“KIBRIS DOSYASININ” İLK DÖRT CİLDİ YAYINDA
Gazete “araştırmadan çıkan temel sonucun, Atina Cuntası ile EOKA B’nin ihanet niteliğindeki rolünün, aynı zamanda Karamanlis hükümetinin Atilla 1 ile Atilla 2 arasında askeri yardım gönderme konusundaki zayıflığının teyit edilmesi olduğuna” işaret etti.

25 Ekim 2018 Perşembe 13:35
Yunanistan’da 1986–88 yılları arasında oluşturulan bir komite tarafından hazırlanan ve 1974 yılında Kıbrıs’ta meydana gelen olaylarla ilgili araştırmaların yer aldığı “Kıbrıs Dosyasının” ilk dört cildinin, Yunanistan Meclis Başkanı Nikos Vutsis tarafından, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Yunanistan’daki siyasi partilerin başkanlarına dün resmen teslim edildiği haber verildi.
Politis gazetesi “Bir Suçun Kanıtları” başlıklı haberinde, “ilk ciltte baş aktörlerin tanıklıklarının kayda geçirildiğini, aynı zamanda 1974 yılında meydana gelen darbe ile barış harekâtının öncesinde, sırasında ve sonrasında meydana gelenlere tarihsel bir anımsatma yapıldığını” yazdı.
Gazete “araştırmadan çıkan temel sonucun, Atina Cuntası ile EOKA B’nin ihanet niteliğindeki rolünün, aynı zamanda Karamanlis hükümetinin Atilla 1 ile Atilla 2 arasında askeri yardım gönderme konusundaki zayıflığının teyit edilmesi olduğuna” işaret etti.
Kıbrıs dosyası ciltlerinin Yunan Meclisinin web sitesine konulduğunu da belirten gazete, Rum Meclis Başkanı Dimitris Şilluris’in ise 1 Kasım’da, Kıbrıs Dosyasının ilk dört cildini Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile siyasi partilerin başkanlarına teslim edeceğini ekledi.
Haravgi gazetesi ise “Kıbrıs Dosyasına Erişim” başlıklı haberinde, her cildin 600 sayfa olduğunu ve bunların, teslim edilmesi beklenen 30 cildin bir parçasını oluşturduğunu yazdı.
Gazeteye göre, Yunanistan Meclis Başkanı Vutsis, Kıbrıs dosyasının yayımlanmasının, bilimsel açıdan, aynı zamanda Rum, Yunan ve uluslararası kamuoyu açısından önemli bir adım teşkil ettiğini ifade ederken, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos da açıklamasında, tarih bilgisinin tüm Yunanlılar için önemli olduğunu dile getirdi.
Pavlopulos, ulusal konuların yanlış bir şekilde ele alınmasıyla ilgili her şeyin yayımlanması gerektiğini de dile getirdi.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise açıklamasında, Kıbrıs Dosyası ile bu kritik olayların, “modern tarihin kara kutusu olmaktan artık çıktığını” söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Trump: Rusya Ukrayna'nın tamamını ele geçirmeyerek 'büyük taviz' veriyorHem Rusya'nın hem de Ukrayna'nın barış istediğine inandığını söyleyen ABD Başkanı Trump, savaşı sona erdirmek için kendi zaman çizelgesinin olduğunu belirtti.25 Nisan 2025 Cuma 17:39AMERİKA
İmamoğlu cezaevi hücresini çizdi: 19 Mayıs için Türk Bayrağı çağrısı yaptıEkrem İmamoğlu, 'Tüm Türkiye'ye çağrımı yineliyorum. 19 Mayıs'a kadar evlerde, iş yerlerinde, köylerde, şehirlerde, arabalarda, telefonlarda Türk Bayrağımız olsun,' dedi.25 Nisan 2025 Cuma 17:38TÜRKİYE
Sahte Diploma ile anılan Emrah Yeşilırmak açıklama yaptı!Yeşilırmak: "Siyasi Saplantılar, Stratejik Ya da Kişisel Hesapların Ürünü Olabilir"25 Nisan 2025 Cuma 15:49KIBRIS
Kıbrıslı Türk Yüzücü Doğukan Ulaç, Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkı kazandıKıbrıslı Türk yüzücü Doğukan Ulaç, Antalya’da düzenlenen Türkiye Açıksu Şampiyonası’nda 10 km’de 3. olarak Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkı kazandı. Ulaç, Hırvatistan ve Portekiz’deki yarışlara katılacak.25 Nisan 2025 Cuma 15:48TÜRKİYE
Akansoy: “Bu oyun artık bitmelidir”"Kıbrıs meselesinde izlenen iç politik odaklı yaklaşımın dış politikada karşılık bulmadığını belirten Akansoy, TDT üzerinden yaratılan beklentilerin boşa çıktığını ve hayal kırıklığına neden olduğunu ifade etti."25 Nisan 2025 Cuma 15:41KIBRIS
Harmancı: "Bu halk had bildirilmek değil, teşekkür edilmeyi hak ediyor"Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, son günlerde birçok vatandaşla bir araya geldiğini belirterek, halkın yaşadığı duygusal kırgınlığa dikkat çekti.25 Nisan 2025 Cuma 15:36KIBRIS
Minareliköy'de yangınMinareliköy'de yangın25 Nisan 2025 Cuma 15:34KIBRIS
Pazar günü yarışlar nedeniyle İskele'de bazı yollar kapanacakPazar günü yarışlar nedeniyle bazı yollar kapanacak25 Nisan 2025 Cuma 14:05KIBRIS
TEKNOFEST 2025 Drone Şampiyonası 1. Etabı KKTC'de Başlıyor!TEKNOFEST Drone Şampiyonasının 1. Etabı 26-27 Nisan 2025 tarihlerinde Yakın Doğu Üniversitesi kampüsünde NEU Event Park’ta gerçekleştirilecek.25 Nisan 2025 Cuma 14:00TEKNOLOJİ
Girne Emekçi Kadınlar Kooperatifi’nden Hellim AtölyesiGirne Emekçi Kadınlar Kooperatifi, Zeytinlik Muhtarlığı iş birliğiyle Anglo Turkish Association üyelerine özel hellim yapımı atölyesi düzenledi.25 Nisan 2025 Cuma 13:58KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs