19 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele17°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara14°C

KIBRIS'TA ANARŞİK SÜREÇ YAŞANIYOR

Kıbrıs'ta anarşik süreç yaşanıyor

08 Ekim 2014 Çarşamba 18:52

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Mehmet Hasgüler, Rum yönetiminin müzakerelerden çekilmesini değerlendirdi.

 

"MÜZAKERELER KOPTU"

Türkiye'nin Limasol ve Larnaka açıklarında doğalgaz araması yapılan bölgeye savaş gemilerini göndermesi nedeniyle, Kıbrıslı Rum tarafı müzakerelere katılmayacaklarını açıkladı.

"DOĞALGAZ KIBRIS MESELESİ HALİNE GELDİ"

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Mehmet Hasgüler, Rum yönetiminin müzakerelerden çekilmesini Detay'a değerlendirdi. Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla yürütülen müzakere sürecinin, doğalgazın Kıbrıs sorununun önüne geçtiği sonucunu gösterdiğini vurguladı.

"ANLAŞMA HAYAL OLDU"

Kıbrıs'ta doğal gaz meselesinin müzakerelerin önüne geçtiği ve doğalgazın bir Kıbrıs meselesi haline geldiğine dikkati çeken Hasgüler, bu aşamadan sonra Kıbrıs'ta bir anlaşma ihtimalinin zorlaştığını belirtti ve şunları söyledi:

"ANARŞİK BİR SÜREÇ YAŞIYORUZ"

"Referanslarımızı kaybettiğimiz bir süreçten geçiyoruz. Bir kaos var ve bu kaos birkaç devleti içine almış, bir sarmal haline getirilmiş, bu sarmal bir ateş topuna dönmüş ve yuvarlanıyor. İlginç bir anarşik süreç yaşıyoruz. Bambaşka bir durumla karşı karşıyayız."

"SAVAŞI HATIRLATACAK BİR OLAY"

" Bir savaş değil de, bir arbede mümkündür. Fiilen İngiliz üstlerinden ötürü çok farkında olmasak da, aslında şuanda zaten bir savaşın içerisindeyiz. Eş zamanlı olarak, doğalgazla ilgili de böyle bir gelişme oldu. Bu enteresan bir şey. Bildik devletler arası bir çatışma değil, başka devletlerin de bir araya gelip çatışacağı bir durumla karşı karşıyayız. Belki bize içinde bulunduğumuz savaşı hatırlatacak bir olaydır."

Rana SARRO   

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla, Kıbrıs Türk ve Rum tarafı arasında yürütülen müzakere sürecinin kopması, ülke gündemini bir anda değiştirdi.

Türkiye'nin Limasol ve Larnaka açıklarında doğalgaz araması yapılan bölgeye savaş gemilerini göndermesi nedeniyle, Kıbrıslı Rum lider ve görüşmeci, müzakerelere katılmayacaklarını açıkladı.

Kıbrıs'ın güneyinde 'Partiler Zirvesi' sonrası yapılan açıklamada, Türkiye'nin "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarını açık bir şekilde ihlal ettiği" belirtilerek, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis'in görüşmelerde yer almayacağı duyuruldu.

Kıbrıslı liderler Derviş Eroğlu ve Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde 9 Ekim Perşembe günü Lefkoşa’daki ara bölgede yeniden bir araya gelecekti.

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Mehmet Hasgüler, Rum yönetiminin müzakerelerden çekilmesini Detay'a değerlendirdi.

"DOĞALGAZ KIBRIS MESELESİ OLDU"

Detay: Rum yönetiminin müzakerelerden çekilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hasgüler: Belli ki Kıbrıs'ta doğal gaz meselesi müzakerelerin önüne geçti. Her şey müzakerelerdir diye zannediyorduk doğal gaz gerginliğinden ötürü müzakereler sona erebiliyormuş. Bu yepyeni bir durumdur. Doğalgazın kendisi bir Kıbrıs meselesi haline gelmiş oldu. Müzakerelerin bize verdiği en önemli sonuç bu. Doğalgaz, Kıbrıs meselesinden daha büyük bir durum oldu. Türkiye'de belli ki doğal gazla ilgili bir emare, ciddi bir takım hareketlilikler gördü. Özlü görüşmeler Anastasiadis'i zorladı. Bir şey arıyorlardı, belki bunun bahanesi de bu oldu.

"KAOS VAR"

Detay: Rum yönetiminin müzakerelerden çekilmesi, Kıbrıs sorununa yönelik müzakerelerin tamamen ortadan kalktığı, o defterin kapandığı anlamına mı geliyor?

Hasgüler: Müzakerelerin özlü görüşmelerinden çekildiler yani masadan kaçtılar. Bu devre tekrardan toparlanır mı onu bilemiyoruz. Bunu değerlendirirken, bölge ülkelerine de bakmak durumundayız. Bölge içerisinde yaşanmakta olan ve referanslarımızı kaybettiğimiz bir süreçten geçiyoruz. Bir kaos var ve bu kaos birkaç devleti içine almış, bir sarmal haline getirilmiş, bu sarmal bir ateş topuna dönmüş ve yuvarlanıyor.

"ANLAŞMA İHTİMALİ ZORLAŞTI"

Detay: Kıbrıs'ta bir anlaşma hayal mı oldu?

Hasgüler: Kıbrıs'ta bir anlaşmanın, ifade edildiği gibi kısa bir sürede gerçekleşmesi zorlaştı. Yani şimdilik böyle bir ihtimal zorlaştı.

"ARBEDE OLABİLİR"

Detay: Kıbrıs'ta bir savaş ihtimali var mı?

Hasgüler: Bir savaş değil de, bir arbede mümkündür, tabi ki buna çok yüksek bir ihtimal vermiyorum. Ama zaten şuanda bir savaşın içerisindeyiz. Bölgedeki gelişmeler bize çok uzak gibi geliyor, ama bildiğimiz gibi 15 gün önce, Kıbrıs aslında İŞİT'e karşı düşük seviyeli bir savaşa girdi. Eş zamanlı olarak da, bu taraftan doğal gazla ilgili böyle bir gelişme oldu. Bu enteresan bir şey. Zaten fiilen İngiliz üstlerinden ötürü çok farkında olmasak da, bir savaştayız. Belki bize bunu da hatırlatacak bir olaydır. Doğal gaz arama sürecinde küçük bir yanlış, bir arbedeye neden olabilir.

"İLGİNÇ ANARŞİK BİR SÜREÇ YAŞIYORUZ"

Detay: Arbede ihtimalinden bahsettiniz. Nasıl bir arbede riskiyle karşı karşıyayız?

Hasgüler: 96'daki bayrak krizini hatırlamak gerekirse, böyle bir şeyden söz ediyorum. Bir oldu bittiyle, orada bir şey yaşanabilir. Ama bölge gerçekten bir ateş topu gibi. Bambaşka bir durumla karşı karşıyayız. Bildik devletler arası bir çatışma değil başka devletlerin de bir araya gelip çatışacağı bir durumla karşı karşıyayız. İlginç anarşik bir süreç yaşıyoruz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA