KİPRİANU: “DESANTRALİZE FEDERASYON TARTIŞMASI YOK YERE AÇILDI”
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Kıbrıs sorununa ilişkin son günlerde tartışılan desantralize federasyon konusundaki görüşlerini dile getirdi.

14 Ekim 2018 Pazar 13:45
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Kıbrıs sorununa ilişkin son günlerde tartışılan desantralize federasyon konusundaki görüşlerini dile getirdi.
Haravgi gazetesi, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun bir radyo kanalına ve daha sonra katıldığı bir etkinlikte yaptığı açıklamalarına geniş şekilde yer verdi.
Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Kıbrıs sorunundaki durumları “tehlikeli” olarak nitelendirirken Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve DİSİ’nin durumun kritikliğini anlayamadığının da görüldüğünü ifade etti.
UNFICYP’in geri çekilmesi olasılığının ve Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde sondaj yapmasının, önlerindeki açık senaryolar olduğunu savunan Kiprianu, Anastasiadis ve DİSİ’nin maalesef bunların ciddiyetini fark edemediğini belirtti.
Kiprianu, bunları söylediğini çünkü Anastasiadis’in, herkese, ilerleme iradelerinin bulunduğunu göstermek yerine “her tarakta bezi olduğu” imajını verdiğini söyledi.
Kiprianu, Anastasiadis’in, öncesinde inceleme olmadan ve bu tartışmanın kendilerini nereye götüreceği üzerinden düşünmeden, desantralize (merkezi güçlü olmayan) federasyon ile ilgili tartışmayı, hiç yoktan (yok yere) açtığını belirtti.
BM Genel Sekreteri’nin, müzakerelerin geleceğine ilişkin kararlarını bekledikleri anda, Anastasiadis’in, kendilerini muhtemelen maceralara sürükleyecek bir tartışma açtığını belirten Kiprianu, Anastasiadis’in, müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesine ilişkin beyan edilmiş pozisyonuna sahip olduğunu, ancak aniden merkezi hükümetin yetkileri konusunu açtığını ifade etti.
Kiprianu, Anastasiadis’in kendilerini, BM Genel Sekreteri’nin, müzakerelerin Crans-Montana’da kaldığı yerden başlamasını talep etme ve kendilerinin, Genel Sekreter’e, başka bir yerden başlamayı istediklerini birdenbire söylemeye ittiğini söyledi.
BM Genel Sekreteri’nin, müzakereyi kendi çerçevesi ve belirlenen stratejik anlaşmanın sağlanmasına yönelik 6 temel konu temelinde talep ettiğini söyleyen Kiprianu, Anastasiadis’in Guterres çerçevesinin dışındaki konuları ortaya koyduğunu belirtti.
“Desantralize federasyon” konusunun, Anastasiadis tarafından, Dimitris Hristofyas’ın başkanlığı döneminde ortaya konulduğunu anımsatan Kiprianu, o dönemdeki tartışmaların Ulusal Konsey tutanaklarında da bulunduğunu, o dönemde Anastasiadis’e “üzerinde anlaşmaya varılmış yetkilerin hangilerinin bırakılmasını istediği” sorusunun sorulduğunu ve ancak daha yanıtın verilmediğini belirtti.
Kiprianu, merkezi hükümetin üzerinde anlaşmaya varılmış yetkilerinin hangilerinin ve ne kadarının bölgelere dağıtılmasına hazır olduğuna, Anastasiadis’in bu kez yanıt vermesini umduğunu da söyledi.
Kiprianu ayrıca Anastasiadis’e, “Anastasiadis’in kendisinin atıfta bulunduğu hangi sorunu desantralize fedarasyonun çözümleyeceği” sorusunu sorarken garantileri, güvenlik konusunu, yürütme yetkisi gibi konuları çözmeyeceğini belirtti.
Kıbrıs sorununun çözümsüz geçtiği her günün, halkı, milliyetçilik ve şovenizmle zehirleyen ve zehirlemekte olan her iki toplumdaki kişileri haklı çıkardığını belirten Kiprianu çözümsüz geçen her günün ayrıca “işgal ve istilanın” sonuçlarını da pekiştirdiğini savundu.
Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'ndan KKTC ve Doğu Akdeniz mesajıMilli Güvenlik Kurulu, Türkiye'nin garantör ülke olarak Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve haklarını korumakta kararlı olduğunu vurgulayarak, KKTC'nin hak ve menfaatlerine zarar verecek hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:39TÜRKİYE
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:38KIBRIS
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 8 ismin testi pozitif çıktıÜnlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında örnekleri alınan şüphelilerden Ali Efe Bezci, Berdan Mardini, Enis Arıkan, Kenan Doğulu, Oğuzhan Beker, Ozan Doğulu, Tolga Çam ve Yaşar İpek’in test sonuçları pozitif çıktı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36TÜRKİYE
Son bir haftada 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandıÜlkede, geçen hafta 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36KIBRIS
Sağlık Bakanlığı’ndan sahte randevu sitesi uyarısıSağlık Bakanlığı, “kktcsaglikrandevu.com” sitesinin resmi randevu sistemiyle bağlantısı olmadığını belirterek vatandaşları bu platformu kullanmamaları konusunda uyardı. Bakanlık, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:50KIBRIS
DAÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkede 1, dünyada 691'inciDoğu Akdeniz Üniversitesi, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması 2027’de 1.504 üniversite arasında 691’inci sıraya yerleşerek KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu.18 Haziran 2026 Perşembe 16:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Merkezi Cezaevi yasa tasarısı oy birliğiyle Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul ederek Genel Kurul gündemine sevk etti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:47KIBRIS
Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde Hizmet İçi Eğitimler Devam EdiyorÇatalköy-Esentepe Belediyesi, personelinin mesleki gelişimini desteklemek ve vatandaşlara sunulan hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmet içi eğitim programlarını sürdürüyor.18 Haziran 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
Powerbank çantasında patladı.Kazakistan'da bir spor salonunda, bir kadının çantasındaki powerbank aniden patlayarak alev aldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda kadın yaralanırken, çalışanların hızlı müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:42TEKNOLOJİ
Suudi Arabistan ve İran petrolü taşıyan tankerler Hürmüz Boğazı'ndan geçtiSuudi Arabistan'dan 2 milyon varil ham petrol ve İran'dan yaklaşık 27 bin 500 varil petrol ürünü yüklenen 2 tanker, bugün Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:40ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.