29 Mart 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa24°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele24°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara16°C

KANSERE DAVETİYE!

Kansere davetiye!

24 Mart 2014 Pazartesi 18:10

Yaşam kaynağımız su. Ancak su bazı dağıtımcı ve şirketlerin damacanalarının taşıma ve saklama koşullarına uymamaları nedeniyle kanser riski altında kalıyoruz.

Su damacanaları güneş ışığına maruz kalmaları durumunda

damacananın ham maddelerinden Bisphenol a( bpa) suya karışarak kansere yol açarken ısı kapağın genleşerek suya bakteri karışmasına yol açıyor.

 Ülkemizde bazı şirketler uzmanların ısrarla üzerinde durduğu saklama koşullarını görmezden gelerek halk sağlığını tehlikeye atıyor…

 Rana SARRO

Vatandaşların evlerine giren su damacanaları, ısı ve güneş ışığına maruz kalmaları durumunda başta kanser olmak üzere, bazı hastalıklara neden oluyor. Ancak ülkemizde bazı şirketler bu koşullara uymayarak halk sağlığını risk altına atıyor.

Güzelyurt bölgesinde su dolum ve satışı yapan bir şirketin boş ve dolu damacanaları dükkân içinde ve dışında güneş ışığını görecek şekilde barındırdığını saptadık.

Buradan vatandaşların evine “yaşam kaynağı” olarak giden su ne yazık ki sofralarında hastalık kaynağı olarak yer alıyor.

Güneş altında damacanaların bekletilmeme gerekçesi ise uzmanlar tarafından “Direkt güneş altında kalan damacanalar gün içinde genleşiyor. Bu genleşme ile özellikle kapak kısmında içeriye zararlı maddelerin girişi gerçekleşiyor. Ayrıca güneşte bekleyen damacanalarda büyük bir hızla mikroorganizma üreyebiliyor “ şeklinde açıklanıyor.

Uzmanların bu konudaki görüşlerine göre, Bisphenol a( bpa) anne sütünden bebeğe geçiyor. Uzmanlar, kanser hastalığının bu nedenle 20’li yaşlara kadar düştüğüne dikkat çekiyor.

Yapılan araştırmalarda BPA maddesi damacanaların ham maddesinde bulunduğu, ısıya ve ışığa maruz kaldığı ortamlarda hızlı bir şekilde suya karıştığı saptanırken yol açtığı hastalıklar ise kadınlarda meme ve rahim kanseri,erkeklerde prostat,kolon kanseri,üremenin azalması(kısırlık).

Kız çocukların erken adet görmesi, çocuklarda hiperaktivite de bu nedenle bağlanan sorunlar arasında.

Hüdaoğlu: Kansere ve hormon bozukluklarına neden oluyor!

Detay Gazetesi’ne konuşan Tabipler Birliği Eski Başkanı Dr. Suphi Hüdaoğlu; dolu veya boş damacana şişelerin güneş ışığına maruz kalmasının, birçok hastalığa yol açtığını vurguladı. “Damacana şişelerin güneş ışığına maruz kalması önemli bir sıkıntıdır” diyen Hüdaoğlu, sıcak havalarda ve güneşte BPA’nın açığa çıktığını ve suya geçtiğini belirtti. Doktor Hüdaoğlu, konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Güneş ışığı, damacananın yıpranmasına neden oluyor ve inceliyor. Dolayısıyla yıpranmış kabın içindeki kimyasal maddeler, su kabının içerisine karışıyor.  Bu da birçok rahatsızlığa neden oluyor. Hormon bozuyor ve kanser gibi hastalıklara yol açıyor. Özellikle kız çocuklarında ve kadınlarda kansere ve erken ergenliğe yol açıyor.”

“Askere şikayet ederim’ tehdidi”

Öte yandan haberimize konu olan firma sahibi, dükkânın önünde tutulan damacanaların dışarından fotoğrafını çeken muhabirimizi, askere şikayet etmekle tehdit etti.

Söz konusu firma sahibi, muhabirin kullanımında bulunan aracın plakasını alarak, aracın sahibinin ismine ve telefon numarasına ulaştı. Firma sahibinin, yarım saat kadar kısa bir sürede, plaka numarasından bu bilgilere ulaşması ise, hayretle karşılandı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA