18 Nisan 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa16°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele16°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara15°C

KIBRISLI TÜRKLER DE TMK’YA BAŞVURABİLECEK

Kıbrıslı Türkler de TMK’ya başvurabilecek

31 Mart 2014 Pazartesi 11:38

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıslı Türklerin de Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmasının yolunu açacak yasal düzenlemenin tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Başbakan Yorgancıoğlu, dün Geçitkale ve Alaniçi’ni ziyaret etti, vatandaşların sorunlarını dinledi. Başbakan Yorgancıoğlu, Alaniçi köyünü ziyaretinde bir vatandaşın, eşdeğer puanı verilen ancak karşılığında mal alamayanların durumunun ne olacağını sorması üzerine “Eşdeğer dağıtmak, müzakerelerin sürdüğü bir dönemde dağıtmak yanlış olur” dedi.

Yorgancıoğlu, ancak hükümet olarak amaçlarının, Güney Kıbrıs’ta taşınmaz mal bırakan ve KKTC’de karşılığını alamayan Kıbrıs Türklerin de Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurabilmesini mümkün kılmak olduğunu söyledi. Yorgancıoğlu, “Puanı olup da eşdeğerini veya herhangi bir şey almayanlar için böyle bir yöntemi düşünüyoruz” dedi.

Devletin kiraladığı 108 bin dönüm arazinin eşdeğer mağdurlarına verilmesinin de değerlendirildiğini, ancak böyle bir girişimin Kıbrıslı Rumların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmesine neden olacağını kaydeden Başbakan Yorgancıoğlu, “Yasa tasarısını bitirmek üzereyiz. Önümüzdeki günlerde bunu Meclis’e sevk edeceğiz” dedi.

Karşılığı verilemeyen puan miktarının 5-5.5 milyar olduğunu, ancak bunun bir miktarının Evkaf’a ait olduğunun söylendiğini kaydeden Yorgancıoğlu, “Kıbrıslı Türklere 25 milyar puan verildi bunun 5.5 milyarı halen açıkta, Kuzey’den Güney’e 200 bin Rum, Güney’den Kuzey’e ise 70 bin Türk göç etti. 200 bin Kıbrıslı Rum’un bıraktığı mal 70 bin Kıbrıslı Türk’e yetişmedi! ve 5.5 milyar puan da açıkta kaldı bu 4’te bire denk geliyor… O kadar bir adaletsizlik ve düzensizlik oldu ki mal bitmiş olmasına rağmen pek çok puan da açıkta kaldı” dedi.

Geçitkale Havaalanı

Uzun bir aradan sonra dün ziyaret ettiği Geçitkale Havalimanı’nın görünümünün “hiç iç açıcı” olmadığını kaydeden Başbakan Yorgancıoğlu, Geçitkale Havalimanı’nın kiralandığı şirketle görüşeceklerini kaydetti.

Havalimanın işletmeye açılması halinde bölge ekonomisine önemli katkı sağlanacağını ifade eden Yorgancıoğlu, “Kiralanan şirketle bir görüşme yapmak gerekir diye düşünüyorum. Bu gördüklerimden sonra en erken bir zamanda bunu yapacağız” dedi.

Kuraklık

Kuraklık nedeniyle yaşanan sıkıntıların hem tahıl üreticisi hem de hayvancıyı oldukça etkileyeceğini kaydeden Yorgancıoğlu, hükümet olarak neler yapılabileceğini değerlendireceklerini ifade etti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA