25 Nisan 2024
  • Lefkoşa29°C
  • Mağusa28°C
  • Girne29°C
  • Güzelyurt29°C
  • İskele28°C
  • İstanbul22°C
  • Ankara26°C

KIBRISLI RUMLARA S&P MÜJDESİ

Kıbrıslı Rumlara S&P Müjdesi

05 Temmuz 2013 Cuma 12:23

564874[1]Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard and Poor’s (S&P), 1 milyar Euroluk devlet bonoları takasının başarıyla gerçekleştirilmesinden sonra Güney Kıbrıs’ın uzun vadeli yabancı ve yerel değerde kredi notunu ‘SD’den (ayırıcı kusur) ‘CCC+’ye yükseltti.

S&P ayrıca, Güney Kıbrıs’ın kısa vadeli yabancı ve yerel değerdeki kredi notunu da ‘SD’den ‘C’ye çıkardı.

S&P Kredi Derecelendirme Kuruluşuna göre, yaklaşık 1.7 milyar dolarlık mali kaynakların da ani likidite baskılarıyla azaldığı izlenimi bulunuyor ve devletin 950 milyon Euroluk devlet tahvilleri stokunu yenilemesi gerekiyor.

S&P’nin Çarşamba günkü açıklamasında, “Ancak Kıbrıs’ın ekonomik görünümünün zor olmaya devam ettiği, kendi görüşlerine göre ekonomik büyümenin, muhtemelen denizdeki doğal gaz alanlarındaki gelişmeler dâhil ekonomik dayanağına yeniden yön verilmesine bağlı olduğu“ vurgulandı.

Kredi ve Derecelendirme Kuruluşu, kamu ve mali hizmetlerde, ayrıca bankacılık sisteminde küçülme beklentisinin bu alanlarda, ayrıca emlak ve turizmde de muhtemelen önemli iş kayıplarına yol açacağını, bu sektörlerin Güney Kıbrıs’ın Gayrı Safi Yurtiçi Hâsılası’nın %50’sini aştığını kaydetti.

Açıklamada,Güney Kıbrıs ekonomisinin 2013 ve 2016 yılları arasında yaklaşık %20 küçüleceğinin öngörüldüğü ifade edildi.

Açıklamada, “Zayıf büyüme ve istihdam umutlarının, iddialı bir bütçe konsolidasyon programı için kamu ve siyasi destek üzerinde ağırlık olacak, borç sürdürülebilirliğinde zorluklar yaratacak“ denildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA