26 Nisan 2024
  • Lefkoşa28°C
  • Mağusa31°C
  • Girne25°C
  • Güzelyurt28°C
  • İskele31°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara27°C

KC'DE BARAJLARA SU AKIŞI DÜŞÜK

Kıbrıs Cumhuriyeti'nde bu yıl barajlara çok düşük miktarda su akışı olduğundan su arıtma tesislerinden su satın alınmasının planlandığı belirtildi.

KC'de barajlara su akışı düşük

13 Haziran 2016 Pazartesi 10:40

 

Alithia gazetesi “Suyumuz Yok, Ancak Satın Alacağız” başlığıyla ön sayfadan ve “Su Akışında Olumsuz Rekor” başlığıyla iç sayfadan verdiği haberinde, 2015-2016 (2015 Ekim-2016 Eylül) su yılında, şimdiye kadar mart ayı dışında diğer aylarda barajlara su akışının çok düşük olduğunu yazdı.

Verilere göre bu yılın, barajlara su akışı konusunda, son on yılın ikinci en kötü yılı olduğunu kaydeden gazete, geçen yıla kıyasla da su akışının çok düşük olduğunu belirtti.

Gazete, yetkililerin ne tarım amaçlı kullanılan suda, ne de içme suyunda bir kesinti olmayacağına dair güvence verdiğini, çünkü tuzlu su arıtma tesislerinden su satın almak için yüksek meblağlı bir ödeneğin bulunduğunu kaydetti.

Gazete verilere göre geçen yıl ocak ayında barajlara 44,515 milyon metreküp su akışı olurken, bu yılın ocak ayında 3,685 milyon metreküp su akışının olduğunu belirtti.

Geçen yıl şubat ayında barajlara 44,515 milyon metreküp su akışı olurken, bu yılın şubat ayında 2,824 milyon metreküple suyla sınırlı kalındığını aktaran gazete, 2015 Şubat, ayında bu yılki şubat ayına kıyasla barajlara 15 kat daha fazla su akışının olduğuna dikkat çekti.

Mart ayının daha iyi olduğunu; barajlara 6,132 milyon metreküp su akışının olduğunu yazan gazete, nisan ayında 1,314 milyon metreküp su akışı ile kötü bir ayın geçirildiğini belirtti.

Gazete bu yılki mayıs ayının son on yılın en kötü mayıs ayı olduğunu belirterek, su akışının 0,916 milyon metreküpe düştüğünü kaydetti.

Yıl bazında son on yılın en kötüsünün, 12,303 milyon metreküp su akışının olduğu 2014 yılı olduğuna işaret eden gazete, bu yıl durumun daha iyi olduğunu belirterek, barajlara şimdiye kadar 17,889 milyon metreküp su akışının olduğunu aktardı. Gazete geçen yılki barajlara su akışı miktarınınsa 116,352 milyon metreküp olduğuna dikkat çekti.

Öte yandan 10 Haziran ay itibariyle güneydeki barajların doluluk oranının yüzde 34,2 olduğunu kaydeden gazete, geçen yılki oranın ise yüzde 57,1 olduğunu belirtti.

Bugün 99,462 milyon metreküp depolanmış su olduğunu da kaydeden gazete, hayal kırıklığı yaratan rakamlara rağmen Rum Hükümetinin su politikasının, ne tarım amaçlı kullanılan suda, ne de içme suyunda “sıfır kesinti” şekilde olduğunu yazdı.

Gazete, bu olumsuz durumun göğüslenmesi için Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti’nin tuzlu su arıtma tesislerinden su satın alacağını belirtti. Habere göre gazeteye konuşan Tarım Bakanı Nikos Kuyalis, önceki yıllardan 80 milyon Euro kadar tasarruf edildiğini belirtti. Bakan bu yıl su alımı için 50 milyon Euro kullanılacağını da sözlerine ekledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA