'KİMSE TÜRKİYE VE KKTC'NİN AKDENİZ'DEKİ KARARLI DURUŞUNU TEST ETMEMELİ'
'RUMLAR AKLISELİM HAREKET ETMELİ'

24 Ekim 2018 Çarşamba 16:31
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Enerji ve Ekonomi Bakanı Özdil Nami, Yunanistan'a ait bir fırkateynin Akdeniz'de sismik araştırma yapan Barbaros Hayreddin Paşa gemisini taciz etmesinin ardından Türkiye'nin attığı adımlarla ilgili olarak, "Kimse bundan sonra Türkiye ve KKTC'nin Akdeniz'deki kararlı duruşunu test etmeye kalkmamalı" dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye arasında yapılan antlaşmalar çerçevesinde Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma gemisi, Doğu Akdeniz'de önceden ilan edilen Güzelyurt Araştırma Sahası'nda çalışmalara başladı. Bölgede araştırmalarını sürdüren Barbaros Hayreddin Paşa gemisi, 6 gün önce Yunanistan'a ait bir fırkateyn tarafından taciz edildi. Taciz olayı, Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait unsurların hızla bölgeye hareket etmesiyle son buldu. Akdeniz'de suların ısınmasına neden olan olayın ardından Türkiye, diplomatik kanallardan tepki gösterip, Yunanistan'ı uyardı.
BAKAN NAMİ DHA'YA KONUŞTU
KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Nami, Ada'daki doğalgaz gerilimi ile ilgili Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. "Doğalgaz çatışma değil, barışma nedeni olmalı" diye konuşan Nami, "Enerji işbirliğinin önünü açmalı. Barışın, dayanışmanın önünü açmalı. Biz buna hazırız" dedi. Babaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin çalışmalarını sürdüreceğini ifade eden Nami, "Yunanistan gemisi, yaptığı tacizi kararlı duruş nedeniyle durdurmak zorunda kaldı. Bundan sonra da aynen uygun tepki verilecektir. Bunu kimse test etmeye kalkmamalı" şeklinde konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile İzmir'de bir araya geldiği sırada, taciz olayının yaşandığını anlatan Nami, "Burada hemen bir basın toplantısı düzenleyerek Türkiye ile KKTC'nin enerjide aynı şeyleri düşündüğünü ilan ettik. Türkiye ile KKTC yakın işbirliği içerisinde olacak ve ortak bir tavırla cevaplar verilecek. Sayın Dönmez ile doğalgaz ve enerji konularını derinlemesine değerlendirdik" dedi.
RUM LİDERE ÇAĞRI
Kıbrıs'ta enerjide kriz ortamının oluşmasını asla istemediklerini kaydeden Nami, Rum yönetimine sürekli yapılan işbirliği çağrılarının karşılıksız kaldığını söyledi. Ada'da Rumların tek taraflı attığı adımlar nedeniyle gerginliklerin doğduğuna işaret eden Özdil Nami, "Gerginliğin tırmanması arzu ettiğimiz bir gelişme değil" diye konuştu.
Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'e, "Gelin enerji konusunu birlikte ele alalım" çağrısı yapan Özdil Nami, şöyle devam etti:
"Enerji'yi gerginlik değil, işbirliği haline çevirelim. Tüm taraflar bundan karlı çıkar. Bu birliktelik çözüm çalışmalarına da olumlu etki yapar. Birleşmiş Milletler çatısı altında bir komite kurulabilir. Liderlerin uygun göreceği başka format oluşturulabilir. Kıbrıs'a ait kaynaklar, her iki toplumundur."
'VERİLEN MESAJ NET ANLAŞILMALI'
Rumların dünyada 'tanınmışlık' perdesinin arkasına saklanarak tek yanlı adımlar atmaya çalıştığına dikkat çeken Nami, "Rumlar bu politikalarında Yunanistan'dan da destek alıyor. Maalesef uluslararası şirketler de buna alet oluyor. Umarız son yaşananlar, ilgili tüm taraflara Türk tarafının verdiği mesajın ne kadar yerinde olduğunu göstermiştir. Türk tarafı, Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve çıkarlarını korumakta ne kadar kararlı olduğunu bugüne kadar gösterdi. Bu kararlılık devam edecek" şeklinde konuştu.
'RUMLAR AKLISELİM HAREKET ETMELİ'
"Rumları aklıselim hareket etmeye davet ediyoruz" şeklinde sözlerini sürdüren Nami, "Türkiye ile KKTC arasında imzalanan antlaşmalar var. Bu çerçevede adımlar atılmaya devam ediyor. Gerginlik bizi mutlu etmiyor" dedi.
KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Özdil Nami, Türkiye'den KKTC'ye elektrik götürülmesi ile ilgili de, "KKTC'deki enerji maliyetlerini mutlaka düşürmemiz lazım. Enerji arzındaki istikrarı sağlamamız lazım. Geleceğe dönük projelerimizde Türkiye ile oluşturacağımız işbirliği çok önemli faktör" değerlendirmesi yaptı.
KARARLI DURUŞUN GÖSTERGESİ
DHA'nın edindiği bilgilere göre, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi, bölgedeki 2 fırkateyn, 2 korvet ve 2 denizaltı eşliğinde çalışmalarını sürdürüyor. Deniz Kuvvetleri'ne ait unsurlar, çalışmalar bitene kadar bölgede kalacak. DHA'ya konuşan bir üst düzey yetkili, "Bu Akdeniz'deki kararlı duruşun bir göstergesidir" diye konuştu.
Sefa KARAHASAN/LEFKOŞA, (DHA)
Yerel Seçim 6 Aralık, Genel Seçim 22 Ocak'taYerel seçim tarihi 6 Aralık 2026 olarak belirlenirken, Milletvekilliği Genel Seçimleri için ise tarih 22 Ocak 2027 olarak öngörülüyor.02 Ağustos 2026 Pazar 17:39KIBRIS
Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecekKemik yoğunluğumuz, sandığınızdan daha erken bir yaşta azalmaya başlar.02 Ağustos 2026 Pazar 09:33YAŞAM
İtalya'nın 'İspanya ile Schengen'i askıya alma' kararı ne anlama geliyor?İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Ceuta'ya Fas'tan on binlerce kişinin geçmesinin ardından İtalya'nın İspanya ile "Schengen serbest dolaşım rejimini geçici olarak askıya alma" kararı tartışmalara neden oldu.02 Ağustos 2026 Pazar 09:31AVRUPA
“HMAS TEAL Denizcilik Müzesi” ziyaretçi kabulüne başladıBirleşik Krallık ve Avustralya Kraliyet Donanmalarında uzun yıllar görev yapan mayın tarama gemisi “HMAS TEAL”, müze olarak Girne Turizm Limanı’nda ziyaretçi kabulüne başladı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:08GİRNE
Liberal Demokrasi Hareketi, İstanbul’da kampa katıldı Liberal Demokrasi Hareketi (LDH) Genel Başkanı Engin Deniz Görgüner ile İletişim Sekreteri Halef Kurt, İstanbul’da düzenlenen Özgürlük 2.0 Yaz Kampı’na katıldı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:07TÜRKİYE
Uluçay, Gaziantep’te Gazimağusa’nın tanıtıldığı festivale katıldıGazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, Gaziantep’te düzenlenen ve Gazimağusa’nın kültürel değerlerinin tanıtıldığı festivale katıldı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:05GAZİMAĞUSA
Eski uygulama devam edecekKimlik kartlarından anne ve baba bilgilerinin çıkarılması kararına yönelik yoğun kamuoyu tepkisinin ardından Rum İçişleri Bakanlığı eski uygulamaya dönme kararı aldı.01 Ağustos 2026 Cumartesi 17:54GÜNEY KIBRIS
Tufan Erhürman: “Her türlü atraksiyon var, eksik olan ciddiyet”Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kıbrıs müzakereleri ve siyasi gelişmeler üzerinden eleştirilerde bulundu.01 Ağustos 2026 Cumartesi 15:03KIBRIS
Ahmet Zort: Patates Festivali her yıl daha da güçlenerek yoluna devam edecekAhmet Zort, 12. Patates Kültür, Sanat ve Spor Festivali'nde üretici ve vatandaşlarla bir araya geldiklerini belirterek, festivalin her geçen yıl daha da güçlenerek kurumsallaşması için çalışacaklarını söyledi.01 Ağustos 2026 Cumartesi 13:31GAZİMAĞUSA
Trafik denetimlerinde 430 sürücüye işlem35 araç trafikten men edildi01 Ağustos 2026 Cumartesi 13:20KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.