20 Nisan 2024
  • Lefkoşa24°C
  • Mağusa21°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele21°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara21°C

KEYFİ KOOPERATİFÇİLİK!

Keyfi Kooperatifçilik!

18 Temmuz 2014 Cuma 11:55

Halkın malı olan köy kooperatiflerinde, belli dönemlerde genel kurulda seçim yapılması gerekirken; bazı kooperatiflerde yıllardan beridir genel kurul yapılmadığı öğrenildi.

Dikmen Köy Kalkınma Kooperatifi’nde 32 yıldır genel kurul yapılmazken; Esentepe Kalkınma Kooperatifi’nde de 8 yıldan beridir seçim yapılmıyor.

Rana SARRO

Halkın malı olan köy kooperatiflerinde, yönetim kurulu oluşturulması için, genel kurulda belli dönemlerde seçim yapılması gerekirken; bazı kooperatiflerde yıllardan beridir genel kurul yapılmadığı öğrenildi.

Kooperatifler kanuna göre, kooperatiflerde yönetim faaliyetleri yönetim kurulunca yerine getirilir. Yönetim kurulu, kanun ve ana sözleşme hükümleri içerisinde kooperatifin faaliyetini yöneten ve onu temsil eden icra organıdır. Kooperatiflerde, denetim işlemi ise genel kurulda seçilen denetçiler tarafından yapılır. Denetçiler genel kurul namına kooperatifin bütün işlem ve hesaplarını tetkik eden bir organdır. Genel Kurul, denetleme organı olarak en az bir yıl için bir veya daha çok denetçi seçer.

Edinilen bilgilere göre, Dikmen Köy Kalkınma Kooperatifi’nde 32 yıldan beri genel kurul yapılmazken; Esentepe Kalkınma Kooperatifi’nde de 8 yıldan beridir genel kurul gerçekleşmiyor.

32 yıldır seçim yok!

Dikmen Köy Kalkınma Kooperatifi’nde 32 yıldır genel kurul yapılmadığı bildirildi. 1982 yılından beridir genel kurulu yapılmayan Dikmen Köy Kooperatifi’nin, sahibi konumunda olan halkın malı konumunda olmak yerine, siyasi güdümlü olduğu savunuluyor.

“8 yıldan beri seçim yapılmaz”

Yine Esentepe Kalkınma Kooperatifi’nde de, 8 yıldan beri genel kurul yapılmadığı bildirildi.  Kooperatif’te 8 yıldan beri, yönetim kurulu seçimi yapılmazken, mali rapor için genel kurul yapılmadığ da bildirildi. Esnaf kooperatiften kredi almakta zorlanırken, Esentepe Kooperatifi Yönetim Kurulu’nun kendi yandaşlarına kredi verdiği savunuluyor.

Yasaya aykırı!

Fasıl 114 Kooperatif Şirketler Yasası’nın madde (8)’e göre, Kooperatif Mukayyitliği müfettişleri tarafından periyodik olarak kooperatifler denetlenir ve seçimler her üç yılda bir yenilenir.

Madde (11)’e göre; Tüzüklerde belirtilen kurallara göre Yönetim Kurulu (İdare Heyeti veya Komite) ve yine ilgili tüzükte var olması halinde (bazı kooperatiflerde sadece Yönetim Kurulu vardır) Denetleme Kurulu, kooperatiflerin genel kurullarında yapılan seçimlerle oluşturulur. Mali konularda Birleşik Kurul kararı gerekir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA