KIŞ ŞARTLARI CEZAYİR'DE "SESSİZ" ÖLÜMLERİ ARTIRIYOR
Cezayir'de "sessiz katil" olarak nitelendirilen doğal gaz zehirlenmeleri her kış onlarca kişinin ölümüne neden oluyor.

22 Ocak 2019 Salı 14:40
Cezayir'de "sessiz katil" olarak nitelendirilen doğal gaz zehirlenmeleri her kış onlarca kişinin ölümüne neden oluyor.
Kombi, soba ve şofben'den yayılan karbonmonoksit'in renksiz ve kokusuz bir gaz olması nedeniyle güvenlik standartlarına uygun olmayan kullanımlarda dünya üzerinde önemli oranda ölümlere ve sağlık sorunlarına yol açıyor.
Cezayir Sivil Koruma Dairesi verilerine göre, doğal gaz zehirlenmesinden geçen yıl boyunca 128, yılbaşından şimdiye kadar ise 30 kişi hayatını kaybetti.
Ülkede, geçen yıl karbonmonoksit zehirlenmesi sebebiyle 2 bin 140 kişi tedavi altına alınmıştı.
Kombi, soba ve şofben gibi ısıtıcı cihazlarını ülkeye ithal eden bazı firmalar zehirlenmelere neden olan kalite ve güvenlik standartlarına uygun olmayan cihazları pazara sokmakla suçlanıyor.
Hükümet çevresi ve yetkililer ise zehirlenmelerin bilinçsiz kurulum ve evlerdeki doğal gaz şebekelerinin düzenli olarak kontrol edilmemesinden kaynaklandığını savunuyor.
"SESSİZ KATİL" HAYATLARI TEHDİT EDİYOR
Ülkenin yüzde 62'sine ulaşan ve düşük maliyeti nedeniyle doğal gaz, ülkenin birçok yerinde halk tarafından öncelikli ısınma aracı olarak tercih ediliyor.
Hükümetin, ithal kombi, soba ve şofbenler üzerindeki güvenlik standartlarına yönelik kontrollerini artırmasına rağmen, "sessiz katil" insanların hayatını tehdit etmeye devam ediyor.
Cezayir Tüketici Koruma Derneği Başkanı Mustafa Zebdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu sessiz katil, her yıl onlarca ölüme ve yüzlerce kişinin boğulmasına neden oluyor." dedi.
Evlerin yeteri kadar havalandırılmadığını belirten Zebdi, yeterli bilgiye sahip olmayan kişilerin bu cihazları kurmalarının ve bakımlarda kullanılan yedek parçaların standartlara uygun olmamasının trajedilere neden olduğunu söyledi.
"Cezayir'de üretilen ısıtıcılar güvenlik standartlarına tabidir ve Ticaret Bakanlığının denetimi altındadır." diyen Zebdi, Cezayir'e kaçak yollarla giren ısıtma cihazlarının güvenlik standartlarına uygunluğunun ise "şüpheli olduğunu" sözlerine ekledi.
DOĞAL GAZ KAÇAĞI TESPİT CİHAZI TALEBİ
Zebdi, derneğin, Enerji Bakanlığı Elektrik ve Gaz Kontrol Komitesine evlere doğal gaz kaçağı tespit cihazlarının kurulmasını teklif ilettiğini söyledi.
Komiteye, cihazın evlerde kurulması ve ücretinin iki yıl boyunca taksitler halinde ödenebilmesi için teklif sunduklarını belirten Zebdi, "Verdiğimiz teklif için Elektrik ve Gaz Kontrol Komitesinden hala cevap bekliyoruz." diye konuştu.
Cezayir Ticaret Bakanlığı, onlarca kişinin hayatını kaybettiği olaylarda ısıtıcıların standartlara uymadığı yönündeki suçlamaları reddetmişti.
Cezayir Ticaret Bakanlığı Ekonomik Kontrol ve Dolandırıcılıkla Mücadele Birimi Genel Müdürü Abdurrahman Bin Hezil, yaptığı açıklamada, pazardaki doğal gaz ısıtıcılarının güvenlik standartlarına uygun olduğunu söylemişti.
Hezil, doğal gazlı ısıtıcıların ülkedeki tüm güvenlik ihtiyaçlarını karşıladığını dile getirerek, söz konusu ölüm olaylarının kurulum ve bakım sorunlarından kaynaklı olduğunu kaydetmişti.
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.