KALP HASTALIKLARI ANNE KARNINDA TESPİT EDİLEBİLİR Mİ?
Kalp anomalileri yaklaşık olarak bin canlı doğumda yüzde 8 ila 9 oranında görülür. Konu hakkında Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç.Dr. Ali Ekiz bilgi verdi

03 Ekim 2020 Cumartesi 21:15
Fetal kalp anomalilerinin tespiti için risk faktörü olan anneleri seçmenin önemli bir aşama olduğunu ifade eden Perinatoloji Uzmanı Doç.Dr. Ali Ekiz, "Anne adaylarındaki risk faktörlerinin tespitinin aksine kalp anomalileri olan bebeklerin birçoğunun annesinde tanımlanabilir bir risk faktörü yoktur. Anne karnında 'Fetal EKO' adını verdiğimiz bebeğin kalbinin incelendiği işlem her bebeğe yapılması gereken önemli bir işlemdir” şeklinde değerlendirdi.
İkiz gebeliklerde ve tek yumurta ikizlerinde risk daha fazla
Fetal kalp anomalilerinde anne karnındaki bebeğe bağlı risk faktörleri hakkında açıklama yapan Doç.Dr. Ali Ekiz, şunları söyledi: “Bebekte herhangi bir başka organ sisteminde anormallik saptanması, kalp anormalliği riskini artırır. Bebeğin kalbinin hızının değişken olması, hızının yavaş ya da hızlı olması da kalp anomalisi riskini artırır.
Rutin muayene sırasında ortaya çıkan bazı bulgular da kalp anomalisi riskini ciddi oranda artırır. Bunların içerisinde en önemlisi artmış ense kalınlığıdır. Ense kalınlığının artması ya da bebekte herhangi bir organda anormallik görülmesi, bebekte Fetal EKO yani kalp incelemesi yapılması gerekliliğini ortaya çıkarır. İkiz gebeliklerde, özellikle tek yumurta ikizlerinde kalp anomalisi riski önemli oranda artmaktadır” dedi.
Anne adayları buraya dikkat! Ağrı kesiciler…
Bebeklerde fetal kalp anomalilerinin oluşmasında anne adaylarına bağlı risk faktörlerine de değinen Perinatolog Ali Ekiz, şunları kaydetti: “Anneye bağlı risk faktörlerinin içerisinde özellikle diyabet, epilepsi hastalığı ya da epilepsi hastalığına bağlı antipilektip ilaç kullanımı, annenin obez olması gibi sebepler, bebekte kalp anomalisi riskini artıran faktörlerin başında gelir.
Anneyi gebelikte etkileyen zararlı etkenler; bunların içerisinde radyasyona maruz kalma veya kullanılan ilaçlardan dolayı bebekte meydana gelebilecek zararlardan ötürü de kalp anomalisi ortaya çıkabilir.
Kullanılan ilaçlar sonucu oluşabilecek kalp anomalisi sebepleri arasında masum görülen bazı ağrı kesiciler de sayılabilir. Bu nedenle Kadın Doğum uzmanının bilgisi dışında ilaç kullanılmamalıdır. Diğer taraftan zararlı olduğu ispatlanmış olmasına rağmen alışkanlık olması sebebiyle devam edilen alkol, sigara gibi bazı bağımlılıklar bebekte kalp anomalisi riskini ciddi oranda artırır” uyarısında bulundu.
Anne karnında tedavi mümkün mü?
Ali Ekiz, "Anne karnında tespit edilen kalp anomalileri tedavi edilebilir mi?" sorusunu şöyle yanıtladı: “Bazı kalp hastalıklarını anne karnında tedavi etmek mümkündür. Bunların içerisinde kalpteki ritim bozukluklarını sayabiliriz.
Bebeklerin kalplerinin yavaş ya da hızlı çalışmasından kaynaklı birtakım sağlık sorunları oluşabilmektedir. Anne adaylarına uygulanan ilaç tedavisi sayesinde bu durumun üstesinden gelinebilir" diye konuştu.
Erken müdahale bebeğin hayatını kurtarır
Doç.Dr. Ali Ekiz "Anne karnında gerçekleştirilen saptama, bebekteki kalp anomalisine sebep olabilecek bir genetik bozukluk varlığını araştırmaya şans verir. Bu sayede anne karnında genetik olarak anormal mi yoksa sadece kalp anomalisi olan bir bebek mi olduğunun ayrımı yapılabilir. Bu ayrım, biz uzmanlar için çok önemlidir.
Genetik olarak anormal olan bebeklerin kalp anomalilerinin tedavisine cevabı olumsuz olacaktır. Bu nedenle bu bebeklerde gebeliği sonlandırma düşünülebilir” ifadelerin kullandı.
Doğum süreci çok titiz yürütülmeli
Anne karnında kalp anomalisi saptanmış bebeğin, doğum sürecinin çok titiz yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Ekiz, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Anne karnında kalp anomalisi tespit edilmiş bebeklerin, doğum sonrasında ihtiyacı olacak tıbbi destek çok iyi planlanmalıdır. Doğum öncesi ve sonrası alınacak önlemlerle bebeğin yaşama şansını artırmak mümkündür.
Bazı anomaliler vardır ki doğum sonrasında çok özel ilaçlar verilmezse bebeğin kalp ameliyatına kadar yaşaması mümkün değildir. Keza aynı ciddiyetteki anomalilerde, tek ameliyatla bile bebeğin tamamen sağlıklı bir yaşam sürdürmesi mümkün olabilir."
Erhürman: Cumhurbaşkanlığı standart, liyakat, denetim alanlarında üzerine düşeni yapma çabasından geri durmayacakCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, seçim mevzuatında değişiklik öngören yasayı Meclis’e iade etmesine yönelik eleştirilere yanıt verdi.17 Eylül 2026 Perşembe 21:36KIBRIS
YDP'den UBP'li başkan adayalarına destek yokTDP Parti Meclisi'nden dikkat çeken kararlar çıktı.17 Eylül 2026 Perşembe 21:33KIBRIS
Sermet Nereli: “Halkla birlikte yöneteceğiz, herkes kazanacak, İskele kazanacak”“CTP’nin markalaşmış ‘Herkes için hizmet’ anlayışını İskele’yle buluşturacağız”17 Eylül 2026 Perşembe 17:43İSKELE
Erhürman, 23 Eylül’de New York’a gidecekCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, 23 Eylül’de New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile görüşeceğini açıkladı.17 Eylül 2026 Perşembe 17:20KIBRIS
170 üreticiye bin modern arı kovanı“KKTC Arıcılığın Geliştirilmesi Kırsal Kalkınma Projesi -Kovan Dağıtım Töreni”, bugün Lefkoşa Millet Bahçesi’nde yapıldı.17 Eylül 2026 Perşembe 17:18KIBRIS
Erhürman'dan seçim yasasına ilişkin 4 uyarıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Cumhuriyet Meclisi’ne iade ettiği Seçim ve Halkoylaması Yasası ile ilgili 4 noktaya dikkat çekerek, düzenlemelerin Meclis tarafından yeniden değerlendirilmesini istedi.17 Eylül 2026 Perşembe 17:12KIBRIS
Meteoroloji Dairesi'nden sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, yarın gök gürültülü sağanak beklendiğini duyurarak, yetkililer ile vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.17 Eylül 2026 Perşembe 14:01HAVA DURUMU
BM’den Erhürman-Hristodulidis görüşmesi sonrası açıklamaKıbrıs Türk lideri Tufan Erhürman ile Kıbrıs Rum lideri Nikos Hristodulidis’in görüşmesi tamamlandı.17 Eylül 2026 Perşembe 13:27KIBRIS
Kişi: Değişim yakın...Önlerinde 2,5 ay bulunduğunu belirten Kişi, son sözü halkın söyleyeceğini ifade ederek, “Biz hazırız. Karşımıza nasıl bir tablo çıkacağını biliyoruz. Az sabır… Değişim yakın!” dedi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:19KIBRIS
Şahali’den DAÜ’deki görev değişikliği önerisine tepki: “DAÜ’ye dokunma artık!”CTP Milletvekili Erkut Şahali, seçime sayılı günler kala Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı ve üyelerinde değişiklik yapılmasının gündeme gelmesine tepki gösterdi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:13KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs










Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.