28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele23°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara18°C

KDV’SİNİ DÜZENLİ ÖDEYENE İNDİRİM GELECEK

KDV’sini düzenli ödeyene indirim gelecek

08 Nisan 2014 Salı 15:10

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Katma Değer Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısını kabul etti…

KDV’sini düzenli ödeyene indirim gelecek

Gece kulüpleri, tütün ve içki satanlar gibi bir grubun bu düzenlemeden yararlanamayacak. CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman bu ayrımın Anayasa’ya uygun olup olmadığından emin olmadığını söyledi

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün yasama göreviyle toplandı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplanan Genel Kurul’u gündeminde bulunan Katma Değer Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı oy çokluğuyla onayladı.

Genel Kurulda ilk olarak, Kıbrıs Türk siyasi tarihinde olduğu kadar sağlık ve spor alanındaki hizmetleriyle de bilinen, Türk Cemaat Meclisi Başkan Vekilliği görevi yapan Dr. Necdet Himmet Ünel’in Viyana’da hayatını kaybettiğini duyuran Sibel Siber, Ünel’in özgeçmişini okudu.

KTHY Araştırma Komitesinin CTP’li üyelerinde değişiklik

Bilgiye ve onaya sunuşlar bölümünde CTP-BG’nin KTHY’nin uçuşlarının sonlandırılmasıyla ilgili araştırma yapan araştırma komitesindeki üyeleri Birikim Özgür ve Abbas Sınay’ı çekerek yerine Asım Akansoy ve Ömer Kalyoncu’yu getirdiğine dair tezkere okundu.

UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner söz alarak, CTP-BG’nin komitede yaptığı değişikliğin komite çalışmalarına olumlu yansıması dileğinde bulunarak, komitenin daha 2 toplantı yaptığını kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Katma Değer Vergisi (Değişiklik ) Yasa Tasarısı’nı oyçokluğu ile kabul etti.

Yasa, KDV’sini 3 yıl düzenli ödeyenlere yüzde 5 indirim yapılmasını öngörüyor.

Ersin Tatar

Genel Kurul’da Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür’ün raporu okumasının ardından tasarının görüşülmesine geçildi.

Tasarı hakkında söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, değişikliğin KDV’ sini düzenli ödeyen kişilere indirim öngördüğünü kaydetti.

Sanayi Odası’nın bu konuda açıklama yaparak kararın geri alınmasını istediğini hatırlatan Tatar, ekonomi kayıt altına alınmadan karar alındığını kaydederek bunu eleştirdi.

Katma Değer Vergisi’nin tüketici vergisi olduğunu, halktan emaneten toplanan bir vergi olduğunu kaydeden Tatar, ekonominin böyle kayıt altına alınamayacağını bunların palyatif tedbirler olduğunu savundu.

Ercan’da katma değer vergisi doğmasına rağmen tahsil edilemediğini kaydeden Tatar, doğacak Katma Değer Vergilerinin nasıl talep edileceğiyle ilgili sıkıntıların tartışılarak giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Atun

UBP Genel Sekreteri Sunat Atun da söz alarak, KDV’nin vergi düzenlemeleri içerisinde farklı bir kavram olduğunu kaydetti.

KDV’nin bütçe gelirleri içerisinde yer aldığını ifade eden Atun, tasarının gerekçesini okuyarak bunun üzerinde değerlendirme yaptı.

Ülkedeki en büyük sıkıntının ekonomi olduğunu kaydeden Atun, hükümetin KDV ile ilgili açılımlar yaparken net bir vizyon koyması gerektiğini söyledi.

Artacak bütçe açıklarının halka ek vergilerle giderme yoluna gidilebileceğini savunan Atun, hükümetin piyasaları rahatlatacak tedbirler alması gerektiğini söyledi.

Ekonomik sivil toplum örgütlerinin bu açılımlardan memnun olmadığını, bu açılımların tabana yayılması gerektiğini ileri süren Atun, Ekonomi Bakanlığı’nın ciddiyetini kaybettiğini savundu.

Bakanlığın ekonomik verileri yayınlamadığını bu nedenle  verilerin güncelliğini kaybettiği iddia eden Atun, ithalatçıya kolaylık sağlanırken üreticiye ne yapıldığını sordu.

Erhürman

CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman ise, tasarının tek maddelik olduğuna dikkat çekti.

Vergi hukukunun temel amaçlarından birinin daha çok vergi toplanması olduğuna dikkat çeken Erhürman, bu tasarı ile vergi toplamak amacındaki sıkıntıyı gidermek için ödüllendirmeye gidildiğini kaydetti.

Erhürman, 36 ay düzenli verginin ödenmesi halinde yüzde 5 indirim öngörüldüğünü ifade ederek, bunun vergi hukukunda bilindik olduğunu söyledi.

Erhürman, “Bu tip eşitsizlikler meşru bir gerekçeye dayanıyorsa Anayasa’ya aykırı değildir” dedi.

Gece kulüpleri, tütün ve içki satanlar gibi bir grubun bu düzenlemeden yararlanamayacağını ifade eden Erhürman, bu ayrımın Anayasa’ya uygun olup olmadığından emin olmadığını söyledi.

Çakıcı

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, kafalarında bazı soru işaretleri olduğuna dikkat çekerek, oy doğrultularını aldıkları bilgilere göre belirleyeceklerini söyledi.

Tasarının iyi niyetli olduğunu düşündüğünü kaydeden Çakıcı, UBP’nin ret gerekçelerini yeterli bulmadığını belirterek,  devletten ek vergi avantajı olanların uygulamada ayrılmasının olabileceğini ifade etti.

Anayasa Mahkemesi’nden yasanın dönmesi halinde yasanın kaldırılıp kaldırılmayacağını; Eğer Anayasa Mahkemesi’nden dönüp devlete kayıp getirecekse tasarıya ret oyu vereceklerini belirten Çakıcı,  60 gün öteleme ile 3 yıllık düzenli ödeyene indirimin ilişkisi var mı ?diye sordu.

Angolemli

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, tütün ve içki satıcılarının muaf tutulmasını eleştirerek, kaçakçılığın sürmesinin de vergi kaçırma olup olmadığını sordu.

Toplumun üreten kesimlerinin korunması gerektiğini kaydeden Angolemli, “Bence bunlar aceleye getirilmiş uygulamalar” dedi.

Devletin burada sadece kendisini düşündüğünü savunan Angolemli, hükümeti yükselen seslere kulak vermeye çağırdı.

Erhürman

CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının geri yürümediğine dikkat çekti.

Tatar

UBP Milletvekili Ersin Tatar, bu tasarıyla ilgili tereddütler konusunda savcılıktan görüş alınmışsa bunun paylaşılmasını istedi.

Anayasa Mahkemesi anayasaya aykırı bulması halinde meclisin değişiklik yasası yaparak bu yasayı iptal mi edeceğini soran Tatar, bunu eleştirdi ve hukuka saygılı olunmasını istedi.

Mungan

Maliye Bakanı Zeren Mungan, yasa tasarısının tek maddelik olduğunu hatırlattı.

Milletvekillerine halkın bilgilendirmesi için fırsat yarattıkları için teşekkür eden Mungan, bugün görüşülen yasa tasarısının hükümetteki partilerin hükümet programında ve seçim bildirgesinde yer alan kayıt dışı ekonomi ile savaş çerçevesinde olduğunu söyledi.

Maliye Bakanlığı’nda 3 yıl sürecek eğitim programları uygulanmaya başlandığını kaydeden Mungan, halka hizmetin esas olduğunu ifade etti.

Uygulanan teşvikler, cezalar, indirimlerle ilgili bütünlüklü çalışmaları bulunduğunu kaydeden Mungan, KDV’nin 36 aylık düzenli ödemede yüzde 5 indirimin, kayıt dışı ekonomi ile mücadele için olduğunu ifade etti.

Kısıtlamalarla ilgili iptal kararı alınması halinde, mecliste  tasarıyı geri çekeceklerini ifade eden Mungan, amaçlarının kayıt dışında olanları kayıt altına almak olduğunu söyledi.

İthalatta 60 günlük KDV ötelemenin ayrı bir konu olduğunu belirten Mungan, onun yürürlüğe girdiğini, ithalatı gerçekleştirecek kişinin KDV’siyle ilgili hesaplama yaparak teminat mektubu ile Vergi Dairesi’nde komiteye başvuracağını, öteleme kararının tamamen Vergi Dairesi yetkisinde olduğunu söyledi.

Tecil uygulamaları hakkında da bilgi veren Mungan, ilçeler bazında yarısından fazlasının Güzelyurt’ta olduğunu söyledi.

Bu öteleme konusunun yeni bir uygulama olmadığına da dikkat çeken Mungan, bundan sonra diğer sektörleri de dinleyip bütçeye göre hareket edileceğini kaydetti. Geleceğe yönelik planlamalar yapmakta olduklarını belirten Mungan, 3 yıl sonra kayıt dışının çok azalacağını ifade etti.

Kurumlar Vergisi (Değişiklik) Yasası ile uyumlu olması için tasarının yılın başından itibaren yürürlüğe girmesi konusunda değişiklik yapılmasının ardından tasarının bütünü oyçokluğu ile kabul edildi.

Tasarı 1 ret oyuna karşı 28 oyla kabul edildi.

Genel Kurul daha sonra çalışmalarını tamamladı. Meclis 10 Nisan Perşembe günü toplanacak.

Foto: Ersin Tatar, Sunat Atun, Tufan Erhurman, Mehmet cakici, Huseyin angolemli, Zeren Mungan

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA