26 Kasım 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa14°C
  • Girne14°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele14°C
  • İstanbul11°C
  • Ankara2°C

"KIBRIS’TA TURİZMİN DÜNÜ - BUGÜNÜ VE YARINI” KONULU PANEL DÜZENLEDİ

"Kıbrıs’ta Turizmin Dünü - Bugünü ve Yarını” konulu panel düzenledi

23 Haziran 2015 Salı 15:22

Kıbrıs Türk Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (KITUYAD) “Kıbrıs’ta Turizmin Dünü - Bugünü ve Yarını” konulu panel düzenledi.

Saat 09.30’da Lefkoşa Merit Hotel’de gerçekleştirilen panelin açılış konuşmalarını sırasıyla, KITUYADBaşkanı Nazmi Pınar, TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, Merit Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Menteş Gündüz, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Ünal Üstel ve TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından, Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği ve Kıbrıs Türk Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği arasında işbirliği protokolü imzalandı.  Protokol imzası sırasında bazı katılımcılar, “herkesin sadece konuştuğunu, sektördeki bazı duayenlerin özellikle batırıldığını ve konuyla ilgili yetkili merciinin sektör temsilcileri olduğunu çünkü bakanların zaten uzun süreli kalamadığını” yüksek sesle söyleyerek eleştiride bulundu.

PINAR

Panelin ilk konuşmasını yapan KITUYAD Başkanı Nazmi Pınar, bu derneğin KKTC’de gelişen turizmin doğurduğu bir ihtiyaç olduğunu belirterek, turizmle ilgili sağlıklı bilgi akışını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Derneğin 3-4 yıllık bir çalışmanın sonucunda farklı kurumlardan üyelerin katkısıyla kurulduğunu dile getiren Pınar, sivil toplum örgütleri, bürokratlar ve paydaşların ortak katkılarıyla Kıbrıs’ın sesini duyurmaya hazır olduklarını belirtti.

KÖFTEOĞLU

TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, turizmin ülkelerin ekonomisinin can damarı olduğuna işaret ederek, turizmin barışın sesi simgesi olduğunu vurguladı.

Turizmin insanları kaynaştırmasının yanında önyargıları da yıktığını dile getiren Köfteoğlu, geçmişte yaşanan savaşların bile iyi değerlendirilmesi halinde, Çanakkale, Vietnam gibi turizm sektörüne katkı sağlayabileceğini belirtti.

KITUYAD ile ortak işler yapmaya hazır olduklarını ifade eden Köfteoğlu, “Güçlerimizi birleştirirsek her yerde barış ilkesiyle inanıyorum ki Akdeniz Turizm Yazarları Birliği’ni de kurarız” dedi.

ARAR

Merit Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, derneğin ilk faaliyetindeki konu başlığının önemli olduğuna dikkati çekerek, artık dünü bugünü bırakıp yarına bakmak ve nasıl ilerleneceğine ve getirilerine odaklanmak gerektiğini söyledi.

Kıbrıs’ın Akdeniz çanağındaki bakir, gizemli ve tarihi yapısıyla turizme çok uygun olduğunu belirten Arar, turizmin önünde ulaşım ve tanıtım gibi iki önemli engelin bulunduğuna işaret etti.

Arar, bürokratik engellerin turizme yapılan en büyük kötülük olduğunu kaydederek, ülkeye gelen turist sayısı 5 milyonu aşınca reel sektörün de ekonomik refaha kavuşacağını belirtti.

GÜNDÜZ

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Menteş Gündüz , sivil toplum örgütlerine ve yaptıkları katkılara önem verdiğini söyleyerek, ülkedeki dünya varlıklarını koruyarak turizmin gelişebileceğini, bunu kaptanlık yaptığı dönemlerde farklı ülkelerde gözlemleme şansı yakaladığını ifade etti.

Sağlık Bakanlığı’yla gerçekleştirdikleri görüşmelerde sağlık turizmi noktasında da yapılabilecekleri değerlendirdiklerini anlatan Gündüz, ülkenin batısına da marina yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Gündüz, inanç, sağlık, yat gibi alanlarda turizm potansiyeli bulunan ülke için neler yapılabileceğini değerlendirdiklerini ve her türlü katkıya açık olduklarını vurguladı.

ÜSTEL

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Ünal Üstel de, Barış Harekatı’na kadar turizmden beklenebilecek bir şey olmadığını ancak aradan geçen zamanda turizm alanında ilerlemeler kaydedildiğini söyleyerek örnekler verdi.

1974 yılında ülke genelinde 50 otel bulunduğunu anımsatan Üstel, turizmin hükümetlerin öncelikli görevlerinden olması gerektiğini vurguladı. Üstel, hükümetin katkısı ve olumlu bakış açısıyla gelecekte 50 bin yatak kapasitesinin hayal olmadığını söyledi.

Üstel, stratejik planlamanın önemli olduğunu dile getirerek, sektördeki eksiklikleri sıraladı ve giderilmesi için neler yapılabileceğinin bugünkü panel gibi etkinliklerle değerlendirilebileceğini belirtti.

AKÇA

TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ise, büyükelçi olmadan önce de ekonomi ve turizm konularında çalışarak ülkeyle ilgili tecrübe ve bilgi edindiğini söyledi.

KKTC’de doğa, kültür, tarih ve coğrafyanın turizme çok uygun olduğunu ancak, belirsizlik ve artı maliyet gibi konuların ekstra çaba gerektirdiğini anlatan Akça, ulaşım konusunda yaşanan zorluklara da değindi.

Akça, ülkede yaşanan sorunların iyi analiz edilmesinin sorunların üstesinden gelmede yardımcı olacağına inandığını belirterek, paneli düzenleyenleri de kutladı.

PANEL

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelde Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun ve gazeteci Hasan Hastürer konuşma yaptı.

(AK/GÜL) FOTOĞRAFLI

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA