29 Mart 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele20°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara14°C

KANSER HASTALARI ONKOLOJİ’DE SIKINTILI

Kanser hastaları Onkoloji’de Sıkıntılı

09 Haziran 2014 Pazartesi 14:53

ONKOLOJİNİN ÇİLESİ: Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde, 5 Bin civarı hastanın kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gördüğü Tıbbi Onkoloji Servisi’nde, uzman doktor ve personel krizi yaşanıyor. 

ONKOLOJİ UZMANI YOK: 36 yıldır halkın hizmetinde olan Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde, Onkoloji Uzmanı bulunmuyor. Onkoloji hastalarında ciddi bir artış olduğu belirtilirken; Onkoloji Servisi’nde yalnız 2 Dâhiliye Uzmanı görev yapıyor.

ÜLKENİN DURUMU VAHİM: Eğitilmiş personel ve uzman doktor eksikliğinin olduğu Onkoloji Servisi’nde, acilen istihdam gerekliliği üzerinde durulurken; ülkede ‘uzman erişkin onkoloğu’ bulunmadığı da belirtiliyor.

Rana SARRO

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde hastaların kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gördüğü ‘Tıbbi Onkoloji Servisi’nde, uzman doktor krizi yaşanıyor. Günde 30 civarı kemoterapinin verildiği Tıbbi Onkoloji Servisi’nde yalnızca kayıtlı, 5 Bin civarı hasta tedavi görüyor. Hastanenin Onkoloji Servisi’nde 2 Dâhiliye Uzmanı görev yapıyor.

36 yıldır halkın hizmetinde olan Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde, Onkoloji Uzmanı bulunmuyor.

‘Hastanede Tıbbi Onkolog yok!”

Personel ve uzman doktor eksikliğinin olduğu Onkoloji Servisi’nde, acilen istihdam gerekliliği üzerinde duruluyor. Tıbbi Onkoloji Servisi’nde yaşanan onkoloji hekimi sıkıntısının, Türkiye’den Başkent Üniversitesi’nden getirtilen onkolog ve hastane içerisinden yapılan hekim atanmasıyla aşıldığı açıklamaları yapılsa da; serviste ciddi bir hekim ve personel eksikliği yaşandığı öğrenildi.

“Hekimler perişan”

Hekim eksikliği nedeniyle, Onkoloji Servisi’nde özveriyle görev yapan 2 hekimin, perişan bir şekilde çalıştıkları belirtiliyor. Hastanenin Onkoloji Servisi’nde görev yapan 2 Dâhiliye Uzmanı’ndan birisinin önümüzdeki hafta itibariyle izne çıkacağı öğrenilirken; 8 yıldır 365 gün on call çalışan Servis’te uzman hekimin, kayıtlı olan toplam 5 bin hasta ile kayıtsız tüm hastalara bakmak zorunda kalacak.

“Hastalar mağdur” 

‘Tıbbi Onkoloji Servisi’nde, yaşanan personel ve uzman hekim sıkıntısı nedeniyle, kanser hastalarının, tedavi için uzun süre beklemek zorunda kaldıkları da öğrenildi. Hekimlerin özverili çalışmalarına rağmen; çağın vebası olarak tanımlanan kanser hastalığına yakalanan hastaların, uzman hekim eksikliği nedeniyle mağduriyet yaşadıklarına dikkat çekiliyor.

“Ülkede ‘Erişkin Onkoloğu’ yok”

‘Tıbbi Onkoloji Servisi’ne uzman doktor kadrosu açılması gerektiği vurgulanırken; Sağlık Bakanlığı’na atanan müdür maaşları ile uzman hekim istihdamı yapılabileceğine dikkat çekiliyor. Buna karşın, ülkede ‘Erişkin Onkoloğu’ bulunmadığı da öğrenildi.

“3 ayda bir zorunlu izin olmalı”

Görev riski olan onkoloji bölümünde hekimlerin yasal olarak, 3 ayda bir zorunlu izne çıkmaları gerekirken;  Servis’te 8 yıldan beri görev yapan hekimin, yıllık izin hakları bir yana, bayram, yılbaşı gibi resmi tatil izinlerine dahi çıkamadığı belirtiliyor.

Filiz Besim: Hastalarda ciddi oranda artış var

Konuyla ilgili olarak Detay’ın görüşüne başvurduğu Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, ciddi sayıda onkoloji hastası olduğunu belirterek; Servis’te görev yapan iki hekimin oldukça özverili çalışmalarına rağmen, ciddi bir personel ve hekim eksikliği olduğunu söyledi.

Tıbbi Onkoloji Servisi’nde 5 bine yakın, aktif tedavi gören hasta olduğunu belirten Besim, “Servis’te görev yapan meslektaşlarımız, personel ve hekim eksikliği nedeniyle perişan bir şekilde çalışıyorlar” dedi.

“Yalnızca 2 hekim”

Rum tarafında Kıbrıslı Türklere artık bakılmadığından, onkoloji hastalarında ciddi bir artış olduğunu söyleyen Besim, artan hasta sayısına karşın Servis’te özellikle eğitilmiş personel olmadığını ve yalnız 2 hekimin görev yaptığının bilgisini verdi.

Filiz Besim, haftada bir Türkiye’den gelen onkologlara rağmen, servisin acilen hekim ve personel ihtiyacı olduğunu belirtti.

“Bakanlık tüm şartları zorlamalı!”

Ülkede uzman onkolog bulunmadığını da kaydeden Filiz Besim, buna karşın Sağlık Bakanlığı’nın tüm şartları zorlayıp, bölüme uzman doktor istihdamı yapması gerektiğini belirtti.

Onkoloji bölümünün, en sorunlu ve en özel alanlardan olduğunu ayrıca oldukça zor bir bölüm olduğunu işaret eden Filiz Besim, devletin ülkedeki onkolog eksikliğini dikkate alarak, bu tür bölümleri tercih edecek öğrencilerin özendirilmesi ve motive edilmesi gerektiğini vurguladı.

DİPNOT: Onkoloji Servisinde yaşanan olumsuz gelişmeler, kanser hastalarını tedirgin ederken, Sağlık Bakanlığı’nın konu ile ilgili açıklama yapması ve bir an önce soruna çözüm bulması gerekiyor

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA