tehlike karşısında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çocukların, gençlerin ve toplum genelinin korunmasına ilişkin alınabilecek önlemler konusunda yoğun bir çalışma yürüttü.
Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, Psikolog Danışman TeyfideTecel Hatipoğlu, KKTC Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Dairesi Müdürü Ayşe Gökyiğit, KKTC Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Çiğdem Çağa, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Temsilcisi Mehibe Toto, İçişleri Bakanlığı Temsilcileri Sami Denizalp, Hatice Ulucan, Polis Genel Müdürlüğü Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü Temsilcisi Emin Atabek, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Temsilcileri Zehra Çetin, Metay Genç, Maliye Bakanlığı Gümrük Dairesi Müdürlüğü Temsilcisi Hasan Mertkan’dan oluşan çalışma komitesi, Dünya Sağlık Örgütü, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi, gerekse Avrupa Birliği’nin, tüm ülkelere ölümlerin giderek yaygınlaştığı likit içerikli elektronik sigarayla ilgili önlemler alınması konusundaki çağrıları ve bu konuda yapılan bilimsel araştırma sonuçları enine boyuna değerlendirildi.
Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nda yürütülen toplantılara katılan tüm kurumlar, ülkeye kaçak yollardan girmeye başlayan ve gittikçe yaygınlaştığı gözlemlenen likit içerikli elektronik sigara ve elektronik nargilelerle ilgili olarak süratle önlem alınması konusunda fikir birliğine vardı.
Tüm kurum temsilcilerinin oyu ile, “likit içerikli elektronik sigara, elektronik nargile ve nikotin içeren veya içermeyen kartuşlar, bu kartuşların kullanıldığı alet, ekipman ve aparatlar ile kartuşların doldurulmasında kullanılan likitlerin” toplum sağlığı açısından ülkeye girişinin süratle yasaklanması konusunda karar üretildi.
Bu çerçevede “likit içerikli elektronik sigara, elektronik nargile ve nikotin içeren veya içermeyen kartuşlar, bu kartuşların kullanıldığı alet, ekipman ve aparatlar ile kartuşların doldurulmasında kullanılan likitlerin” 12/1983 Sayılı Dış Ticaret (Düzenleme ve Denetim) Yasası çerçevesinde hazırlanan İthalatı ve İhracatı(Düzenleme ve Denetim) Tüzüğü altında, ithali yasaklı mallar kapsamına alınmasına ilişkin gerekçeleri ile birlikte 40 sayfadan oluşan öneri, tüm komite üyelerinin katılımı ile yapılan ziyarette Başbakan Ersin Tatar’a takdim edildi. Toplantıda Sağlık Bakanı Ali Pilli de hazır bulundu.
KARAOKÇU: “VERİMLİ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜLDÜ”
Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, çocuklar, gençler ve toplum sağlığı için risk oluşturacak konularda önlem almasıyla ilgili çok hassas olduklarını söyledi.
Özellikle likit içerikli elektronik sigara ve nargile kullanımına bağlı dünyada ölümlerin başlaması ve hızla yayılması üzerine ilgili tüm kurumlarla bir araya gelerek çok verimli bir çalışma yürüttüklerini ve bu çerçevede “likit içerikli elektronik sigara, elektronik nargile ve nikotin içeren veya içermeyen kartuşlar, bu kartuşların kullanıldığı alet, ekipman ve aparatlar ile kartuşların doldurulmasında kullanılan likitlerin” ülkeye girişinin yasaklanması yönünde oybirliği ile karar ürettiklerini vurgulayan Karaokçu, toplantıya katılan tüm kurum temsilcilerine gösterdikleri duyarlılık, ortaya koydukları düşünce ve öneriler ile verimli işbirliği anlayışı nedeniyle teşekkür etti.
Karaokçu, alınan karar çerçevesinde, ilgili tüzükte gerekli düzenlemelerin yapılması konusunda Başbakan Ersin Tatar’dan gereğinin yapılmasını rica etti.
Karaokçu, tüm kurumların ilgili yasalarda gerekli olan diğer düzenlemelerin yapılması ve toplumun bilinçlendirilmesi konularında da çalışmaları ayni işbirliği anlayışı çerçevesinde sürdürmeye karar verdiklerini de sözlerine ekledi.
ERSIN TATAR: “GEREKEN NEYSE DERHAL YAPILACAK”
Başbakan Ersin Tatar da yaptığı konuşmada, devletin tüm ilgili birimlerinin bir araya gelerek yaptığı çalışmanın çok değerli olduğunu söyledi.
Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu ve çalışmaya katılan tüm üyelere teşekkürlerini sunan Başbakan Ersin Tatar, gençleri, çocukları ve toplum sağlığını tehdit edecek her konuda gerekli adımların atılmasının önemine işaret etti.
Sigaranın insan sağlığına verdiği zararlarla ilgili olarak daha önce de çağrıları bulunduğuna işaret eden Başbakan Ersin Tatar, elektronik sigara, nargile, kartuş ve aparatları konusunda tüm kurumların oybirliği ile aldığı kararın yerine getirilmesi için gerekenin yapılacağını vurguladı.
Toplantıda hazır bulunan Müsteşarı Suat Yeldener’e gerekli talimatları veren Başbakan Ersin Tatar, “Bizim için insan sağlığı herşeyden önemlidir. Öneride yer alan ürünlerin ithali yasaklı mallar kapsamına alınması için gereken neyse derhal yapılacaktır” dedi.
Cumhurbaşkanı Erhürman, Stephen Doughty ile telefonda görüştü: Kıbrıs sorunu ele alındıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Birleşik Krallık Avrupa, Kuzey Amerika ve Deniz Aşırı Topraklar Devlet Bakanı Stephen Doughty ile telefon görüşmesi yaptı.16 Aralık 2025 Salı 14:44KIBRIS
Girne Belediyesi Oda Tiyatrosu “Raskolnikov” oyunuyla yılın son gösterimini 26 Aralık’ta yapacakGirne Belediyesi Oda Tiyatrosu, “Raskolnikov” oyunuyla yılın son gösterimini yapacak.16 Aralık 2025 Salı 13:27KÜLTÜR/ SANAT
Rum başsavcılığı yabancı birinin evlilik yoluyla Kıbrıs vatandaşı olma talebini reddettiGüney Kıbrıs'ta Yüksek Anayasa Mahkemesi, yabancı bir erkeğin Kıbrıslı biriyle evli olmasına rağmen vatandaşlık başvurusunun reddini onayladı. Başsavcılık, kararın vatandaşlık başvurularının bakanın takdirinde olduğunu gösterdiğini açıkladı.16 Aralık 2025 Salı 12:48GÜNEY KIBRIS
Gıda Mühendisleri Odası: Güvenli gıda, sağlıklı hayvanla başlarGıda Mühendisleri Odası, şap hastalığına dikkat çekerek hayvansal gıdaların güvenli kabul edilebilmesi için hayvanların sağlıklı ve veteriner kontrolünden geçmiş olması gerektiğini vurguladı16 Aralık 2025 Salı 12:38GENEL SAĞLIK
Dörtyol’da araçta eski eser niteliğinde taş çapa bulundu: 2 kişi tutuklandıDörtyol’da trafik kontrolü sırasında durdurulan araçta eski eser niteliğinde olduğuna inanılan bir adet taş çapa bulunurken, meseleyle bağlantılı iki kişi tutuklandı; soruşturma devam ediyor.16 Aralık 2025 Salı 12:33KIBRIS
Holguin: Yeni bir gayriresmi 5+1 için erkenBM Genel Sekreterinin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin, “şu an için gayriresmi bir 5+1 konferansın takviminin belirlenmesi için erken olduğu” görüşünü dile getirdi.16 Aralık 2025 Salı 12:29KIBRIS SORUNU
Girne-Lefkoşa yolu bu akşam kısmi olarak kapatılacakGirne Belediyesi, Ecevit Caddesi’nde yapılacak yol çalışmaları nedeniyle bazı güzergâhların bu akşam belirli saatlerde trafiğe kapatılacağını duyurdu.16 Aralık 2025 Salı 12:28KIBRIS
İkamet izni için başkasının adreslerini kullandılarPolisten verilen bilgiye göre, S.Ö., K.Ö. ve A.Y.A. ile diğer tüm şahıslar tutuklandı.16 Aralık 2025 Salı 12:27KIBRIS
Mavideniz davasında çarpıcı ifade: Ölüm ani değil, yavaş geliştiİskele’de 2023 yılında Hüseyin Mavideniz’in bir eğlence mekanı önünde hayatını kaybetmesiyle ilgili davada, Adli Tıp Uzmanı Dr. İdris Deniz’in mahkemede verdiği ifade duruşma salonunda derin etki yarattı.16 Aralık 2025 Salı 12:26KIBRIS
LAÜ’ de Dr. Dt. Yalçın Ergir’in semineri büyük bir ilgiyle gerçekleştiLefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Diş Hekimliği Fakültesi ve Diş Hekimliği Kulübü tarafından 2. Dentmoment semineri düzenlendi.16 Aralık 2025 Salı 11:47LAÜ - LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.