‘KAPLUMBAĞALAR KORUMAMIZ ALTINDA’ PROJESİNDE MUHTEŞEM FİNAL
Akdeniz’den dünyaya ilk adımlar

29 Ağustos 2015 Cumartesi 15:06
Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti’nin Alagadi’deki etkinliğine olağanüstü ilgi vardı
Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren: “Çevre duyarlılığı taşıyan bu anlamlı etkinliği düzenleyen Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti’ne, duyarlılık yaratmaya yönelik katkıları nedeniyle teşekkür ediyorum.”
Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu: “Toplumda çevre bilinci yaratmaya yönelik bu gibi etkinliklerin sürekliliği büyük önem taşıyor.”
Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan: “Kuzey Kıbrıs Turkcell, kaplumbağaların korunması ve Alagadi sahilinin temizliğine büyük destek veriyor, bundan dolayı çok mutluyuz”
Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca: “Ülkemizi son yıllarda ziyaret eden kaplumbağa sayısı ciddi artış göstermiştir. Her yıl daha çok kaplumbağa korunuyor ve daha fazla kaplumbağa denize bırakılıyor. Bu mutluluk hepimizindir”
Kıbrıs’ın en önemli zenginliği kaplumbağalar, nesillerini sürdürme mücadelesinde yeni bir yolculuğa çıkarken, Girne’nin Alagadi Plajı olağanüstü bir güzelliğe sahne oldu.
Kuzey Kıbrıs Turkcell’in “Kaplumbağalar Korumamız Altında” sloganı ile buluşan gönüllüler, önce sahilleri temizledi, ardından bebek kaplumbağaların Akdeniz’e, yeni yaşamlarına attıkları ilk adımlarını izledi.
Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti işbirliğinde, Caretta Caretta ve Yeşil Kaplumbağalar’ın en önemli yumurtlama alanlarından olan Alagadi sahilinde, sahil temizliği yapıldı, günbatımında, yumurtalarından yeni çıkan yaklaşık 60 yavru kaplumbağa denize bırakıldı.
Etkinliğe, Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanlık Müdürü Efsun Şalel, Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğulları, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, Genel Müdür Yardımcıları ve çalışanları, SOS Çocukköyü'nden çocuklar ve uzmanlar, çeşitli fotoğraf ve çevre derneklerinin üyeleri, Lion’s kulüpleriyle çok sayıda çevre gönüllüsü katıldı.
Kıbrıs ve Türkiye medyasından gazeteciler de, Alagadi Plajı’ndaki tabiat mucizesine tanıklık etti.Saat 18.00’de sahil temizliği ile başlayan etkinlik, gün batımı ile birlikte eşsiz bir güzelliğe sahne oldu. Bebek kaplumbağaların denize bırakılmasını izleyen katılımcılar, daha sonra izlenimlerini paylaştı, ikramlar eşliğinde sohbet imkanı buldu.
Etkinlikte çocuklara günün hatırası olarak t-shirt dağıtıldı, tüm katılımcılara şapka verildi. Çocukların çok sevdiği Kuzey Kıbrıs Turkcell maskotu Cello’nun da yerini aldığı etkinlikte, toplu hatıra fotoğrafı çekildi ve “Kaplumbağalarımız için el ele” sloganıyla pankart açılarak sahillerimizin temiz tutulması için mesaj verildi.
Evren: Duyarlılık yaratmak adına önemli
Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, “Çevre duyarlılığı taşıyan bu anlamlı etkinliği düzenleyen Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti’ne, doğayı sevmek, korumak ve doğayla birlikte yaşamak konusunda duyarlılık yaratmaya yönelik katkıları nedeniyle teşekkür ediyorum” dedi.
Yavru kaplumbağaların denize bırakılmasını izleyen Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, bu güzelliğin adeta bir şölen havasında gerçekleştiğini anlatarak, bunu bir kutlama gibi gördüğünü belirtti, böylesi etkinliklerin çevre duyarlılığının gelişmesinde önemli rol oynadığına dikkat çekti.
Bakan Evren, etkinliğe katılan çok sayıda çevre dostu ve kaplumbağa gönüllüsüne de teşekkür etti.
Sucuoğlu: Sahillerin temizliği çok önemli
Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu da yavru kaplumbağaların denize bırakılması sırasında yaptığı değerlendirmede, Alagadi sahilinin gerek doğal güzellikleri gerekse kaplumbağaların yumurtlama alanı olması nedeniyle ayrı bir önem taşıdığını belirtti.
“Bu anlamlı etkinlik için Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti’ne teşekkür ediyorum” diyen Sucuoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok sayıda gönüllü, yumurtalarından yeni çıkan kaplumbağaların denizle ve yaşamla buluştuğu bu anı birlikte izleyecek, hep anımsayacaktır. Toplumda çevre bilinci yaratmaya yönelik bu gibi etkinliklerin sürekliliği büyük önem taşıyor. Kuzey Kıbrıs’ta, türleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Caretta Caretta ve Yeşil Kaplumbağalar’ın yumurtlamasına elverişli birçok sahil bulunuyor, ancak bu sahillerde çevre ve ses kirliliği olması kaplumbağaların üremesi için olumsuz ortam yaratıyor. Sahil temizliği, insanlar, çevre ve kaplumbağaların çoğalması açısından büyük önem taşıyor. Böylesi anlamlı girişimlerin ve çevre temizliği konusunda yapılacak çalışmaların artarak devam etmesini dilerim”
Erdoğan: Ülke ve çevre için önemli
Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti işbirliğiyle gerçekleştirilen Kaplumbağaları Koruma Projesi’nin ülke ve çevre için son derece önemli olduğunu belirtti.
Alagadi sahilinin Akdeniz’de kaplumbağaların en önemli yumurtlama alanlarından birisi olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Kuzey Kıbrıs Turkcell, kaplumbağaların korunması ve Alagadi sahilinin temizliğine büyük destek veriyor, bundan dolayı çok mutluyuz, bu güzel etkinliğe katkı koyan herkese, tüm Esentepe halkı adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Fuller: Eğitim çalışmaları son derece önemli
Caretta Caretta ve Yeşil Kaplumbağalar’ın en önemli yumurtlama alanlarından olan Alagadi sahilindeki etkinliğin başlangıcında Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti Genel Sekreteri Özge Özden Fuller ve Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca birer konuşma gerçekleştirdi.
Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti Genel Sekreteri Özge Özden Fuller, Kuzey Kıbrıs Turkcell işbirliğinde gerçekleşen etkinliğe katkı koymak için toplanan gönüllülere teşekkür etti.
Fuller, kaplumbağaların korunması ve sahil temizliğinde dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgi verdiği konuşmasında, “Alagadi ve Akdeniz sahilleri, Caretta Caretta ve Yeşil Kaplumbağalar için en önemli yumurtlama alanlarıdır, toplumda çevre bilinci oluşturulmasında eğitim büyük önem taşıyor” şeklinde sözlerini tamamladı.
Karaatmaca: Kaplumbağa sayısı iki katına çıktı
Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, etkinliğin her yıl çok daha yüksek bir katılımla gerçekleşmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirterek, “Kaplumbağaların nesillerini sürdürmesi, dünyanın zenginliğinin korunması ve sürdürülebilir çevre adına attığımız kararlı adımların ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Ülkemizi son yıllarda ziyaret eden kaplumbağa sayısı ciddi artış göstermiştir. Her yıl daha çok kaplumbağa korunuyor ve daha fazla kaplumbağa denize bırakılıyor. Bu gurur hepimizindir” dedi.
Kuzey Kıbrıs Turkcell’in kurulduğu günden itibaren “sahil temizliği” ve “kaplumbağaları koruma” etkinlikleri düzenlediğini anımsatan Karaatmaca, “Bu önemli sosyal sorumluk projesini, tüm toplum sahipleniyor. Kuzey Kıbrıs, yeşil ve güzel bir ada ülkesidir. Kuzey Kıbrıs Turkcell olarak, bu güzel adayı korumak ve sürdürülebilir bir çevre yaratmak adına üzerimize düşen görevi sürdüreceğiz. Ülke ve doğa sevgimiz, toplumdan kazandığımızı yine toplumla paylaşma misyonumuzla bütünleşerek devam edecek, iletişim ve teknolojide olduğu gibi sosyal sorumluluk projelerinde de her zaman öncü olacağız” şeklinde konuştu.
İşbirliğinde 2015 finali
Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti arasında imzalanan işbirliği protokolü ile temmuz ayında başlayan “Kaplumbağalar Korumamız Altında” projesinin 2015 yılı programı bu final etkinliği ile tamamlanmış oldu.
Lefkoşa ve Gazimağusa’da gönüllüler, balıkçılar ayrıca Kuzey Kıbrıs Turkcell ailesine bilgilendirme seminerleri yapılan proje kapsamında, temmuz ayı sonunda kaplumbağaların yumurtlama dönemi de izlenmişti.
İşbirliği protokolünün son bacağını oluşturan Alagadi’deki sahil temizliği ve bebek kaplumbağaların denize bırakılmasının ardından proje tamamlanmış oldu.
Kuzey Kıbrıs Turkcell, önümüzdeki dönemde Çevre Bakanlığı ile işbirliği içerisinde “Kaplumbağa Koruma Evi”ni hizmete açmayı da planlıyor.
Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'ndan KKTC ve Doğu Akdeniz mesajıMilli Güvenlik Kurulu, Türkiye'nin garantör ülke olarak Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve haklarını korumakta kararlı olduğunu vurgulayarak, KKTC'nin hak ve menfaatlerine zarar verecek hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:39TÜRKİYE
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:38KIBRIS
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 8 ismin testi pozitif çıktıÜnlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında örnekleri alınan şüphelilerden Ali Efe Bezci, Berdan Mardini, Enis Arıkan, Kenan Doğulu, Oğuzhan Beker, Ozan Doğulu, Tolga Çam ve Yaşar İpek’in test sonuçları pozitif çıktı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36TÜRKİYE
Son bir haftada 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandıÜlkede, geçen hafta 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36KIBRIS
Sağlık Bakanlığı’ndan sahte randevu sitesi uyarısıSağlık Bakanlığı, “kktcsaglikrandevu.com” sitesinin resmi randevu sistemiyle bağlantısı olmadığını belirterek vatandaşları bu platformu kullanmamaları konusunda uyardı. Bakanlık, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:50KIBRIS
DAÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkede 1, dünyada 691'inciDoğu Akdeniz Üniversitesi, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması 2027’de 1.504 üniversite arasında 691’inci sıraya yerleşerek KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu.18 Haziran 2026 Perşembe 16:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Merkezi Cezaevi yasa tasarısı oy birliğiyle Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul ederek Genel Kurul gündemine sevk etti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:47KIBRIS
Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde Hizmet İçi Eğitimler Devam EdiyorÇatalköy-Esentepe Belediyesi, personelinin mesleki gelişimini desteklemek ve vatandaşlara sunulan hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmet içi eğitim programlarını sürdürüyor.18 Haziran 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
Powerbank çantasında patladı.Kazakistan'da bir spor salonunda, bir kadının çantasındaki powerbank aniden patlayarak alev aldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda kadın yaralanırken, çalışanların hızlı müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:42TEKNOLOJİ
Suudi Arabistan ve İran petrolü taşıyan tankerler Hürmüz Boğazı'ndan geçtiSuudi Arabistan'dan 2 milyon varil ham petrol ve İran'dan yaklaşık 27 bin 500 varil petrol ürünü yüklenen 2 tanker, bugün Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:40ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs













Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.