24 Nisan 2024
  • Lefkoşa34°C
  • Mağusa34°C
  • Girne27°C
  • Güzelyurt33°C
  • İskele34°C
  • İstanbul25°C
  • Ankara30°C

"KATKI PAYI SONLANMALIYDI"

"Katkı payı sonlanmalıydı"

08 Şubat 2016 Pazartesi 11:14

Detay Gazetesi’nin geçtiğimiz Pazartesi başlattığı Özel Televizyon Dosyası’nda, ülkemiz televizyonlarına devletten yapılan uydu katkı payının kesilmesi ve birçok özel televizyonun uydu üzerinden yayın yapmayacak olması konusu bugün AS TV İşletmecisi Metin Şadi’nin açıklamaları devam ediyor. Şadi, uydu yayınlarından çıkmak istediklerini ve DVB-T yayınlarının ülkedeki tek çözüm olduğunu savundu. Şadi, en kısa zamanda daha hızlı ve daha kaliteli internet altyapısı ile Kıbrıs’ın kuzeyinde de yayıncılığın yeni bir aşamaya taşınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Detay ÖZEL

Devletin ülkemizdeki özle televizyonlara verdiği katkı payları ile ilgili tartışmalar devam ederken, bu katkı payının kesilmesi ile birlikte bir çok televizyon artık karasal dijital yayına geçmek durumunda kalacak. Televizyon sahipleri ve yöneticileri büyük oranda uydu yayınlarından vazgeçilmesinin ülke televizyonculuğuna zarar vereceğini ve reklam pastasının daha da küçüleceğini kaydederken, uydudan vazgeçilmesinin şart olduğunu belirten yöneticiler de var. Televizyoncular birliğinde tek ses olmadığı göze çarparken her kurumun kendi ihtiyaç, hedef ve ekonomik durumuna göre farklı taleplerinin olduğu da göze çarpıyor.

Uyduda yayın yapan özel televizyonlara verilen katkı payının artık bir yerde sonlanması gerektiğini savunan AS TV Direktörü Metin Şadi, uydunun tek bir alternatif yayın aracı olmaktan çıktığını dile getirdi. DVB-T sisteminin TV yayıncılığında ülkemizdeki tek çözüm aracı olduğunu düşünen Şadi, "halkımız yıllarca gereksiz yere uydu receiver ve çanak antenlere para harcadılar. Eğer verilen 5-6 aylık süre içerisinde DVB-T sistemi desteklenir ve yaygınlaştırılırsa kanallara verilen uydu katkısına da gerek kalmaz" diyerek DVB-T sisteminin acilen devreye girmesi gerektiğini ifade etti.

image1

picasso-dvb-t-ii_002

"UYDUDAN ÇIKMAK İSTİYORUZ"

DVB-T sisteminin devreye girip yaygınlaşması halinde uydudan çıkmak istediklerini açıklayan Metin Şadi, "DVB-T sistemi üzerinden kaliteli bir şekilde izleyicilerimize ulaşabileceğimiz için bizimde uyduda olmamızın bir anlamı kalmayacak. Uyduda yayın yapmak isteyen parasını ödeyip yapsın" diyerek AS TV'nin yayın politikasının öncelikli olarak Kıbrıs’ta ki izleyicilere ulaşmak olduğunu vurguladı.

"TEKNOLOJİK SİSTEMLER DESTEKLENMELİ"

İngiltere’de bu yıl içerisinde görüntü kirliliği yaratan çanak antenlerin yasaklanacağını belirten Şadi, tüm televizyonların artık IP TV sistemine yöneldiğini ifade etti. Ülkemizde de çağın getirilerine ayak uydurarak IP TV sistemi, Fiber İnternet ve DVB-T altyapısına yatırım yapılması gerektiğini savunan Metin Şadi, Televizyonculuğun önünü açmak için bunların yapılması gerektiğini yineledi. Ülkemizdeki internet altyapısı yeterli görmeyen Metin Şadi, en kısa zamanda daha hızlı ve daha kaliteli internet altyapısına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

"TÜRKİYE'DEN GELEN FİRMALARINDAN REKLAM KATKI PAYI ALINMALI"

Türkiye'nin TV kanallarında yaşanan reklam bombardımanının ülkemiz TV kanallarıyla haksız rekabete neden olduğunu dile getiren Metin Şadi, ülkemizde ürün satışı yapmalarına rağmen sadece Türkiye'de yayın yapan kanallara reklam veren firmalardan reklam katkı payı alınması gerektiğini belirtti. Şadi, "eğer KKTC olarak bir devletsek devlet ciddiyetine yakışır şekilde hareket etmeliyiz" diyerek hükümet yetkililerini göreve davet etti. TV kanallarının devlete ödediği lisans ücretlerinin gereksiz yere çok pahalı olduğunu ve hali hazırda zor durumda olan TV kanallarına büyük bir külfet getirdiğini söyleyen Şadi, TV kanallarının düzenli olarak bu lisans ücretini karşılayabilecek durumu olmadığını belirtti. Şadi, Türkiye'den gelen firmalardan reklam katkı payı alınması halinde devletin TV kanallarını bu fonla destekleyebileceğini sözlerine ekledi.

"HER TV KANALININ FARKLI BİR ÇIKARI VAR"

TV kanallarının Turksat'a her ay ödemesi gereken miktarın 15.500 Dolar olduğunu hatırlatan Şadi, Devlet'in bu parayı karşılayacağı sözüyle uyduya çıktıklarını söyledi. "Bize ilk başta verdikleri 30.000 TL'yi vermeye devam ettiler fakat doların yükselmesiyle arada 17.000 TL'lik bir fark oluştu. Biz 47.000TL'ye kendi cebimizden tamamlıyoruz" diyen Metin Şadi, hükümet yetkililerinin TV kanallarına uydu yayın bantlarını 3 MB’ten 2 MB’e düşürmeleri konusunda bir öneride bulunduğunu açıkladı. Şadi, "tek kanal için bu yeterli bir yayın bandı. 2 MB'e düştüğümüz taktirde devletin verdiği katkı payı da bize yeterli olacaktı. Bir kaç kanal bunu kabul etti fakat bazı kanallar ellerinde farklı tematik kanallarda olduğu için bunu kabul etmediler. Hükümet yetkilileri bize "Turksat'a başvurun yayın bandınızı 2 MB'e düşürsünler biz onlarla anlaşırız" dediler fakat Turksat bize "devletinizle bizim böyle bir anlaşmamız yok bizim anlaşmamız 3 MB'tir" diyerek bunu kabul etmediler. Hükümetin acilen bu konuya el atması ve Turksat ile anlaşma sağlaması gerekiyor" diyerek bu anlaşmanın yapılmaması halinde Haziran ayından sonra uydu paralarını karşılayamayacaklarını dile getirdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA