KIB-TEK İSTİHDAMLARI HÜKÜMET KRİZİ OLUYOR
Kıb-Tek istihdamları hükümet krizi oluyor

30 Temmuz 2020 Perşembe 10:53
Basında yer alan KIBTEK’e 88 kişilik sınavsız istihdam konusuna açıklık getirme gerekliliği zarureti doğmuştur. Bahsi geçen istihdam önerisi dün gerçekleşen Yönetim Kurulu Toplantısına Önerge olarak getirilmiş ve Yönetim Kurulunda görüşülmüştür.
- KIBTEK Yönetim Kurulu ile ELSEN arasında imzalanmış ve hala yürürlükte olan Toplu İş Sözleşmesinin, “İşe Alma Koşulları” Bölümünün 13. Maddesi, “1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yapılacak istihdamlar, basına ilan verilerek ve Kamu Hizmeti Komisyonu aracılığı ile sınav ve mülakat yöntemi ile yapılacaktır” şeklindedir ve mevcut şekli ile bu Geçici İşçi İstihdamı Toplu İş Sözleşmesine aykırıdır.
- Geçmiş Hükümetler döneminde Başbakanlık tarafından yayınlanmış ve hala yürürlükte olan, istihdamlara dair genelge uyarınca, yapılacak istihdamlarda, Bütçe onayına ilaveten Maliye Bakanlığı, Başbakanlık ve ilgili Bakanlıktan yetki alınması gerekmektedir, bu yetki de alınmış değildir.
- Bütçenin Hazırlanması ve Uygulanmasına İlişkin Kurallar Yasasının, Personel Rejimi Bölümü, 28. Maddesi ise, “Acil ve zaruri hizmetlerin yürütülebilmesi amacıyla, bütçede ödeneği öngörülmesi halinde, geçici personel ile yatırım projelerinin gerçekleştirilmesi amacıyla, Kamu Görevlileri Yasası’nın 6’ncı maddesinin (2)’nci fıkrası kuralları uyarınca, tamamen geçici olarak veya proje amacına göre istihdam yapılabilir” şeklindedir, fakat yasada belirtildiği şekli ile her hangi bir zaruri yatırım projesi de gündemde değildir.
- Basın yoluyla tüm potansiyel adaylara duyuru yapılmayıp, başvuru ve itirazlar için yeterli süre tanınmadan, Seçim Yasakları öncesinde kalan 5 iş günü içerisinde Münhalsiz Geçici İşçi İstihdamı yapılması Anayasanın Eşitlik ilkesine de aykırıdır.
Tüm bu gerekçeleri göz önünde bulundurarak, KIBTEK Yönetim Kurulunda Halkın Partisi’nin temsilcisi Yönetim Kurulu Üyeleri olarak bizler bu önergeye ret oyu kullanmış olmamıza rağmen önerge oy çokluğu ile onaylanmıştır.
Basında yer alan diğer bir konu ise, KIBTEK Kadro ve Hizmet Şemasında değişiklik yapılarak, yeni bir Barem 19 Müşavir Kadrosu açılmasıdır. Bu konu henüz Yönetim Kuruluna önerge olarak sunulmamıştır.
Kurumun özellikle Teknik Personel (Mühendis/Teknisyen vb) istihdamı ihtiyacı olduğu doğru olmakla birlikte, bunun yolu Sınavsız Geçiçi İşçi İstihdamı adı altında değil, aksine Toplu İş Sözleşmesinde de açıkça belirtildiği üzere “Basına ilan verilerek, Yazılı Sınav ve Sözlü Mülakat yöntemi” ile yapılmasıdır.
Gerek Sınavsız Geçici İşçi İstihdamı gerekse Müşavir Kadrosu yaratılması konuları Partimizin Temel İlkeleri ile birebir çelişmektedir ve bunlara onay vermemiz söz konusu değildir. UBP-HP Koalisyon Protokolünde de, istihdamların ancak Başbakan ve Başbakan Yardımcısının bilgi ve onayıyla yapılabileceği açıkca belirtilmiştir. Bu noktada HP kanadının bu konuda sınavsız münhalsiz istihdam yapılmasına onayı bulunmamaktadır ve bizler HP temsilcisi olarak bu önergeye açıkça ret oyu verdik.
Mevcut hükümetin bir Koalisyon Hükümeti olduğunu hatırlatır, en kısa sürede de bu yanlıştan dönülmesini umarım. Bu yanlışı engellemek için gereken tüm yasal yollara başvurmaktan çekinmeyecek, mücadelemizi sürdüreceğiz. Halkın Partisi olarak biz bu kurumun batırılmasına göz yumamayız, bizim için aslolan bireylerin değil kamunun menfaatidir.
Kamuoyunun Bilgisine.
YUSUF AVCIOĞLU
KIBTEK Yönetim Kurulu Asbaşkanı
Ayşegül Baybars’tan muhaceret affı çıkışı: Turist olarak gelenleri neden affediyoruz?Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, “Çalışma izninden mağdur ya da öğrenciler bir yere kadar anlaşılabilir ancak turist olarak gelmiş ve bu ülkenin tüm yasalarını sömürmüş birini affetmek nedir? Ayrıca turisti affedince yine turist kalmış oluyor.04 Mayıs 2026 Pazartesi 13:10KIBRIS
Narkotik Operasyonu: Kokain ve Hintkeneviri Ele GeçirildiLefkoşa’da “uyuşturucu madde tasarrufu, alma ve verme” suçlarından tutuklanan O.C.N. mahkemeye çıkarıldı.04 Mayıs 2026 Pazartesi 13:08KIBRIS
Lefkoşa'da yine mide bulandıran olay: 14 yaşındaki çocuğa...Lefkoşa’da “16 yaşından küçük çocuğa cinsel istismar” suçlamasıyla tutuklanan M.K. (E-25), mahkeme huzuruna çıkarıldı.04 Mayıs 2026 Pazartesi 13:07KIBRIS
Aynı Suçu Tekrarladı, Hapis Cezasından KurtulamadıLefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde, farklı tarihlerde işlediği uyuşturucu suçlarından yargılanan Muhammed Abullah hakkındaki dava karara bağlandı.04 Mayıs 2026 Pazartesi 13:06KIBRIS
Güney Kıbrıs'ta şap hastalığı bulaşan çiftlik sayısı 110’a yükseldi: Aşılama sürüyorRum Veteriner Dairesi, “Athienu”da (Kiracıköy) iki küçükbaş hayvan çiftliğinde şap hastalığı tespit edildiğini açıkladı, Rum Veteriner Dairesi bulaşan çiftlik sayısının 110’a yükseldiğini ve aşılama çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.04 Mayıs 2026 Pazartesi 12:50GÜNEY KIBRIS
Redif Ekinci: Geç kalınmış bir seçime gidiyoruz, güçlü şekilde meclise dönüp hükümete talibizToplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Redif Ekinci, Nupelda Karabuğday’ın Ada TV’de hazırlayıp sunduğu programa konuk olarak hem parti vizyonuna hem de ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.04 Mayıs 2026 Pazartesi 11:11KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta yaz okulu uygulaması bu yıl da sürüyorRum Eğitim Bakanlığı, 39 devlet ilkokulu ve 25 anaokulu ile özel okullarda yaz okulu uygulamasının devam edeceğini açıkladı04 Mayıs 2026 Pazartesi 11:08GÜNEY KIBRIS
"Çalışanlar angarya çalışmama hakkını kullanarak ek mesaiye kalmayacak"Bengihan: Ek mesai ödemeleri yapılmadı; çalışanlar angarya çalışmama hakkını kullanarak ek mesaiye kalmayacak04 Mayıs 2026 Pazartesi 10:54KIBRIS
Çamlıbel'de 3 saatlik elektrik kesintisi olacakÇamlıbel’de alçak gerilim proje çalışması nedeniyle bugün 10.00–13.00 saatleri arasında Akasya, Defne, Buğday, Başak, Uluçam, Reyhan, Nergis ve Çimen sokaklarına elektrik verilemeyecek.04 Mayıs 2026 Pazartesi 09:27KIBRIS
Güney Kıbrıs'ta parlemento seçimi... İşte son anket...Güney Kıbrıs’ta seçim öncesi yapılan ankette hiçbir parti yüzde 20’nin üzerine çıkamadı. Öte yandan Güney Kıbrıs'ta halkın kurumlara güveninde ciddi düşüş yaşandığı gözlemlendi.04 Mayıs 2026 Pazartesi 09:25GÜNEY KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.