KİRİAKOS MİÇOTAKİS PAZARTESİ GÜNEY KIBRIS’A GELİYOR
Kiriakos Miçotakis Pazartesi Güney Kıbrıs’a Geliyor

03 Şubat 2021 Çarşamba 11:49
Mart ayı başlarında toplanması beklenen gayrı resmî 5+1 konferans öncesinde kulis çalışmaları hızlanıyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Londra’yı ziyaret ederek İngiliz dengi Raab ile temas ettiği, Raab’un yarın Ada’ya geleceği, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in de Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaiadis’le koordinasyon çalışması yapmak üzere önümüzdeki Pazartesi günü Güney Kıbrıs’a geleceği haber verildi.
Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in AKEL Kıbrıs Masası Şefi Tumazos Çelebis’in Rum müzakere heyetine katılması isteğine, AKEL “siyasi eşitliği kabul et” şartı koştu.
Politis haberi “Yunan Başbakanı Pazartesi Günü Kıbrıs’ta… AKEL Çelebis’in Müzakere Heyetine Katılımına Evet, Ama Diyor… İngiliz Dışişleri Yarın Kıbrıs’ta Keza İngiltere Gelişmelerdeki Yoğun Perde Gerisi Rolünü Sürdürüyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.
Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, partisinin, “Kıbrıs sorunundaki çabasına destek vermek için Anastasiadis’in, nasıl hareket edeceği konusunda ikna edici olması” gerektiğini uzun zamandır dillendirdiğini hatırlattı.
Kiprianu, Anastasiadis’in Çelebis talebini AKEL’e iletmeden önce basına sızdırış olmasının, Rum Başkanlık Sarayı’nın izlenim yapma çabası olarak yorumlayıp hoşnutsuzluk belirtti. AKEL’in, gerekmesi halinde Anastasiadis’e 5+1’den önce de yardım etmeye karşı olmadığını kaydeden Kiprianu, partisinin, Anastasiadis’in siyasi eşitliği kabul etmeye niyetli olduğuna ve bundan sonra AKEL’in sunduğu önerileri takip edeceğine ikna olması halinde Çelebis’in Rum müzakere grubuna katılmasında ısrarlı olduğunu vurguladı.
Haberde Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in 5+1 konferans öncesinde hareket koordinasyonu sağlamak ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ile bugüne kadar yaptıkları temaslar hakkında bilgi alış verişinde bulunmak üzere Pazartesi günü Rum tarafına gelmesinin beklendiği, Perşembe günü (yarın) de İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab’ın temaslarda bulunmak üzere Ada’ya geleceği kaydedildi.
Raab’ın, Londra’yı ziyaret eden Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile de temas ettiğini, bu çerçevede Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri ve Kıbrıs sorununu ele aldıklarını yazan gazeteye göre, Dendias-Raab görüşmesinde Doğu Akdeniz bölgesindeki gelişmeler ve Kıbrıs sorunu ele alındı. Dendias Kıbrıs sorununun çözümünün iki bölgeli iki toplumlu federasyona dayanmasının “önemine” işaret etti.
BM’NİN VE İNGİLTERE GİBİ ÜLKELERİN ROLÜ…
Gazetenin Rum Haber Ajansı’na (KİPE) dayanarak aktardığına göre, İngiliz bir diplomatik kaynak, “Londra’nın gayriresmî konferansın yeni bir resmî müzakere turunu gündeme getirmesini umduğunu ve bütün tarafların (5+1 konferansa) şartsız katılmasında uzlaşılmasının önemli olduğunu” söyledi. Aynı kaynaklar Türk ve Kıbrıs Türk taraflarının tutumu ile ilgili soruya karşılık “BM’nin ve İngiltere gibi çözüm isteyen ülkelerin rolünün, iyi niyet göstergesi olabilecek yakınlaşma olanakları saptamak ve işaret etmek olduğunu” söylediler.
Gazete gayriresmî konferansın içeriğine dair kaygı da bulunduğunu, her duruma karşı alternatif senaryolar ile ilgili yoğun perde gerisi çalışma yapıldığını belirtti; “AB’nin bu aşamadaki, bütün taraflara AB’ye tek devletin üye olmasından başka bir şeyi kabul edemeyeceğini söyleyerek AB içerisinde iki devlet öngörülerine son verme” tavrının da çok önemli olduğunu ekledi.
Alithia “5’li Konferans Arifesinde Hararetli İstişareler… Dün Londra’da Görüşen İngiltere-Yunanistan Dışişleri Bakanları Kıbrıs Sorununu da Ele Aldı” başlıklı haberinde Dendias’ın dün öğleden sonra Rum dengi Nikos Hristodulidis’i telefonla arayarak Raab ile temasları hakkında bilgi verdiğini ve Kıbrıs sorununda bundan sonra atacakları adımları görüştüklerini yazdı.
Raab’ın Perşembe günü Ada’ya gelerek Rum tarafında Hristodulidis ve Anastasiadis, KKTC’de de Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüşeceği belirtilen haberde, görüşmelerdeki ana gündem konusunun 5+1 gayriresmî konferans ve müzakerelerin yenden başlaması için ortak zemin bulunması olmasının beklendiği kaydedildi.
DÖNEM BAŞKANI SLOVENYA’NIN DIŞİŞLERİ BAKANI DA GELİYOR
Habere göre Rum Dışişleri Bakanı Hristodulidis AB dönem başkanlığını devralan Slovenya’nın Dışişleri Bakanı’nın (Miroslav Cerar) önümüzdeki Cumartesi günü, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in de Pazartesi günü Güney Kıbrıs’a geleceğini açıkladı.
ÇAVUŞOĞLU-TATAR ORTAK AÇIKLAMASI RUM BASININDA
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun KKTC temaslarını yakın takibe alan Rum gazeteleri dün gerçekleşen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar-Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşmesi ve ardından yapılan basın açıklamasını okurlarına şu başlıklarla aktardı:
Politis “Çavuşoğlu: Federasyonu Siyasi Eşitlikle Bitirdik… Mevlüt Çavuşoğlu 5+1 Öncesinde Ada’da İki Devlet Anlatısında Israrlı”
Alithia “Çavuşoğlu-Tatar Görüşmesi… İki Devlet Çözümünde Israr Ediyorlar”
Haravgi “Siyasi Eşitlik Yoksa Egemen Eşitlik… Çavuşoğlu ve Tatar Federasyon Müzakeresi Olmayacağını Yeniden İletiyor”
Fileleftheros “Ankara AB’nin Çözüm Şekline Karışmasını İstemiyor… Çavuşoğlu-Tatar Adımlarını Koordine Ediyor” ve “AB’ye Laf Düşmez… Çavuşoğlu Avrupa’nın İki Devlet Çözümünü Reddetmesinden Rahatsızlığını Gösterdi”
Limasol’da cinayete teşebbüs zanlısına ait berber dükkanına saldırıSuriye uyruklu zanlı Mohamad Tleis’e ait berber dükkânına dün sabaha karşı kimliği belirsiz kişilerce taşlı saldırı düzenlenirken, saldırıda iş yerinde ciddi hasar meydana geldiği bildirildi.23 Aralık 2025 Salı 13:48GÜNEY KIBRIS
DAÜ-SEN: VYK atama önerileri yasaya aykırı!Sendika, söz konusu atamaların yasal yetki açısından sorunlu olduğunu savundu. Bu çerçevede, hangi üyenin hangi gerekçeyle görevden alındığının ve yerine kimin atandığının ayrı ayrı belirtilmesi gerektiği vurgulandı.23 Aralık 2025 Salı 12:13KIBRIS
Barolar Birliği Merkez Konseyi’nden “Anayasa Değişiklik Taslağı”na destekTaslak, yargı sisteminin sürdürülebilirliği ve etkinliği açısından kritik bir eşik 23 Aralık 2025 Salı 12:08KIBRIS
Başhekim Mustafa Kalfaoğlu’nun babası Ahmet Erdil Kalfaoğlu hayatını kaybettiBaşhekim Mustafa Kalfaoğlu’nun babası Ahmet Erdil Kalfaoğlu hayatını kaybetti.23 Aralık 2025 Salı 10:00KIBRIS
KKTC Cittaslow Ağı, Antalya'da noel baba etkinliklerine katıldıKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cittaslow Ağı, Bilim Kurulu Başkanı Azmi Öge liderliğinde Antalya Demre Belediyesini düzenlediği 2. Noel Baba etkinliklerine katıldı.23 Aralık 2025 Salı 09:48KÜLTÜR/ SANAT
Basketbol Pro Lig’de 1. Hafta Heyecanı SürüyorBirinci haftanın ikinci karşılaşması, 25 Aralık Perşembe akşamı saat 20.00’de İskele’de oynanacak. Bu mücadelede Caesar Larnaka Gençler Birliği ile Soyer Egemen takımları karşı karşıya gelecek.23 Aralık 2025 Salı 09:37BASKETBOL
3'lü zirveden silahlı kuvvetler düzeyinde iş birliğini artırma kararıRum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Kudüs’te gerçekleştirilen üçlü zirve çerçevesinde Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi.23 Aralık 2025 Salı 09:25GÜNEY KIBRIS
Şap Hastalığı Hakkında Merak Edilenler: Uzmanlar Alınması Gereken Önlemleri AnlattıYakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi ile Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi uzmanları, adada kırmızı alarma yol açan şap hastalığına ilişkin önemli uyarılarda bulundu.23 Aralık 2025 Salı 09:24YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Motosiklet sürücüsü yol kenarında yürüyen yayalara çarptı!Gemikonağı’nda akşam saatlerinde meydana gelen trafik kazası endişe yarattı.23 Aralık 2025 Salı 09:23GÜZELYURT
Kelebeklerin Geleceği İçin Kıtalar Arası Dayanışma!Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özge Özden, Almanya’da düzenlenen “9. Ortaklar ve Uzmanlar Toplantısı”nda Kıbrıs’ı temsil ederek Akdeniz ekosisteminin karşı karşıya olduğu tehditleri uluslararası bilim dünyasına aktardı.23 Aralık 2025 Salı 09:22YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.