KARANLIKTA OKUMAK GÖZE ZARAR VERİR Mİ?
Çocukken anne-babanız sizi karanlıkta ya da el feneriyle yatağınızda kitap okurken yakaladıysa o şekilde okumanın gözünüze zarar vereceği konusunda mutlaka uyarmıştır.

04 Mayıs 2016 Çarşamba 21:38
Ya da sınıftaki gözlüklü çocukların, çok kitap okudukları için gözlük takmak zorunda kaldıkları söylenmiştir.
Peki, bunlar ne kadar doğru?
Miyopluk yakını görüp uzağı görememe halidir. Gözlük ya da lens takarak giderilebilecek bir göz kusurudur.
Peki, neden bazı insanlar çocukluktan itibaren miyop olur da bazıları olmaz?
Göz ortama uyum sağlar
Gözlerimiz farklı ışık ortamlarına uyum sağlayacak şekilde gelişir. Az ışıkta okuduğumuzda, retinaya daha fazla ışık alabilmek için göz bebeklerimiz büyür. Retinadaki çubuk ve koni hücreleri bu ışığı kullanarak görülen şey hakkında beyne bilgi ulaştırır.
Karanlık bir odada uyandığımızda gözlerimizin yavaş yavaş o ortama uyum sağlayarak görmesini sağlayan bu süreçtir. O sırada ışık yandığında, göz bebekleri yeniden o ortama alışıncaya kadar bu ışık dayanılmaz ölçüde parlak gelecektir.
Az ışıkta kitap okurken de aynı şey olur. Gözler ortama alışır; ama bazı insanlarda bu şekilde gözleri zorlamak baş ağrısına yol açabilir. Kitap okurken ya da dikiş dikerken yakın baktığınızda gözler uyum sağlar: kaslar, göz yuvarlağında lens ile retina arasındaki jelatinimsi bölgeyi uzatır.
Ne var ki karanlıkta uzun süre okumanın etkilerine yönelik fazla araştırma yok. Bu nedenle farklı etkenleri ele alan araştırmalarda elde edilen verilere bakıp sonuç çıkarmamız gerekecek.
Miyoplukla ilgili araştırmaların ve tartışmanın birçoğu, az ışıkta okumanın etkilerinden çok yakından bakmanın etkileri üzerinde yoğunlaşıyordu.
Genetik faktör
Geçen yıl İngiltere’de yapılan bir araştırmada, yakın mesafe çalışmanın yetişkinlerde miyopluğa yol açabileceği, ama bu etkenin doğum ağırlığı veya annenin hamilelik sırasında sigara içmesi kadar önemli olmadığı görüldü.
Doğu ve Güney Doğu Asya’da eğitimini tamamlayan kişilerin yüzde 80-90’ının miyop olmasından hareketle uzmanlar, uzun saatler ders çalışmanın bunda etkisi olup olmadığını merak ediyor.
Ancak, miyopluktaki bu coğrafi farklılıklar genlerle de ilgili olabilir. Ebeveynlerden gelen genlerin miyoplukta önemli bir faktör olduğunu gösteren çok sayıda veri bulunuyor. Eğer ebeveynlerinizin ikisi de miyop ise sizin de miyop olma ihtimaliniz yüzde 40’tır. Eğer onların görme sorunu yoksa sizin miyop olma riskiniz yüzde 10’a düşüyor.
Fakat uzmanlar çevre faktörünün de göz ardı edilemeyeceğini söylüyor. Ebeveynler kendileri çok ders çalışmış ve çocuklarını da aynı şekilde davranmaya teşvik etmiş olabilir. Bu durumda sorun genetikmiş gibi ortaya çıkabilir.
ABD’de yapılan başka bir araştırmada da miyoplukta genetik faktörün en güçlü etken olduğu sonucuna varılmıştı.
Dışarıda olmanın önemi
Öte yandan çevre etkisine dair yapılan araştırmalar gün ışığı üzerinde yoğunlaştı. Belki de çok okumak değil, dışarıda az zaman geçirmekti asıl sorun.
Avustralya’da 6 ve 12 yaşındaki 1700 çocuk üzerinde yapılan Sydney Miyopluk Araştırmasında, çocukların dışarıda geçirdiği zamanın uzunluğuna bağlı olarak miyopluk ihtimalinin azaldığı sonucuna varıldı.
Yani gün ışığı bir şekilde gözleri koruyor. Uzmanlar gün ışığının gözün derinlik algısını ve net odaklanma becerisini olumlu etkilediğini düşünüyor.
Hatta gün ışığına fazla maruz kalmanın vücutta dopamin hormonu salgısını artırarak gözün gelişimi üzerinde olumlu etkide bulunabileceği belirtiliyor. Ancak bu hipotez henüz kanıtlanmış değil.
Bu konudaki araştırmalardan elde edilen böylesine çeşitli verilerle şu sonuca varmak mümkün: Miyoplukta genetik faktör önemli olabilir; ama çevre etkisi de göz ardı edilemez.
İnsan genlerini değiştiremez, ama çevre faktörleri değiştirilebilir. Bu nedenle, küçük çocukların dışarıda oynayarak gün ışığından yeterince yararlanmaları ve kitap okurken ve ders çalışırken iyi ışık kullanarak gözlerini yormamaları tavsiye edilebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Çaldığı altınları kuyumcuya sattıLefkoşa’da meydana gelen müstahdem tarafından sirkat suçundan tutuklanan M.B mahkemeye çıkarıldı. Polis memuru Yılmaz Sevdalı mahkemede olguları aktardı.08 Mayıs 2025 Perşembe 14:37KIBRIS
Tatar’dan eşlere çağrı: Birbirinize karşı hoşgörülü olunCumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk aile yapısının özünün korunması, AB ve diğer ülkelerdeki yaşam tarzları ile aile yaşantılarına özenilmemesi gerektiğini kaydetti.08 Mayıs 2025 Perşembe 14:26KIBRIS
Başçeri: Sağlıklı ve mutlu bir toplumun anahtarı sağlıklı bir aile yapısıGeçmişten Geleceğe Kıbrıs’ta Türk Ailesi Sempozyumu” ASBÜ Kuzey Kıbrıs Yerleşkesinde başladı08 Mayıs 2025 Perşembe 14:16KIBRIS
Lefkoşa’da Evden Yüklü Miktarda Para ve Ziynet Eşyası Çalındı12000 Sterlin, 3500 Euro, 3000 Dolar ve ziynet eşyalarını çalan zanlı tutuklandı.08 Mayıs 2025 Perşembe 14:07KIBRIS
Dilekkaya ve Yıldırım’da Yangın: Maddi Zarar BüyükDilekkaya’daki ağılda çıkan yangında 50 rulo balya, Yıldırım’da ise 300 narenciye fidanı zarar gördü.08 Mayıs 2025 Perşembe 13:56KIBRIS
Lefkoşa’daki Markette Gümrüksüz Ürünler Ele GeçirildiYapılan kontrolde, gümrüksüz ürün tasarruf ettiği belirlenen marketin iki işletmecisi tutuklandı.08 Mayıs 2025 Perşembe 13:49KIBRIS
Glapsides Sahili’ndeki Kafeden 8 Bin TL ÇalındıTuzla’daki bir kafede gerçekleşen hırsızlık olayında 20 yaşındaki E.K. zanlı olarak tutuklandı.08 Mayıs 2025 Perşembe 13:42KIBRIS
Erhürman: Halk değişimi istiyor ve değişim gelecek“Memleket hem içeride hem dışarıda korkunç sorunlarla karşı karşıya”08 Mayıs 2025 Perşembe 13:38KIBRIS
87 Yaşındaki İsmet Çocuk’un Ani Ölüm Sebebi AraştırılıyorHamitköy’de yaşayan İsmet Çocuk’un kesin ölüm nedeni, alınan kan ve doku örneklerinin ileri tetkiklerinin ardından belirlenecek.08 Mayıs 2025 Perşembe 13:31KIBRIS
Ekrem İmamoğlu'nun X hesabına erişim engeli dünya basınında: Kamuoyu yoklamaları desteğin arttığını gösteriyorEkrem İmamoğlu'nun X hesabına erişim engeli dünya basınında: Kamuoyu yoklamaları desteğin arttığını gösteriyor08 Mayıs 2025 Perşembe 12:07TÜRKİYE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs