19 Nisan 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele20°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara21°C

KIBRIS'IN KUZEYİ'NDE KÜLTÜREL MİRAS İNCELEMESİ

Kıbrıs'ın Kuzeyi'nde Kültürel Miras İncelemesi

05 Temmuz 2013 Cuma 12:19

180709948_640[1]Kültürel Mirasla ilgili iki toplumlu Teknik Komite üyeleri, Avrupa Komisyonu ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Temsilcileriyle birlikte Çarşamba günü Kıbrıs'ın kuzeyinde  bulunan ve acil müdahale isteyen Panagia Melandrina Kilisesi’ni ziyaret ettiler. UNDP Gelecek Programı için Ortaklık tarafından yapılan basın açıklamasında, Avrupa Birliği tarafından UNDP PFF aracılığıyla finanse edilen projenin, şu an çok riskli durumda bulunan Kilise’de daha fazla çökmeler ve daha fazla zarar olmaması amacıyla acil tedbirlerden oluştuğu belirtildi.

Kilise ziyaretinde, Teknik Komite’nin Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk üyelerine, yıkıntının kaldırılması, otların temizlenmesi, kalıcı kalas iskele desteği ve yağmurun içeri sızmasının önlenmesi için geçici bir çatı hazırlanması konusunda bilgi verildi.

Kıbrıslı Türk üye Ali Tuncay ve Kıbrıslı Rum üye Takis Hacidimitriu ortak açıklamalarında, “Kıbrıs medyası haklı olarak Apostolos Andreas’taki restorasyona kapsamlı yer veriyor. Ancak Panagia Melandrina Kilisesi gibi Teknik Komite’nin Kıbrıslı Rum üyeleri ve Kıbrıslı Türk üyelerle birlikte yürüttüğü oldukça fazla tarihi önemi bulunan anıtlar, birçok kültürel mirasın korunması projeleri bulunuyor” dediler.

Ortak açıklamada, bu küçük projelerin Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türkler arasında kültürel miras alanında başarılı işbirliğine örnek olduğu ifade edildi.

Heyet Girne Kalesi’ni de gezdi, değerlendirilmekte olan bir sonraki proje olan gemi enkazı ve ilgili sergi parçalarının şimdiki durumunu inceledi. Bu tür ziyaretler Teknik Komite’nin denetim çalışmasının bir parçası olarak acil müdahale yapılmakta olan adanın değişik bölgelerinde gerçekleştiriliyor.

Öte yandan gelecek hafta Baf Hamamı’nın gezilmesi planlandı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA