18 Nisan 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa18°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele18°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara15°C

KIBRIS'TA ORGAN NAKLİ TARTIŞILIYOR....

Kıbrıs'ta Organ Nakli Tartışılıyor....

15 Temmuz 2014 Salı 15:25

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, “İnsan, Hücre, Doku ve Organ Nakli Yasası”nın meclisten geçmiş olmasını çok olumlu karşıladıklarını belirterek, bununla beraber uygulama, denetim ve alt yapı yeterliliğinin de hayati olduğunu vurguladı.

 

“Eksiklikler giderilmeli”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, “İnsan, Hücre, Doku ve Organ Nakli Yasası”nın meclisten geçmiş olmasını çok olumlu karşıladıklarını ancak uygulama, denetim ve alt yapı yeterliliğinin de hayati olduğunu vurguladı.

Besim “İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakli Yasası” hakkında yaptığı yazılı açıklamada, ilgili kuralları denetleyen yasa tasarısının geçtiğimiz hafta mecliste onaylanarak imza için Cumhurbaşkanlığına gönderildiğini anımsattı.

Organ Nakli Yasası’nın 2008’den beri Meclis’te bulunduğunu ve sağlığın birçok alanında eksikliğini hissettikleri bir yasa olduğunu belirten Besim, yasa için Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin de uğraş verdiğini kaydetti.

Yasa tüp bebek merkezlerinin denetlenebilmesini de sağlayacak

“Kuzey Kıbrıs’ta sağlık hizmetlerinin ileriye götürülmesi için gerekliliği olan ve özellikle de böbrek nakil vakalarında birçok hastanın umut bağladığı bu yasanın oluşturulmasını biz Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak çok önemli buluyoruz” diyen Besim, yasanın ülkede çok popüler olan ve yurt dışından da çok hasta çeken Tüp Bebek Merkezleri’nin denetlenebilmesini de sağlayacağına inanç belirtti.

Besim, bu merkezleri denetleyecek yasaların olmaması ve kurallarının net belirlenmemesinin merkezleri çoğu zaman uluslararası sağlık hukukunda tartışmalı durumlara düşürebildiğine işaret etti.

Yasasının sağlıkta ciddi atılımlara neden olacağı gerçeğinin yanında, bu yasanın tüzüklerinin de eş zamanlı olarak bakanlar kurulundan geçirilmesinin önemine vurgu yapan Besim, “Sağlığın bu alanında denetim olmazsa olmazdır” dedi.

Denetimsizliğin ülkeyi çok ciddi bir sorun olan organ ticaretinin merkezi haline getirebileceğini vurgulayan Besim, yasanın geçmesinin ülkede organ nakillerinin hemen başlayacağı anlamına da gelmeyeceğini söyledi.

Sağlıkta ciddi alt yapı sorunlarının olduğu gerçeğini bilerek hareket edilmesi gerektiğini de belirten Besim, organ nakli gerçekleştirilecek bölümlerde öncelikle eğitim, eğitimli personel ve cihaz eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON DAKİKA