23 Nisan 2024
  • Lefkoşa28°C
  • Mağusa29°C
  • Girne25°C
  • Güzelyurt29°C
  • İskele29°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara23°C

KARADENİZLİLERDEN VAKIFLAR İDARESİNE SİTEM

Karadenizlilerden Vakıflar İdaresine sitem

16 Haziran 2016 Perşembe 10:48

1992 yılında kurulmuş ve 18.000 doğal üyeye sahip Derneğimiz her yıl 6’nın üzerinde yaptığı organizasyonlarla hem Karadeniz kültürünü tanıtma ve yaşatmayı hem de diğer farklı kültürlerle kaynaşmayı ve hoşgörüyü hedeflemekte hem de yurt dışında her yıl 2 kez katıldığı organizasyonlarda Kıbrıs Türk kültürünü, tarihini, yerel ürünlerini, turizmini, üniversitelerini kısaca KKTC’yi tanıtmaktadır. Bu açıdan baktığımızda iki yönlü kültür elçiliği yapmaktadır. Aralık 2015 tarihinde Girne’de yaptığımız etkinlikte 6000’in üstünde her kesimden insanımıza ve hatta ülkemizde yaşayan yabancılara Karadeniz’den getirdiğimiz hamsilerimizi pişirerek ücretsiz bir şekilde dağıttığımız tüm kamuoyunun malumudur. Bu organizasyonlarımız yanında her kesimden fakir ve ihtiyaçlı insanımıza imkânlarımız çerçevesinde yardım etmeyi hep görev bildik. 

Hal böyle iken üye yoğunluğumuz bulunan Girne bölgesinde bir şube ihtiyacımız yıllardır Dernek üyelerimizin bilgisindedir. Bu itibarla Dernek Yönetimi olarak bu talebimizi her Hükümet döneminde yetkililere aktardık. Yaptığımız araştırmalar neticesinde 27 Ocak 2016 tarihli Vakıflar İdaresi’ne yaptığımız dilekçe ile mülkiyetlerinde bulunan (Pafta/Harita XII/20.E2-28.E1 Parsel 388) 2,5 dönüm arazinin bütünün veya bölünebilir bir kısmının hem Derneğimize Girne Şubesi yapmak hem de “VAKIF RUHU” na uygun bir şekilde fakir öğrencilerimize yurt ve barınma amaçlı Daire yapmak amacıyla Vakıflar idaresinin tespit ettiği ekspertiz değerleri üzerinden kiralamak ve ayrıca bu arsa ile ilgili önceki kiracının Vakıflar İdaresine olan borçlarını ödemeyi de taahhüt etmiştik. Bir önceki Hükümet döneminde “Sivil Toplum Örgütleri bizim için önceliklidir.” sözünü almamıza rağmen her nedense yeni Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu ilk görev olarak bu arazinin bir özel şahsa verilmesine karar vermiştir. 

Dernek olarak bu araziyle ilgili projemiz VAKIF RUHU’na uygundur. Verilen şahsın projesinin hangi ruha uygun olduğunu merak diyoruz. Bize göre bu karar “VAKIF RUHUNA” uygun bir karar değildir. Bugüne kadar alınan kararlarla da hayır işleri yapması gereken Vakıflar İdaresi, maalesef siyasi atamalar neticesinde mülkleri üzerinde kumar oynanan ve gece kulübü işletilen batakhanelerin gelirlerinden hayır yapan kuruma dönüşmüştür. Özel bir şahsa ihalesiz verilen bu arazi ile ilgili şu konular hakkında kamuoyu bilgilendirilmelidir:

 1) Derneğimizin sosyal amaçlı projesi varken ve Vakıflar İdaresinin önceki sözleşmeden kaynaklanan alacaklarını ödemeye hazırken neden diğer proje tercih edilmiştir?

 2) Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu’nun atanır atanmaz bu arsa ile ilgili bu kadar hızlı karar alabilmesinin sebebi nedir?

 3) Diğer taliplilerle görüşmeden ihaleye çıkılmadan bu kadar değerli bir arazinin ilgili şahsa verilme kararının gerekçeleri nedir?

 4) Kendisi adına kira kararı verilen şahıs kimdir? Bu Karar’ın alınmasında etkili unsurlar nelerdir?

Bu itibarla Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu’nu Vakıf Ruhuna aykırı ve yanlış kararını ivedi bir şekilde düzeltmeye ve/veya istifa etmeye çağırıyoruz. Aksi halde Hükümetin ivedi bir şekilde gereğini yapmasını talep ederiz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA