20 Nisan 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa16°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele16°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara10°C

KASAP ET DERDİNDE KOYUN CAN DERDİNDE!

İçerisinde bulunduğumuz Kıbrıs Adası yanarken, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, TC Dışişleri Bakanlığında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yanmakta bulunan adadaki ırksal sorunları tartışıyor...

Kasap et derdinde koyun can derdinde!

22 Haziran 2016 Çarşamba 16:25

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs müzakereleri hakkında "Rum tarafı 'Kıbrıs Cumhuriyeti' diye tanındığı, Kıbrıs Türk halkının kimliği inkar edildiği, Kıbrıs Türk halkının egemenliği inkar edildiği sürece, Kıbrıs'ta 50 yıldır yapılan müzakerelerde bir neticeye varılamadığı gibi bugün de varılması bana göre mümkün değil" dedi.

Ertuğruloğlu, TC Dışişleri Bakanlığında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ana vatan ve yavru vatan birlikteliği ve bütünlüğünü bilen, buna inanan birisi olarak Ankara'da kendisini konuk değil evinde hissettiğini belirtti.

Ulusal davayı savunan Türk halkının temsilcisi olarak Bakan Çavuşoğlu ile çok kapsamlı görüşmeler yaptıklarını ifade eden Ertuğruloğlu, her konuda görüş ve vizyon birliği içerisinde bugünü ve geleceği belirleme yönünde görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

Kıbrıs konusunda anlaşma olasılığının 50 yıldır gündemde olduğunu, 50 yıldır BM gözetiminde müzakerelerin yürütüldüğünü anımsatan Ertuğruloğlu, ancak bugüne kadar herhangi bir netice sağlanamadığını söyledi.

Ertuğruloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık Kıbrıs konusundaki müzakerelerin önü açık bir şekilde devam etmesinin sona erdirilmesi gereğine inanan birisiyim. Yıl sonuna kadar bir süreç, müzakerelere verilmesi gereken bir şanstır diye değerlendiriyorum. Ama Rum tarafının arzu ettiği gibi önü açık müzakere sürecine artık onay vermememiz gerektiğine inanan birisiyim. Rum tarafına kalırsa 50 yıldır müzakere ediyoruz, 500 yıl daha müzakere etmeye niyetli bir Rum tarafıyla karşı karşıyayız. Bunu bilerek, Kıbrıs konusunda anlaşma olasılığı gerçekten mümkün olacak mı olmayacak mı bu kapsamı o çerçevede değerlendirmemiz gerekir, gerçekçi olmamız gerekiyor."

Her Kıbrıs Türkünün anlaşma arzusunda olduğunu, yıllardır yaşatıldığı anormal koşulların sona erdirilmesini istediğini söyleyen Ertuğruloğlu, şunları kaydetti:

"Ama bunu kendi başımıza yapmamız mümkün değil. Bunun olabilmesi için Güney Kıbrıs'taki komşularımızın, eski ortaklarımızın da bu vizyona sahip olması gerekir. Güney Kıbrıs'taki komşularımızın bu vizyona sahip olduğunu düşünmüyorum. İnşallah doğru yola gelirler. Kıbrıs adasının bir Helen adası olmadığını görürler ve kabul ederler. Kıbrıs Türkünün adanın eşit sahibi olduğunu görürler ve kabul ederler ve Kıbrıs Türkünün boyundurukları altına alma milli çizgilerinden vazgeçerler. Bunu yaptıkları takdirde sene sonuna kadar bir anlaşma sağlamamız tabii ki mümkündür.

Ama son yaşadığımız olaylar baktığımızda gerek Sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul'daki yemek davetinde gerek Anastasiadis'in tavrı gerekse son güncel yangın olayında Rum tarafının böyle bir konuda bile siyaset yapmak, siyasi avantaj sağlamaya yönelik yaklaşımı... Bunları izlediğimiz zaman olması gereken vizyona sahip olmadığını söylemek benim için en azından kolaydır. Beklentimiz Rum tarafının aklına başına toplaması ve doğru vizyona gelmesidir. O küçücük adada kendilerini adanın tek hakimi, Kıbrıs Türkünü de azınlık görme vizyonundan bir an önce kopmalarıdır. Bunu başardıkları takdirde bir anlaşma sağlanması son derece kolaydır. Bizlerin Rumları yönetme, idare etme politikamız yoktur, aynı şekilde Rumların da Kıbrıs Türkünü yönetme idare etme, boyunduruğu altına alma politikasından bir an önce vazgeçmeleri gerekir."

Kıbrıs müzakereleri hakkındaki bir soruya karşılık, Kıbrıs'ta çözümün olabileceğini, adada çözümün herkes tarafından istendiğini kaydeden Ertuğruloğlu, "Her Kıbrıs Türk bireyi Kıbrıs'ta çözüm istiyor. Sorunu gelin tarif etmeye çalışalım, hangi sorunu çözmeye çalışıyorsunuz? Rum tarafı ile bizim Kıbrıs sorununun tarifi üzerinde bir mutabakatımız bile yok. Rum tarafı da 'Kıbrıs sorununu çözelim' diyor, Kıbrıs Türk tarafı da 'Kıbrıs sorununu çözelim' diyor. 50 yıldır müzakere ediliyor, aynı konular defalarca müzakere ediliyor, yeni tartışılan bir şey yok. Niye bir anlaşmaya varamadık? Çünkü farklı sorunları çözmeye çalıyoruz. Kıbrıs Türkünün çözmeye çalıştığı Kıbrıs sorunu başkadır, Kıbrıs Rumunun çözmeye çalıştığı Kıbrıs sorunu başkadır. Sorunun tarifinde mutabakat yoksa çözümünde nasıl mutabakat sağlanacak" değerlendirmesinde bulundu.

KASULİDİS'İN DOĞALGAZ KONUSUNDAKİ DEMEÇLERİ

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis'in "Doğalgaz gelirlerinin çözümün bedelini ödemeye yönelik kullanılması" yönündeki demeçlerinin Güney Kıbrıs'tan çok ciddi eleştiri aldığını anımsatan Ertuğruloğlu, bunun bugünün konusu olmadığını ancak Rum tarafının hakim zihniyetinin kendisini burada da gösterdiğini kaydetti.

Ertuğruloğlu, şöyle konuştu:

"Doğalgaz olanaklarının sanki sadece kendilerinin hakkıymış gibi kendilerinin sadece söz sahibi olduğu bir olaymış gibi Kıbrıs Türkünün bu konuda hiçbir sözünün olmadığı gibi bir yaklaşım sergilemeye devam ettikleri de realite. Bu hakimiyetçi zihniyet devam ettiği sürece zaten Kıbrıs'ta gerek doğalgaz gerekse Kıbrıs konusunun sağlıklı bir şekilde tarihi gerçeklerle, adadaki realitelerle uyumlu bir şekilde bir anlaşmayla noktalanması bana göre pek olası görülmüyor. Rum tarafı 'Kıbrıs Cumhuriyeti" diye tanındığı, Kıbrıs Türk halkının kimliği inkar edildiği, Kıbrıs Türk halkının egemenliği inkar edildiği sürece Kıbrıs'ta 50 yıldır yapılan müzakerelerde bir neticeye varılamadığı gibi bugün de varılması bana göre mümkün değil."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA