19 Nisan 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa25°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele25°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara18°C

KAZALARDA BİRİNCİ DERECE SORUMLU SÜRÜCÜLER

Kazalarda birinci derece sorumlu sürücüler

07 Mayıs 2014 Çarşamba 16:15

Trafik ve yol güvenliği araştırmasının sonuçları açıklandı

Kazalarda birinci derece sorumlu sürücüler

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kâşif, trafikte devlet otoritesinin hissedilmesi, şoför okullarının kalite ve standardının yükseltilmesi ve trafik eğitimlerinin ilk ve orta dereceli okullara sokulması gerektiğini söyledi. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın Redborder araştırma şirketine yaptırdığı trafik ve yol güvenliği ile ilgili araştırmanın sonuçları açıklandı.

1008 sürücüyle yapılan araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 65.5’i trafik kazalarında birinci derecede sorumlu olarak sürücüleri görüyor. Kazaların önlenmesindeki ilk üç faktörün “eğitim, zemin-yol kalitesi ve bariyer-ışıklandırma” olarak belirlendiği araştırma sonuçlarına göre, trafik kazalarının nedenlerinde ise “dikkatsizlik, aşırı sürat ve alkollüyken araç kullanma” ilk sıraları alıyor.

Araştırmanın ortaya çıkardığı önemli sonuçlardan biri de, hem sürücülerin hem de tüm yolcuların takması zorunlu olduğu halde sürekli emniyet kemeri takanların oranının yüzde 57.3’te kaldığı bulgusu...

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndaki basın toplantısında Bakan Ahmet Kâşif ve Redborder Araştırma Şirketi Direktörü Salih Egemen, araştırma sonuçlarını açıklayarak basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bakanlıktaki sunum öncesi konuşan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kâşif Trafik Haftası nedeniyle birçok etkinliğin gerçekleşeceğini fakat trafikle ilgili konuların bir haftayla sınırlı kalmayıp sıkıntı ve sorunların belirlenerek, bunları ortadan kaldıracak çözümlerin üretileceğini söyledi.

Egemen, 1008 sürücüyle yapılan araştırmanın sonuçlarını açıkladı

Araştırma sonuçlarıyla ilgili bilgi veren Redborder Araştırma Şirketi Direktörü Salih Egemen, Trafik Haftası’nın sadece PGM bünyesindeki faaliyetler olarak algılanmaması gerektiğini ifade ederek, trafik konusunda yaygın eğitim konusunda devlete ve basına önemli görevler düştüğünü kaydetti.

Egemen, 1008 sürücüyle yapılan araştırma sonuçlarını açıklarken, ilk önce bir algı araştırması yapılarak trafik sorunlarının aktörlerinin ve çözüm önerilerinin tespitinin yapıldığını ifade etti.

Yüzde 65.5’e göre birinci derecede sorumlu sürücüler

Sonuçlara göre sürücülerin %63’ü ülkedeki trafik sorununu önemli buluyor ve % 65.5’i kazalarda birinci derece sorumlu olarak sürücü faktörünü gösteriyor.

Eğitim, yol kalitesi, bariyer ve ışıklandırma

Sürücülere göre trafik kazalarının önlenmesinde önemli faktörler eğitim (%39.3), zemin-yol kalitesi (%23) ve bariyer ve ışıklandırma (%19.1) ilk üç sırayı alıyor.

Dikkatsizlik, sürat, alkol

Sürücülerden kaynaklanan trafik kazalarının nedenleriyse, dikkatsizlik (%36), aşırı sürat (%27.3) ve alkollü araç kullanmak (%14.4).

Sürücülerin %73.4’ü refüj ve çift şerit yolların arasındaki alanların temizlik ve bakımını yetersiz bulurken, %72.4 de anayollar ve kavşakların ışıklandırma ve aydınlatmasının yetersiz olduğu görüşünde...

Devlet eğitmeli...

Araştırmada, “Devlet sürücüleri güvenli trafik için bilgilendirmeli ve eğitmelidir” diyenlerin oranı %94.5, trafikte polis denetimlerinin artırılması gerektiğine inananların oranı %59.2, artırılmaması gerektiğini söyleyenlerin oranı %31.9 olarak belirlendi.

Sürücülerin %96.8’i yol ve zemin kalitesinin artırılması gerektiğine inanıyor, trafikteki sabit kameraların yaygınlaştırılmasını isteyenler %46, istemeyenler %41.5 oranında dengeli bir görünüm sergiliyor.

Yüzde 35 ‘para cezaları artırılsın’ diyor

Trafikteki para cezalarının artırılmamasını isteyen sürücüler %57.5, artırılsın diyenler ise %35.1.

“Polis denetimleri devlete para sağlamaya yönelik” diyenlerin oranı %72.5

Araştırmaya göre, “Trafikte polis denetimleri kazaları önlemekten çok devlete para sağlamaya yöneliktir” diyenlerin oranı %72.5, “Hızlı araba kullanma usta sürücü olmanın bir göstergesidir” diyenler %90.8.

Salih Egemen, araştırmadan çıkan bu bulgu üzerine “Polis her durdurduğu aracın şoförüne ceza yazmamalı, eğitici ve öğretici olmalı, doğruyu göstermeli” dedi.

Okullarda eğitim... Sürekli emniyet kemeri takan sadece yüzde 57.3

Araştırmada, ilk ve orta dereceli okulların müfredatına trafikle ilgili ders konmasının trafik kazalarının azalmasında rol oynayacağına inananların oranı %89 olarak saptanırken, trafikte sürekli emniyet kemeri takanların oranı %57.3 bulundu.

Kâşif: “devlet otoritesi artık hissedilmeli”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kâşif, basın toplantısında yaptığı konuşmada, trafikte devlet otoritesinin artık hissedilmesi gerektiğini söyleyerek, şoför okullarında kalite ve standardın yükseltilmesi, ayrıca trafik eğitiminin ilk ve orta dereceli okullara girmesi gerektiğini kaydetti.

Yolların fiziki yapısı, aydınlatma ve temizlik konularında eksiklikler bulunduğunu ve bunları gidermenin asli görevleri olduğunu kaydeden Bakan Kâşif, trafikten gelen tüm gelirleri bu yönde kullanacaklarını söyledi.

Hükümetin henüz 7. ayında olduklarını hatırlatan Kâşif, Haspolat-Hamitköy arasına bariyerlerin döşendiğini, Lefkoşa-Güzelyurt yolunda da çalışmaların başladığını ifade etti.

Ülkede enerjinin pahalı ve zor üretildiğini de anımsatan Bakan Kâşif alternatif kaynaklardan, güneş enerjisinden faydalanmanın yollarının arandığını söyleyerek, yollardaki temizlik, aydınlatma ve peyzaj işlerinin bir bütünlük içinde yılsonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini anlattı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kâşif, devletteki kadronun yetersiz olmasından dolayı temizlik işlerinin özel sektöre devredilmesinin hem kadro, hem denetim açısından da daha uygun olacağını söyleyerek, turistlerin ilk gördüğü yer olan Ercan Havalimanı civarından temizliği başlatacaklarını ifade etti.

Kâşif, Kuzey Sahil Yolu’na oto korkulukların yerleştirilmesine devam edildiğini, Tuzla’da da eksiklerin giderileceğini ayrıca basından ve halktan gelen talepler doğrultusunda gerekli yerlere gidileceğini kaydetti.

Yollardaki çökmelere de değinen Kâşif, buna, yolların çekebileceği ağırlıktan fazla yük taşıyan kamyonların sebep olduğunu, tamir edilmesine rağmen bunun palyatif çözüm olduğunu söyledi.

Dört noktada tartı

Dört noktada tartı uygulamasına başlanacağını açıklayan Kâşif, Amsterdam’da gördüğü bir sistem olan ve kamyon sürücüsü farkında olmadan yolda aracı tartan ve ceza verilmesini sağlayan sitemin de Adaya getirilebilmesi için çözüm üretilebileceğini anlattı.

Gönyeli çemberi-boğaz arası ortalama sürat tespit kamerası geliyor

Point-to-Point kameraların Hamitköy-Haspolat arası uygulandığını ve yakın zamanda Gönyeli Çemberi – Boğaz arasına da benzerinin yerleştirileceğini açıklayan Ahmet Kaşif, Boğaz kavşağındaki kameranın ise sökülerek başka yere taşınacağı bilgisini de verdi. Kaşif, trafikte güvenliği sağlayacak tüm önlemleri tek tek hayata geçireceklerini söyledi.

“Kurallara uyun, bekleyenleri düşünün”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kâşif, amaçlarının can kaybı yaşanmadan halkın seyahat edebilmesini sağlamak olduğunu söyleyerek, direksiyonda oturan herkese hız sınırlarına ve trafik levhalarına uyma ve gidecekleri yerde kendilerini bekleyenleri düşünme tavsiyesinde bulundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA