16 Nisan 2024
  • Lefkoşa30°C
  • Mağusa30°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt28°C
  • İskele30°C
  • İstanbul26°C
  • Ankara26°C

KIBRISLI RUM GÖRÜŞMECİ UMUTLU

Kıbrıslı Rum görüşmeci umutlu

13 Haziran 2014 Cuma 15:35

Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyiannis, Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması amacıyla yapılan mevcut çabaların başarı şansının öncekilerinden daha iyi olduğunu söyledi.

Çarşamba günü Limasol'da yer alan  “Kıbrıs sorununda yeni çaba” konulu etkinlikte konuşan Mavroyiannis, Türkiye'nin Kıbrıs sorununa doğru ve adil bir çözüm bulunmasını kabul etmeyi reddetmesinin, görüşmelerde ilerlemeyi engellediğini açıkladı.

Mavroyiannis, Türkiye’nin Kıbrıs sorununu çözmek için her hangi bir nedeni olmadığı için Kıbrıs Rum tarafının çabalarının şimdiye kadar başarısız kaldığını söyledi. Ancak bu dönemde sorunun çözümünü kolaylaştırabileceği bazı gelişmeler olduğunu açıkladı.

Yanıltıcı ümit duygusu vermek istemediğini ifade eden Mavroyiannis, bugün Kıbrıs sorununda bir çözüme ulaşmak için üç temel nedenden dolayı daha iyi bir şans olduğunu söyledi.

Mavroyiannis, bu nedenleri; Kıbrıs'ın bir AB üyesi ülke olması; Kıbrıs'ın Münhasır Ekonomik Bölgesinde keşfedilen hidrokarbondan dolayı adanın bölgesindeki jeopolitik rolünün artması; Türkiye'nin, ilk kez "bu oyunun parçası olma" ihtiyacı hissetmesi olarak sıraladı.

Açılan fırsat penceresinden yararlanılmasının önemine işaret eden Mavroyiannis,  Uluslararası alanında Kıbrıs sorununa gösterilen ilgi ve Kıbrıs'ın bir AB üyesi olmasından yararlanarak Kıbrıs sorununa bir çözüme ulaşmanın mümkün olduğunu vurguladı.

Kıbrıs sorununda başlayan çabanın zor ve yerine getirilmesi istenen görevin devasa olduğuna da işaret eden Mavroyiannis, Eylül 2013'ten Şubat 2014'e kadar yapılan hazırlık çalışmalarının hedefinin ele tutulur bir sonuca varmayı hedefleyen yeni bir müzakere turunun başlaması olduğunu söyledi.

Mavroyiannis, tüm Kıbrıslıların insan haklarına, mülkiyet hakkına ve evlerine geri dönme hakkına saygı duyarak, tüm konuların müzakere masasına getirilmesi ve bunların tüm yönleriyle ele alınması gerektiğini vurguladı.

Mavroyiannis, Kıbrıs Rum idaresi altında göçmenlerin büyük bir çoğunluğunun evlerine dönmesini sağlayacak toprak ayarlanmasının gerekli olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Kıbrıs sorununa adil ve yaşayabilir bir çözüme karşı olmasına rağmen, Kıbrıs Rum tarafının çalışmalarına devam edeceğini belirten Mavroyiannis, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıslı Türkleri haklarından mahrum etmek istemediğini belirtti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA