27 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa17°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt17°C
  • İskele17°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

KIBRIS VE GÜRCİSTAN KÜLTÜREL MİRAS KONUSUNDA İŞBİRLİĞİNİ ARTIRACAK

Kıbrıs ve Gürcistan kültürel miras konusunda işbirliğini artıracak

30 Nisan 2014 Çarşamba 11:51

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Marios Dimitriadis'le, Gürcistan Kültür ve Anıtların Korunması Bakanı Guran Odisharia, Pazartesi günü Lefkoşa'da yer alan bir toplantıda, Anıtların Korunması'yla ilgili Mutabakat Zaptı'nın uygulanması ve kültürel mirasla ilgili konuları görüştüler.

Üç günlük bir ziyaret için Kıbrıs'ta bulunan Gürcü Bakanla görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan Dimitriadis, anıtların bakım ve onarımı çeşitli yollar ve metotlar üzerinde bilgi ve uzman değişiminin iki ülkenin yararına olacağına inandığını belirtti.

Marios Dimitriadis, Gürcü Bakanla görüşmesinde çeşitli ikili konular üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını ve uzmanlık alanlarında işbirliğinin artması umutlarını ele aldıklarını söyledi.

Dimitriadis, konuk  bakanla birlikte dün, 2006-2010 yılları arasında Kıbrıs Eski Eserler Dairesi'nin işbirliğinde Gürcistan Kültür ve Anıtların Korunması Bakanlığı arkeoloji ekibinin kazılarını gerçekleştirdiği Baf bölgesinde bulunan Gialia köyündeki Panayia Hrisogialiotissa Manastırı'nın arkeolojik yerleşim yerinin açılışını yapacaklarını duyurdu.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Marios Dimitriadis sözlerini, “Kıbrıs ve Gürcistan güçlü dostluk ve işbirliği bağlarıyla birbirlerine bağlıdırlar ve ben ülkelerin ve halkların yararına ilişkilerimizin gelişmesi ve güçlenmesi için oldukça fazla alan bulunduğuna inanmaktayım” şeklinde tamamladı.

Gürcistan Kültür ve Anıtların Korunması Bakanı Guran Odisharia da ortak basın toplantısında, Anıtların Korunması'yla ilgili iki ülkenin iki ay önce imzaladıkları Mutabakat Zaptı temelinde iki bakanlık arasında yakın işbirliğinin her iki ülkeye daha fazla yararları olacağını vurguladı.

Konuşmasında Panayia Hrisogialiotissa Manastırı'nın açılışından da söz eden Odisharia, bu manastırın 'iki halkın sembolik bir birleşmesi' olduğunu kaydetti.

Guran Odisharia, Gürcistan'dan birçok kişinin bölgeyi ziyaret etmek için Kıbrıs'a geleceğini bildirdi; Kıbrıs halkını zengin kültürel mirasından dolayı kutladı ve bu mirasın dünyaya ait olduğunu ifade etti.

Gürcü Bakan konuşmasının sonunda Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Marios Dimitriadis'i Gürcistan'a davet etti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA