19 Mart 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa18°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele18°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara6°C

KARŞILIKLI ÖNERİ VERDİLER

Karşılıklı öneri verdiler

31 Mayıs 2014 Cumartesi 16:27

  • Özersay, Kıbrıs Türk Tarafının “Federal Yürütme” ve “Mülkiyet”; Rum tarafının ise “Federal Yasamayla” ilgili bir öneri verdiğini belirtti

 

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ile Rum Yönetimi Müzakerecisi Andreas Mavroyannis dün bir araya geldi.

Ara bölgede müzakereler için ayrılan BM binasında gerçekleşen görüşme saat 10.00’da başladı.

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, esasen “federal yürütmede seçim” ve “dış ilişkiler” konularının tartışıldığı bugünkü görüşmede, Kıbrıs Türk tarafının “federal yürütme” ve “mülkiyet”; Rum tarafının ise “federal yasama”yla ilgili bir öneri verdiğini belirtti.

Liderlerin pazartesi gerçekleştireceği görüşmenin gündeminin de dün ele alındığını ancak gündemin belirlenmesi amacıyla, dün öğleden sonra BM heyetlerinin taraflar arasında mekik diplomasisi yapacağını söyledi. Özersay, “Liderler görüşmesinin gündemi bayağı yoğun olacak. Her iki tarafın da ele alınmasını gerekli gördüğü hususlar var” dedi.

Özersay, liderler görüşmesiyle özlü müzakerelerde bir başka aşamaya geçeceklerini ve gelecek haftadan itibaren var olan öneriler arasında yakınlaştırıcı öneri verme konusunda anlayış birliğine vardıklarını söyledi.

Kudret Özersay, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Rum Yönetimi Müzakerecisi Andreas Mavroyannis ile gerçekleştirdiği 3 saatlik görüşmeden dönüşte basına yaptığı açıklamada, verimli ve faydalı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

“Federal yürütme ve dış ilişkiler ele alındı”

Görüşmede, siyasi eşitlik ve iki toplumlulukla doğrudan ilintili olan “federal yürütmede seçim” konusunu ele aldıklarını kaydeden Özersay, “federal ortaklıkta federal yürütmenin nasıl seçileceği, kararların nasıl alacağı, Bakanlar Kurulu ya da ilgili yürütme organının oluşumunun nasıl olacağı, kaç bakan nereden yani kaçı Türk, kaçı Rum olacak” konularını derinlemesine görüştüklerini belirtti.

Özersay, yürütmeyle ilgili dün bir öneri veren Kıbrıs Türk tarafının, Rum tarafının federal yürütme konusunda vermiş olduğu öneri konusundaki düşüncelerini aktarıp, öneriyle ilgili bazı sorular sorduğunu söyledi.

Toplantıda ayrıca “dış ilişkiler” konusunun görüşüldüğünü kaydeden Özersay, “Hem Kıbrıs Türk, hem de Kıbrıs Rum tarafının daha önceki görüşmelerde öneriler sunduğu dış ilişkiler konusunda bugünkü görüşmede daha derinlemesine bir tartışma yaptık. Taraflar birbirilerine neyin olup, neyin olamayacağına birbirlerine daha net bir şekilde ifade etme şansı buldular” dedi.

“Kıbrıs Türk tarafı iki öneri verdi”

Kudret Özersay, mülkiyet konusunun görüşmede tartışılmadığını ancak tarafların karşılıklı olarak, içerisinde mülkiyetin de yer aldığı kağıt teatisinde bulunduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk tarafının dün “federal yürütme” ve “mülkiyet” konusunda kapsamlı 2 öneri sunduğunu kaydeden Özersay, Kıbrıs Rum tarafının da “federal yasamayla” ilgili bir öneri verdiğini belirtti.

Özersay, dünkü görüşmede liderlerin pazartesi gerçekleştireceği görüşmenin gündeminin de ele alındığını söyledi.

Kudret Özersay, müzakerecilerin bir sonraki görüşmesinin 4 Haziran Çarşamba günü gerçekleceğini söyledi. Özersay, “Orada, bugün ele aldığımız konulara ilaveten, bugün birbirimize verdiğimiz önerileri de tartışacağız” dedi.

“Liderler görüşmesiyle başka bir aşamaya geçiyoruz”

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, liderlerin görüşmesinin ardından, tarafların, yakınlaştırıcı bazı önerileri vermeye başlaması konusunda bir anlayış birliğine vardıklarını söyledi.

Özersay, “Özlü müzakere yapma aşamasındayız ama onun içinde bir başka aşamaya, liderler görüşmesiyle geçiyor olduğumuzu söyleyebilirim” dedi.

Kudret Özersay, “Gelecek haftadan itibaren artık normal öneri vermek değil, var olan öneriler arasında yakınlaştırıcı öneri verme konusunda” anlayış birliğine vardıklarını söyledi.

Teknik komiteler

Özersay, kapsamlı çözüm müzakerelerinin bir parçası olarak devam eden teknik komite çalışmalarının yeniden canlandırılması yönündeki tarafların anlayış birlikteliğini anımsatarak, sadece Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin değil, diğer komitelerin de canlandırılarak, somut kararlar üretmesi konusunun büyük bir ihtimalle liderler görüşmesinde gündeme geleceğini söyledi.

Rum tarafının uzun süreden beridir, lider değişikliği olduktan sonra bazı teknik komitelerin üyelerini atamamış ya da atayamamış olduğuna işaret eden Özersay, bu gelişmenin, teknik komitenin çalışmalarını olumsuz etkilediğini belirtti.

Mağusa surlarının restorasyonu

Kudret Özersay, şöyle devam etti:

“Bundan sonraki dönemlerde, özellikle Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin yapmış olduğu Otello Kalesi’ndeki restorasyon dahil olmak üzere, yeni bir finansman bularak, Mağusa surlarının restorasyonu gibi benzer projeleri diğer teknik komitelerin de hayata geçirmesini önemsiyoruz. Dolayısıyla iki liderin de bu konuda fikir alışverişinde bulunması söz konusu olacak diye düşünüyorum.”

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmalarına da değinen Özersay, en fazla çalışan ve somut sonuç üreten komitenin yürüttüğü somut projelere ilaveten Mağusa surlarının restorasyonuna ilişkin olarak bazı olumlu gelişmeler bulunduğunu söyledi.

“İlerleme elde edilebilirse, süreçteki momentum muhafaza edilebilir”

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun “yılsonu referanduma gidilmesi” hedefinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

“Bunu taraflardan sadece birisinin söylemesi bir şey ifade etmiyor. Bizim sürecin çok daha hızlı bir şekilde ileriye taşınmasına ilişkin görüş ve taleplerimiz biliniyor. Önümüzde, yakın gelecekte elde edilmesi gereken bir hedef var. O da, yaz öncesinde olabildiğince ilerleme elde etmek. Eğer bir ilerleme elde edilebilirse, müzakere sürecindeki momentum muhafaza edilebilir. Ve yazın hemen ertesinde, hem BM nezdinde, hem de başka seviyelerde müzakere sürecine ivme kazandıracak, süreci yoğunlaştıracak, süreci uluslararası toplumun gündemine daha da fazla yukarı taşıyacak gelişmeleri beklediğimi söyleyebilirim. Ama bunun için, bundan önce yapılması gereken bir şey vardır o da somut ilerleme elde etmektir. Çabamız da o doğrultuda”

Londra ziyareti

Kudret Özersay, Londra ziyaretiyle ilgili bir başka soruyu yanıtında, İngiltere’nin AB Bakanı David  Lidington’ın Kıbrıslı Türk müzakereciye yapmış olduğu bir davet olduğuna işaret ederek, Lidington’un, kendisiyle gerçekleştireceği görüşmenin hemen ardından Rum Yönetimi Müzakerecisiyle de bir görüşme yapacağını söyledi.

Fransa’nın uyguladığı metotla benzer bir metot olduğunu ancak aynı zamanda iki garantör ülkeye yaptıkları çapraz ziyarete de benzediğini kaydeden Özersay, şöyle devam etti:

“Burada bizim için önemli olan, Kıbrıs Türk tarafının hem müzakere süreciyle ilgili, hem de müzakere masasındaki konularla ilgili olarak, ama aynı zamanda bölgesel bazlı konularla ilgili olarak da vizyonunu ortaya koyması için bize iyi bir fırsat sağlıyor bu.

Dolayısıyla biz İngiltere’ye yapılacak ziyaretin önemli olduğuna inanıyoruz. 9 Haziran’la başlayan hafta içerisinde her iki müzakerecinin de İngiltere’de sadece AB Bakanı Lidington ile değil, aynı zamanda başka bazı yetkililerle görüşmeler olacak”

Liderlerin Haziran ayındaki ikinci görüşmesi

Kudret Özersay, liderlerin ayda 2 defa görüşme gerçekleştireceklerine ilişkin kararı hatırlatılarak, bu ay yapılacak ikinci görüşmenin ne zaman yapılacağının sorulması üzerine, “Bununla ilgili belki bugün, belki liderler görüşmesinde yani hafta başında bir araya geldiklerinde, bir sonraki liderler görüşmesinin tarihi de açıklanacaktır diye düşünüyorum” dedi.

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde pazartesi günü de liderler görüşecek. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis saat 11.30’da bir araya gelecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA