19 Nisan 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt21°C
  • İskele23°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara20°C

KAMU BİNALARI ENGELLİYE ENGEL

Kamu binaları engelliye engel

30 Eylül 2014 Salı 11:37

HER ALANDA ENGEL VAR

Yaklaşık 30 bin civarı görme, işitme, konuşma ve bedensel engellilerin yaşadığı ülkemizde, engelli hakları gözetilmiyor. Özellikle bedensel (ortopetik) engelli vatandaşlar, kamuya açık binalar, yollar ve hastaneler başta olmak üzere her alanda ulaşım, erişim ve dolaşımda engellerle karşılaşıyor.  

 

SÖZLEŞME UYGULANMIYOR

2010 yılından geçirilen 'Ulaşım, erişim, dolaşım, eğitim, sağlık ve sosyal çevreye katılma hakkını' içeren Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi uygulanmıyor. 520 civarı bedensel engelli üyesi bulunan Kıbrıs Türk Ortopetik Engelliler Derneği Başkanı Günay Kibrit, bedensel engellilerin en büyük sıkıntılarının, ulaşım, erişim ve dolaşımda olduğunu belirtti.

 

KAMU BİNALARIMIZ MİMARİ ENGELLİ

"Engelli değiliz engelleneniz" diyen Günay Kibrit, özellikle asansör ve rampa eksikliğinin bilgiye, sağlığa ve her alana ulaşımda engellileri tamamen sınırlandırdığını vurguladı. "İçişleri Bakanlığı haricindeki tüm kamu binaları, mimari engellidir ve 'engelliye engellidir" diyen Kibrit, bedensel engellilerin hiçbir kamu binasına giremediklerine dikkati çekti.

 

Rana SARRO

Yaklaşık 50 bin civarı kişi, ailesinde ve en yakın çevresinde bulunan görme, işitme, konuşma ve bedensel engelli bireyler ile bire bir temas halinde ve onların yaşadığı sorunları yakından takip ediyor, onlarla birlikte yaşıyor ve toplumun geri kalanı engellileri neredeyse umursamıyor. Ülkemizde engelli bireylerin hakları konusunda sürekli siyasi nutuklar atılırken, bu bireylerin hakları gözetilmiyor.

Özellikle bedensel (ortopetik) engelli vatandaşlar, kamuya açık binalar, yollar ve hastaneler başta olmak üzere her alanda ulaşım, erişim ve dolaşımda engellerle karşılaşıyor. 'Ulaşım, erişim, dolaşım, eğitim, sağlık ve sosyal çevreye katılma hakkını' içeren Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nin bir tek maddesi dahi ülkemizde uygulanmıyor.

"ENGELLİ DEĞİLİZ ENGELLENENİZ"

Tekerlekli sandalyelere elverişsiz olan yollar ve kaldırımlarda; oto park eksiklikleri olan hastanelerde; asansör ve rampa bulunmayan kamuya açık binalarda, bedensel engelli vatandaşların hakları ihlal ediliyor. Ülkede mevcut 520 civarı üyesinin bulunduğu Kıbrıs Türk Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Günay Kibrit, bedensel engelli vatandaşların yaşadıkları sorun ve sıkıntılara dikkati çekti.

Ulaşım, erişim ve dolaşımda ciddi engellerle karşılaştıklarını kaydeden Günay Kibrit, "Engelli değiliz engelleneniz" diye konuştu.

10711584_10152743430969182_813548850_n"BİZLERİ TAMAMEN SINIRLANDIRIYOR"

"Bedensel engellilerin ülkede yaşadığı en büyük sıkıntı, ulaşım erişim dolaşımdır" diyen Günay Kibrit, yollarda özellikle kaldırımların direkler, çiçekler, tabelalar ve araçlarla işgal edilmesinin, bedensel engelli vatandaşlar için ciddi bir sorun teşkil ettiğini anlattı ve "Normal yürüyen insanlar bile kaldırımlarda yürüyemiyor. Yayaların olduğu kaldırımlar, tabela, çiçek, direkler ve araçlarla işgal ediliyor" dedi.

"TÜM KAMU BİNALARI 'ENGELLİYE ENGELDİR"    

Devlet daireleri ve bakanlıkların, bedensel engelli vatandaşların ulaşımına elverişli olmadığını, vurgulayan Günay Kibrit, kamuya açık binalarda bedensel engelli vatandaşların, ulaşımı için rampa ve asansör düşünülmediğini belirtti.

"Asansör ve rampa eksikliği, bilgiye, sağlığa ve her alana ulaşımda bizleri tamamen sınırlandırıyor. Kamuya açık her yere bizlerin de çok rahatlıkla girmesi gerektiği düşünülmüyor" diyen Kibrit, "İçişleri Bakanlığı haricindeki tüm kamu binaları, mimari engellidir ve 'engelliye engellidir" diyerek, bedensel engellilerin hiçbir kamu binasına giremediklerine dikkati çekti.

"HASTANELERDE DE ENGELLENİYORUZ"

Devlet hastanelerinde de engellilerin düşünülmediğini ve yetersiz olan engelli park yerlerinin duyarsız sürücüler tarafından da işgal edildiğini belirten Kibrit, "Park edeceğimiz bir yer yoktur. Yeni hastane inşaatı devam ederken ciddi anlamda bir park yeri sıkıntısı var. Yakın yerlerdeki park yerlerinin ayrılması için bakanlığa yazılar yazdık. Henüz bir icraat yok" dedi.

Hastane avlusunda ise tekerlekli sandalyeler ile hareket edeceğimiz rampaların üzerine, duyarsız sürücüler tarafından araçlar park ediliyor.

"MARKETLERE, BARLARA, CAFELERE GİDEMİYORUZ"

Ülkede, bedensel engellilerin ulaşımına elverişli, bir sinema, bar veya cafe olmadığı gibi, birkaç market dışında engelli vatandaşların alışveriş yapacağı marketlerde de engellilerin düşünülmediğini belirten Kibrit, "Engellilere elverişli merketlere bir tek Ortaköy Lemar örneğini verebiliriz. Arasta'da ise son açılan eğlence mekanı, engelliler için düşünülmüş" dedi.

"ÖNÜMÜZE KOYDUKLARI ENGELLER YÜZÜNDEN..."

"Bizlerin de bu toplumun içinde olduğumuz maalesef ki düşünülmüyor. Ülkede anlayış ve farkındalık yoktur. Bir rampanın yapılması yarım torba çimento değildir. Ama bilinç yok. Devletin bu engelliler konusunu bir devlet politikası haline getirmesi gerekir. Bizleri idare eden yerel yönetimler ve hükümetler, bu toplumun içerisinde biz engellilerin olduğunu da kabul etsinler. Dışarıda çok görünemiyorsak da , bizler de bu toplumda varız. Sırf önümüze koydukları engeller yüzünden dışarıda görülmüyoruz, sokağa çıkamıyoruz, toplumdan soyutlanıyoruz."

BM SÖZLEŞMESİ İHLAL EDİLİYOR 

'Ulaşım, erişim, dolaşım, eğitim, sağlık ve sosyal çevreye katılma hakkını' içeren Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nin ihlal edildiğine dikkati çeken Günay Kibrit, "Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi 2010 yılında Anayasa ile eşit düzeyde geçirildi. Ancak o gün bugündür hiçbir maddesi uygulanmamıştır" dedi.

DEVLET ENGELLİ SAYISINI DAHİ BİLMİYOR

Nüfusun yüzde 10'unun engelli olduğunun kabul edildiği Uluslararası Sağlık Örgütü raporlarına göre, engelli sayısının 30 Bin civarı kabul edildiğini belirten Günay Kibrit, Çalışma Dairesi verilerine göre ise, ülkede engelli kişi sayısının 5 Bin 996 olarak açıklandığını söyledi ve "bana göre bu rakam doğru değildir. Doğru rakam 30 Bin civarıdır" dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA