25 Nisan 2024
  • Lefkoşa26°C
  • Mağusa24°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele24°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara24°C

KAZA DEĞİL CİNAYET

Kaza değil Cinayet

15 Mayıs 2014 Perşembe 17:00

ÇALIŞMALAR GÜÇLÜKLE YÜRÜTÜLÜYORSoma’daki maden faciasında ilişkin son açıklama TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan geldi. Yaşamını yitirenlerin sayısının 248’e ulaştığını belirten Yıldız, yangının devam etmesi nedeniyle çalışmaların güçlükle gerçekleştirildiğini belirtti

ERDOĞAN’A GÖRE KAZA ‘OLAĞAN’: Erdoğan açıklamasında “Bu kazalar olağan şeyler. Arkadaşlar bu tür ocaklarda bu tür olaylar olmaz şeyler diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeyler. Bu sadece madenlerde olur diye bir şey yok” diye konuştu.

ERDOĞAN MARKETE SIĞINDI: Soma'da Erdoğan'ın konuşması sırasında protestolar yaşandı. Başbakan'ın konvoyu uzaklaşırken öfkeli kalabalık konvoydaki araçları kovaladı. Erdoğan ve korumaları bir markete sığındı. Kalabalığın bu kez markete yönelmesi üzerine Erdoğan alelacele korumalar eşliğinde marketten çıkarıldı. Başbakanlık aracı, plakası sökülerek oradan ayrıldı.

Türkiye tarihinin en büyük maden kazasıyla karşı karşıya! Manisa'nın Soma ilçesindeki bir linyit madeninde önceki gün saat 15.00 sıralarında trafo patladı ve ardından yangın çıktı. Patlama vardiya değişimi sırasında meydana geldiği ve o sırada ocakta, olması gerekenden iki kat fazla işçi bulunduğu için bilanço daha da ağırlaştı.

Son resmi açıklamayı, dün saat 19.00 sıralarında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaptı. Yıldız, son rakamlara göre ölü sayısının 248'e yükseldiğini söyledi.

Kurtarma çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Yıldız, yangının devam etmesi nedeniyle çalışmaların güçlükle gerçekleştirildiğini belirtti.

Yıldız, “Ocağın bir kısmında yaklaşık 20-21 kişilik bir gruptan bahsediliyor, onları oradan almamız lazım. Oraya ulaşmadan net bir açıklama yapamıyoruz. Halen yangın devam ediyor, bu da çalışmaların olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Ocağın ilgili bölümlerine girmeden net bir rakam vermemiz mümkün gözükmüyor" dedi.

Madende hala 100’ün üzerinde madencinin bulunduğu kaydediliyor

Erdoğan’a göre kaza “olağan”

Öncesinde Başbakan Erdoğan bir açıklama yapmıştı. Erdoğan, şunları söyledi:

"Sorumlu yayın yapan medyaya teşekkür ediyorum. Sağlık ve güvenlik hizmeti verenleri tebrik ediyor, kendim ve ülkem adına teşekkür ediyorum. Dualar eden milletimize de teşekkür ediyorum.

Programlarımızı iptal ettik. Devletin gereken bütün imkânlarını devreye aldık. En hızlı şekilde kardeşlerimize ulaşmaya gayret ettik.

Vefat eden kardeşlerimizin üzerlerinde kimlikleri yok. Yoksa vücutlarında en ufak bir darbe, yara söz konusu değil. Ama kimlik olmadığı için kim kimdir bilinmiyor. Adli ve idari olarak çalışmalar başlamıştır. Türkiye genelinde üç günlük milli yas ilan ettik. Cuma günü hutbe okunacak.

Herkesin emin olmasını istiyorum, bu kaza en ince ayrıntılarına, en küçük detaylarına kadar araştırılacak ve araştırılıyor. Hiçbir ihmalin göz ardı edilmesine izin vermeyiz, vermeyeceğiz. Olayı aydınlatacak ve hem yakınların hem kamuoyunun tatmin olacağı adımlar da atılacaktır. Herkes bu konuda müsterih olsun. Önce yaraları saracağız, tabii ki yasımızı da tutacağız.

Soma halkının yanında olacağız. Sadece yetkililerin açıklamasının dikkate alınmasını rica ediyorum. Vefat edenlerine Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletime başsağlığı diliyorum.

Bu tür havaları fırsat bilip, bunları istismar etmek isteyen bazı aşırı uçlar var, gruplar var. Bunlara da değer verilmemesinin ülkemizin huzuru için, ülkemizin birliği, beraberliği için çok çok önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum.

Şu anda arkadaşlarımızın ve iş yerinin verdiği rakamlardan hareketle, tahmini olarak 120 civarında içeride şu anda halen işçinin olduğu söyleniyor. Bu üç aşağı beş yukarı olabilir. İşverenin verdiği rakam bu.

Bu kazalar olağan şeyler. Arkadaşlar bu tür ocaklarda bu tür olaylar olmaz şeyler diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeyler. Bu sadece madenlerde olur diye bir şey yok. Bu kadar fazla olması bizi derinden yaralamış, bizi derinden üzmüştür.

Erdoğan markete sığındı

Soma'da Erdoğan'ın konuşması sırasında protestolar yaşandı. Polis müdahale edip protestocuları tek tek gözaltına almaya başladı. Başbakan'ın konvoyu uzaklaşırken bu kez öfkeli kalabalık konvoydaki araçları kovaladı; kimi tanıklıklara göre bazı araçlar hasar gördü, aynaları kırıldı. Bir müddet sonra Erdoğan ve korumaları bir markete sığındı. Kalabalığın bu kez markete yönelmesi üzerine Erdoğan alelacele korumalar eşliğinde marketten çıkarıldı. Başbakanlık aracı, plakası sökülerek yani kimliği gizlenerek oradan ayrıldı. Görüntüler pek çok kanal ve haber ajansı tarafından sansürlendi, bazıları ise önce verdikleri bir kısım görüntüyü de daha sonra geri çekti.

Türkiye’de protestolar yükseldi

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası bazı kentlerde protesto ediliyor.

ODTÜ'nün A1 kapısı önünde toplanan bir grup, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na doğru yürüyüş başlattı.

TOMA ve "Akrep" isimli zırhlı araçlarla kampüsün girişini kapatan polis, grubun dağılmasını istedi.

Yürümekte ısrar eden gruplara gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale edildi.

Gruptakiler, polise molotofkokteyli, taş ve havai fişekle karşılık verdi.

Polis, bir kişiyi gözaltına aldı. Başından yaralı olduğu görülen eylemci, polis aracıyla hastaneye götürüldü.

Müdahale sırasında molotofkokteyli isabet eden bir polis, yanma tehlikesi atlattı. Göstericilerin attığı taşın isabet ettiği bir polis de hafif yaralandı.

Bir süre polisle çatışan göstericiler müdahalelerin ardından dağıldı.

Zincirli eylem

Bu arada, Soma'daki maden faciasını protesto için AK Parti Ankara İl Başkanlığı önüne kendini zincirlemek isteyen 4 kişi gözaltına alınarak, emniyete götürüldü.

İstanbul'daki protestolar

Öte yandan, İstanbul’da da maden faciasına yönelik protesto gösterileri yapıldı.

Maden ocağını işleten şirketin Levent'teki merkezi önünde toplanan bir grup, siyah bayraklar açtı.

Şirket merkezinin girişindeki sokağı kapatan polis, göstericilerin bu alana girmesine izin vermedi.

Aynı saatlerde Taksim Meydanı’nda toplanan yaklaşık 30 kişilik tiyatro grubu eylem yaptı. Yarıya indirilen dev bayrağın karşısında bir süre yürüyen eylemciler, daha sonra yere uzandı.

5 dakika yerde yatan eylemciler, herhangi bir açıklama yapmadan Taksim'den ayrıldı.

Maden faciasını protesto eden başka bir grup ise Galatasaray Lisesi önünde toplandı.

Yüzlerini kömürle siyaha boyayıp kafalarına baret takan göstericiler, sessizce oturma eylemi yaptı.

Dünyadan yardım önerisi geldi

Soma'da meydana gelen maden faciasının ardından, AB başta olmak üzere ABD, İsrail, Fransa, Polonya, Almanya, İran ile Yunanistan, Türkiye'ye yardım önerisinde bulundu.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere İsrail, Fransa, Polonya, Almanya, İran, ABD ve Yunanistan, Türkiye'ye yardım teklif etti.

Kaynaklar, Türkiye'nin bu önerilere karşılık, facianın meydana geldiği yerde en derin noktaya inilmek üzere olduğunu ve bölgede yeterli sayıda ekibin çalışması nedeniyle yardıma ihtiyaç bulunmadığını ifade ettiğini kaydetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA