23 Nisan 2024
  • Lefkoşa32°C
  • Mağusa31°C
  • Girne27°C
  • Güzelyurt32°C
  • İskele31°C
  • İstanbul23°C
  • Ankara25°C

KIBRIS SORUNUN ÇÖZÜM MALİYETİ BELLİ OLUYOR

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, IMF’nin, Kıbrıs sorununun çözüm maliyetine ilişkin incelemesinin 3-4 ay içerisinde hazır olacağını belirtti.

Kıbrıs sorunun çözüm maliyeti belli oluyor

09 Haziran 2016 Perşembe 11:05

Politis gazetesine göre ABD’deki temaslarını sürdüren Hristodulidis, Güney Kıbrıs’ta yayın yapan bir radyo kanalına yaptığı açıklamada, çözüm maliyetine ilişkin IMF’nin incelemesinin 3-4 ay içerisinde hazır olacağını söyledi.

İncelemenin, henüz bilgilerin toplanması aşamasında olduğunu ifade eden Hristodulidis, incelemeyi oldukça önemli diye nitelendirirken, bunun ayrıca iki tarafa, olası bir çözümün ekonomik boyutunu mutlak şekilde anlamalarına yardımcı olacağını belirtti.

Hristodulidis, çabanın çözüm maliyetinin düşürülmesi ve gelecek için daha iyi perspektiflerin yaratılması amacıyla mükemmel perspektiflerin incelenmesi yönünde olduğunu ifade etti.

HRİSTODULİDİS PSEKA TOPLANTISINDA

Simerini gazetesi Hristodulidis’in, ABD temasları çerçevesinde, 32’nci “Kıbrıs Mücadelesi Dünya Koordinasyon Komitesi” (PSEKA) kongresine katıldığını yazdı.

Haber göre Hristodulidis, burada yaptığı konuşmada, yönetim, güç paylaşımı, mülkiyet, ekonomi ve AB başlıklarıyla alakalı önemli sayıdaki konu üzerinde ortak görüşe vardıklarını ancak askıda bulunan anlaşmazlıkların da var olmayı sürdürdüğünü belirtti.

İki belirleyici konuda, toprak düzenlemeleri, güvenlik ile garantiler konusunda özlü görüşmelerin henüz yapılmadığını belirten Hristodulidis, yabancı askerlerin çekilmesi zaman takvimi, çözümün farklı boyutlarının uygulanması gibi çözümün ayrılmaz parçasını teşkil eden temel konuların da eş zamanlı olarak görüşülmesine başlanması gerektiğini savundu.

Hristodulidis, sürecin bir sonraki aşamaya geçebilmesi için yönetim, ekonomi, AB, mülkiyet başlıklarındaki askıda kalan tüm konuların, toprak ve mülkiyet başlıklarının ele alınması gerektiğini belirterek hassas konulardaki ayrıntılı görüşmelerin de başlaması gerektiğini söyledi.

Geçmişteki yanlışlardan kaçınılması gerektiğini de vurgulayan Hristodulidis, bunun, uluslararası toplum, ABD de dahil olmak üzere ortaklarına geçmeleri gereken mesaj olduğunu da belirtti.

Hristodulidis “Yapıcı belirsizlikler ve boşluklar olmaksızın halka net bir plan sunarak iyi hazırlanmış olmalıyız” ifadesini de kullandı.

Kongreye katılanlara seslenen Hristodulidis, garantiler sisteminin devamını öngören her planının, Kıbrıslı Rumlar tarafından oylanmasının mümkün olmayacağı mesajının geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Hristodulidis konuşmasında çözümün yaşayabilirliği ve işlevselliği ile ekonomik sürdürülebilirlikten bahsederek IMF, Dünya Bankası ve diğerleri ile bu konuda işbirliği başlattıklarını, ayrıca ABD Hükümeti ile sürekli temas halinde olduklarını belirtti.

Habere göre Hristodulidis, RIK’e yaptığı açıklamada ise IMF’nin incelemesinden söz etti.

Bağışçılar tarafından ekonomik anlamda yardım isteğinin bulunup bulunmadığı şeklindeki bir soru üzerine Hristodulidis, IMF incelemesi temelindeki bulguların, bu konuya dayalı olacak gerçek olgulara sahip olmalarına olanak tanıyacağını ifade etti. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA