16 Nisan 2024
  • Lefkoşa30°C
  • Mağusa30°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt28°C
  • İskele30°C
  • İstanbul26°C
  • Ankara26°C

KERRY TÜRKİYE'YE GELİYOR

Kerry Türkiye'ye geliyor

12 Eylül 2014 Cuma 14:34

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'e karşı stratejisini açıklamasının ardından Amerikan öncülüğündeki koalisyona destek turuna çıkan Dışişleri Bakanı Kerry cuma günü Türkiye'ye geliyor. Kerry'nin ziyareti iki gün sürecek.

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'e karşı stratejisine Arap ülkelerinde destek arayan Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye'ye de gelecek.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kerry'nin ziyaretinin 12-13 Eylül günlerinde, iki gün süreceği belirtildi. John Kerry'nin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu tarafından kabul edileceği belirtilen açıklamada görüşmenin içeriğiyle ilgili olarak şu ifadeler yer aldı:

"Yapılacak görüşmelerde, ortak gündemimizde yer alan ikili, bölgesel ve küresel konuların ele alınması ve ilişkilerimiz ile işbirliğimizin daha da geliştirilmesi imkanları üzerinde durulması planlanmaktadır."

IŞİD'le mücadeleye destek turu

Suudi Arabistan'da Kral Abdullah ve ardından Ürdün'de Kral Hüseyin ile görüşen Kerry iki liderden IŞİD'le mücadeye destek istedi. Amerikalı bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada Suudilerin Suriye'de IŞİD'e karşı ılımlı muhalif gruplara eğitim ve silah sağlama misyonuna razı olduğunu söyledi. Başka bir ABD Dışişleri yetkilisi de Kerry'nin bölge ülkelerinden talepleriyle ilgili olarak "Hava operasyonları için gelişmiş hava üslerine ihtiyacımız olabilir, Savunma bakanları nezdinde de bir toplantı yapılıp bu ayrıntılar üzerinde konuşulacak" dedi. Reuters, ABD ve öncülüğündeki koalisyonun Suriye üzerinde 'uçuşa yasak bölge' ilan edebileceği yorumunu da habere ekledi.

Kerry'den önce pazartesi günü de ABD'nin Savunma Bakanı Chuck Hagel Ankara'yı ziyaret etmiş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'le görüşmüştü.

Obama IŞİD'e karşı stratejiyi açıkladı

ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD'le mücadele stratejisini açıkladı. Starteji "sistematik hava saldırıları", "sahadaki güçleri destekleme", "insani yardım" ve "IŞİD'e karşı uluslararası terörle mücadele faaliyetleri" olmak üzere dört ayaktan oluşuyor. Irak'ın yanı sıra Suriye'de de örgüte yönelik hava saldırıları düzenlenmesine yeşil ışık yakan Obama, "Hem Suriye hem de Irak’ta IŞİD’e karşı harekete geçmekten tereddüt etmeyeceğim" dedi.

Suudi Arabistan'da toplantı

Suudi Arabistan ise ABD, Mısır, Ürdün, Türkiye ve diğer Körfez ülkeleri ile IŞİD'e karşı mücadeleyi görüşmek için bir araya geldi. Toplantıya Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katılıyor.

Toplantıda, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin NATO zirvesi sırasında gündeme getirdiği 'IŞİD'e karşı koalisyon' önerisinin de gündeme gelmesi bekleniyor.

 

Çavuşoğlu Faysal'la görüştü

IŞİD’le mücadele kapsamında düzenlenen toplantıya katılmak üzere Suudi Arabistan'a giden Çavuşoğlu, Cidde'de Suudi Arabistanlı mevkidaşı Faysal ile görüştü.

Bakan Çavuşoğlu’nun ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile de ikili görüşme yapması bekleniyor.

Çavuşoğlu, Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerin yanı sıra Mısır, Irak ve Lübnan gibi ülkelerin de katılacağı ve IŞİD’le mücadelenin ele alınacağı toplantıya katılacak.

Bakan Çavuşoğlu, Ortadoğu ülkelerine yaptığı çalışma ziyareti kapsamında Ürdün, Katar, Bahreyn ve Umman'ı ziyaret etmişti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA