KIBRISLI TÜRK VE RUM GENÇLERE ORTAK MİRASLA İLGİLİ İNTERAKTİF EĞİTİM
Kıbrıslı Türk Ve Rum Gençlere Ortak Mirasla İlgili İnteraktif Eğitim Verilmesine Olanak Tanıyacak Hibeyle İlgili Anlaşma İmzalandı

09 Mart 2022 Çarşamba 15:55
Kıbrıslı Türk ve Rum gençlere ortak mirasla ilgili interaktif eğitim verilmesine olanak tanıyacak hibeyle ilgili Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Lefkoşa Büyükelçiliği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Kıbrıs Ofisi ve Kültürel Miras Teknik Komitesi arasında işbirliği anlaşması imzalandı.
Kültürel Miras Teknik Komitesi tarafından hazırlanan, UNDP tarafından ABD finansmanıyla yürütülecek proje ile ilgili hibe imza töreni ara bölgede yer alan Dayanışma Evi’nde gerçekleştirildi.
İmza törenine ABD Büyükelçiliği, Avrupa Komisyonu, UNDP ve Kültürel Miras Teknik Komitesi yetkilileri katıldı.
Törende ABD Lefkoşa Büyükelçisi Judith Garber, UNDP Kıbrıs ofisi Başkanı Jakhongir Khaydarov, Kültürel Miras Teknik Komitesi Rum Eş Başkanı Sotos Ktoris, Kültürel Miras Komitesi Türk Eş Başkanı Ali Tuncay birer konuşma yaptı.
GARBER: “TARİHE YÖNELİK BİR TEHDİDE KARŞI KOYABİLMEK İÇİN GELECEKTEN EMİN OLMAK GEREKİR”
ABD Lefkoşa Büyükelçisi Judith Garber konuşmasında, Kıbrıslı Türkler ile Rumları ortak miras alanında ve birbirleriyle “eğitim” ve “koruma” yoluyla yakınlaştıracak bir çalışmaya daha tanık olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Geçmişi korumak anlamında kültürel mirasa odaklanmanın doğru olduğunu belirten Garber, tarihe yönelik bir tehdide karşı koyabilmek için gelecekten emin olmak gerektiğinin altını çizdi ve gençlerin onlara bırakılan mirası korumaya devam etmesi için gerekli bilgi ve tutkuya sahip olmasının önemini vurguladı.
Garber, bu projeyle sadece bugün ilgili konularda farkındalığı artırmaya yardımcı olacağı için değil aynı zamanda gelecek nesilleri aktivizm, farkındalık ve eylem için ihtiyaç duyacakları bilgi ve güvenle donatacağı için de gurur duyduğunu söyledi.
KHAYDAROV: “ÇALIŞMALARIMIZIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN GENÇLERLE YÜRTECEĞİMİZ LERİ ÇALIŞMANIN BAŞARISINA BAĞLI”
UNDP Kıbrıs Ofisi Başkanı Jakhongir Khaydarov da hibe desteğinden dolayı ABD’ye teşekkürlerini sundu ve bugüne kadar Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin UNDP’ye hayata geçirilmek üzere 100 civarında proje havale ettiğini söyledi.
Adadaki kültürel mirası korumaya yönelik çalışmalarının devam ettiğini ancak ortak çabalarının sürdürülebilirliğin gençlerle yürütecekleri çalışmanın başarısına bağlı olduğunu dile getiren Khaydarov, projenin Kıbrıslı Rum ve Türk gençlerin Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmalarına daha fazla dahil olmasına olanak tanıyacağını belirtti.

TUNCAY: “GENÇLERİ KÜLTÜREL MİRAS KONUSUNDA EĞİTMEK ÖNEMLİ”
Kültürel Miras Teknik Komitesi Eş Başkanı Ali Tuncay ise gençleri kültürel miras konusunda eğitmenin önemine işaret etti.
Tuncay, “Eğitim, Kültürel Miras Teknik Komitesinin misyonunun merkezinde yer alıyor, bizler, Kıbrıslı Türk ve Rum çocukların eğitimlerindeki eğitsel yaklaşımların gelişiminin, Kıbrıs’ın kültürel mirasının korunmasına yardımcı olabileceğine inanıyoruz. Ortak kültürel mirasın korunması ve Kıbrıs’ın iki tarafındaki kültürel çeşitliliğin teşvik edilmesiyle, bizler aynı zamanda Adanın genç kuşakları arasında barış kültürü, karşılıklı anlayış, iş birliği ve diyaloğun gelişmesine de katkı yapmış olacağız” ifadelerini kullandı.
KTORİS: “ÇALIŞMALARIMIZDA GENÇLER BÜYÜK BİR ETKİYE SAHİP”
Kültürel Miras Teknik Komitesi Rum Eş Başkanı Sotos Ktoris de Kıbrıslı Türkler ile Rumlar arasındaki anlayış kültürü ve karşılıklı saygıyı geliştirmede; adadaki kültürel eserlerin korunması ve gelecek nesillere bırakılması amacıyla ortak sorumluluk ile yürütülecek çalışmalarda gençlerin büyük bir etkiye sahip olduğunu kaydetti.
Ktoris, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin her iki toplumdan da gençlerin bu sorumluluğu alabilmeleri için onlara gerekli dijital araçları sunacak Dijital Miras çalışması içerisinde olduğunu da anlattı.
Ktoris, gençlerin Kıbrıs’taki kültürel mirasla ilgili bilgi edinmesine olanak tanıyacak Web temelli interaktif bir öğrenme ortamı yaratılmasının adadaki barış ve uzlaşma çabalarına katkı koyacağına inandıklarını da söyledi.
Erhürman’dan Hristodulidis’in açıklamalarına yanıtKıbrıs Türk halkı adadaki iki eşit kurucu ortaktan biridir17 Aralık 2025 Çarşamba 13:48KIBRIS
İran, Kıbrıs’a nota verdiİran, Güney Kıbrıs ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ortak açıklaması ve ortak açıklamadaki İran’ın toprak bütünlüğüne yönelik müdahale içerikli atıflar yüzünden Güney Kıbrıs’a nota verdi ve sözlü olarak protesto etti.17 Aralık 2025 Çarşamba 13:47GÜNEY KIBRIS
Erhürman: Fransa, Avrupa yakalama müzekkeresiyle iade talebini reddettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, mülkiyetle ilgili Avrupa yakalama müzekkereleri konusunda Fransa’da beklenen bir gelişmenin yaşandığını açıkladı.17 Aralık 2025 Çarşamba 12:58KIBRIS
Döviz güne nasıl başladı?Döviz güne nasıl başladı?17 Aralık 2025 Çarşamba 10:47PARA BORSA
Sıcaklık artacakHava sıcaklığının 4 derece artması bekleniyor17 Aralık 2025 Çarşamba 10:46HAVA DURUMU
Basketbolda DAÜ devire devire gidiyor... Bu kez de son Şampiyon BAÜ'yü devirdiler 81-64Son şampiyon Bahçeşehir Cyprus University (BAÜ) karşısında baştan sona üstün bir oyun sergileyen DAÜ, parkeden 81-64’lük net bir galibiyetle ayrılarak gücünü bir kez daha ilan etti.16 Aralık 2025 Salı 22:50BASKETBOL
Erhürman’dan Ertuğruloğlu’nun Meclis’teki Sözlerine YanıtErhürman, Meclis’te bütçe görüşmeleri sırasında Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun kullandığı ifadelere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.16 Aralık 2025 Salı 20:01KIBRIS
Mesarya Belediyesi’nden şap hastalığına karşı tedbirMesarya Belediyesi, Şap hastalığının yayılmasını önlemek ve hayvan sağlığını korumak amacıyla bölgede kapsamlı dezenfeksiyon ve denetim çalışmaları yapıldığını açıkladı.16 Aralık 2025 Salı 16:28KIBRIS
Cumhurbaşkanı Erhürman, Stephen Doughty ile telefonda görüştü: Kıbrıs sorunu ele alındıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Birleşik Krallık Avrupa, Kuzey Amerika ve Deniz Aşırı Topraklar Devlet Bakanı Stephen Doughty ile telefon görüşmesi yaptı.16 Aralık 2025 Salı 14:44KIBRIS
Girne Belediyesi Oda Tiyatrosu “Raskolnikov” oyunuyla yılın son gösterimini 26 Aralık’ta yapacakGirne Belediyesi Oda Tiyatrosu, “Raskolnikov” oyunuyla yılın son gösterimini yapacak.16 Aralık 2025 Salı 13:27KÜLTÜR/ SANAT
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.