KALAVAÇ MAĞARA TURİZMİNE DE KATKIYA HAZIRLANIYOR

02 Şubat 2015 Pazartesi 14:38
KURULAN “MAĞARA MERAKLILARI DERNEĞİ” (MAĞMER) ŞU ANA KADAR 25 MAĞARA TESPİT ETTİ
MAĞARALARIN JEOLOJİK YAPILARI BELİRLENECEK, HARİTALANDIRILACAK, İÇERİSİNDEKİ CANLILAR KAYIT ALTINA ALINACAK VE TURİZME KAZANDIRILMASI KONUSUNDA PROJE GELİŞTİRİLECEK
Kıbrıs Türk kültürünün yaşatılıp, gelecek nesillere aktarılmasında örnek köy olarak gösterilen ve uluslararası alanda da adını duyuran Kalavaç köyünde, öncelikle bölgeden başlamak üzere KKTC’deki mağaraların tespitinin yapılarak özel ilgi turizmine kazandırılmasına yönelik ciddi bir çalışma başlatıldı.
Kalavaç Muhtarı Ömer Meraklı önderliğinde kurulan Mağara Meraklıları Derneği’nin (Mağmer) bu yönde başlattığı çalışmalarda bugüne kadar 25 adet mağara tespiti yapıldı.
Yabancı uzmanların da katılarak, destek verdiği çalışmalar genişletilerek, mağaraların jeolojik yapısı belirlenecek, haritalandırılacak, içerisindeki canlılar kayıt altına alınacak ve daha sonra turizme kazandırılmasına yönelik projeler geliştirilecek.
ÖMER MERAKLI
Kalavaç Muhtarı Ömer Meraklı, yaptığı açıklamada, köydeki sosyo-kültürel değerlerin korunması konusunda yarattıkları eserler kadar, köyün çevresinde bulunan doğal zenginliklere de önem verdiklerini söyledi.
Meraklı “Bu zenginliklerin belirlenip, ülkemize ve ülke turizmimize kazandırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu düşüncelerle merkezi Kalavaç’ta bulunan Mağara Meraklıları Derneği’ni kurarak yola çıktık” dedi.
Kendi köyleri etrafındaki mağaraları keşfettikten sonra, bugüne kadar çok az sayıda çalışma yapılan KKTC genelindeki mağaralar konusundaki gözlemlemeleri üzerine yola çıktıklarını kaydeden Meraklı, “Bu çalışmayı da en iyi şekilde yürüterek, mağaralarımız konusunda ciddi bir bilinç ve farkındalık oluşturmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
MUSTAFA MERAKLI VE SALİH GÜCEL
Mağara Meraklıları Derneği Başkanı Mustafa Meraklı ile Dernek Kurucu Üyelerinden Doç Dr. Salih Gücel yaptıkları açıklamalarda, KKTC’nin önemli sayıda mağarayı bünyesinde barındırdığına işaret ederek, bu mağaraları kayıt altına alarak, korunması gerektiğini vurguladı.
Geliştirdikleri proje için temasa geçtikleri Amerika’daki mağara örgütlerinden düz ve dikey mağaralarda kullanılmak üzere 8 set malzeme yardımı alarak yola çıktıklarını ifade eden Meraklı ve Gücel, başladıkları tespit çalışmalarına Amerikalı Mağara Uzmanı Lauren Satter Field ve bu konuda gönüllü çalışmalar yapan Rozsa Kiss (Romanya) ve Nina Nadjalin’in (Sırbistan) katkı koyduğunu belirtti.
Öncelikle bir tespit ve envanter çalışması başlattıklarını, bu çerçevede bugüne kadar Görneç, Kalavaç, Beşparmak Dağları ve diğer bölgelerde 25 adet mağara belirlediklerini ifade eden Meraklı ve Gücel, envanter çalışmasının ardından mağaraların tek tek incelenerek, jeolojik yapıları ve diğer özelliklerinin belirleneceğini ve bunların haritalandırılacağını kaydetti.
Daha önce KKTC’deki mağaralarla ilgili tespit çalışması yapıldığını, ancak bunların yeterli düzeyde olmadığı için KKTC’nin mağara zenginliği açısından öneminin ortaya çıkarılamadığını kaydeden Meraklı ve Gücel, jeolojik özellikleri ve haritalandırma yanında, mağaraların panoramik fotoğraflarının çekilecek olması ve içerisindeki canlı türlerinin tespitinin de yapılacak olmasından dolayı, ciddi bir çalışma ortaya çıkacağına dikkat çekti.
Bazı mağaralarda fosil parçaları yanında yarasa türleri, hatta yengeç kalıntıları bulunduğunun bile görüldüğüne işaret eden Meraklı ve Gücel, tüm bunların kayıt altına alınacağını ve bu yöndeki eğitim çalışmalarını da hayata geçirmeyi düşündüklerini sözlerine ekledi.
Şu ana kadar tespiti yapılan mağaraların isimleri şöyle:
“Devin Mağarası (Akıncılar); Dev Yarıkları (Akıncılar); Selçuk Mağarası (Yeniceköy); Beşparmak Mağarası(Beşparmak bölgesi); Ağlayan Mağara (Beşparmak bölgesi); Cazı Garısı Mağarası (Beşparmak bölgesi); Kaçaklar Mağarası (Veran Kilise bölgesi); Buharlı Mağara (Veran Kilise bölgesi); Sivritepe Gaveci Hasan Mağarası (Veran Kilise bölgesi); Saray Mağarası (Kalavaç); Alaflı Mağara (Kalavaç); Deve Mağarası (Görneç bölgesi); Mağusa Kapısı Mağarası (Görneç bölgesi); Yareseli Mağara (Görneç bölgesi); Şeytanın İni Mağarası (Görneç bölgesi); EOKACI Mağarası (Görneç bölgesi); Esirler Mağarası (Ergenekon bölgesi); Gölcük Dumanlı Mağara (Ergenekon bölgesi); Gartal Suyu Mağarası (Mallıdağ); İncirli Mağara (Çınarlı); Gara Mağara (Çınarlı); Yarasalı Mağara (Altınova) Altınova Mağaraları; Sıcak Mağara (Ağırdağ).
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Polis otobüs kazası ile ilgili son durumu açıkladıTrafik Kazası (Gelişme). Polis otobüs kazası ile ilgili son durumu açıkladı14 Mayıs 2025 Çarşamba 17:20KIBRIS
“Bir öğrencimizin yüz ve burun kısmında ciddi sakatlıklar ve kırıklar var"Gökçebel, yaralanan öğrencilerden birinin durumunun diğerlerinden daha ciddi olduğunu belirtti.14 Mayıs 2025 Çarşamba 17:19KIBRIS
Kaza geçiren öğrencilerin durumu iyiKaza geçiren öğrencilerin durumu iyi14 Mayıs 2025 Çarşamba 15:58KIBRIS
Merit Spor Oyunları kapsamında basketbol şöleni çoşkusuMerit Otellerinin sosyal sorumluluk projelerinden olan Merit Spor Oyunları kapsamında basketbol şöleni 12 takımın katılımıyla gerçekleştirildi.14 Mayıs 2025 Çarşamba 14:20BASKETBOL
Karpaz'da Öğrenci Otobüsü Devrildi!Karpaz'da Öğrenci Otobüsü Devrildi!14 Mayıs 2025 Çarşamba 14:15KIBRIS
Uruguay'ın efsane başkanı Jose Mujica 89 yaşında hayatını kaybettiEski Uruguay Devlet Başkanı José Mujica, Montevideo'daki çiftlik evinde 89 yaşında yaşamını yitirdi.14 Mayıs 2025 Çarşamba 14:01ASYA
Alman emlakçının duruşması 23 Mayıs’a ertelendiKuzeydeki Rum mallarını satmakla suçlanan Alman emlakçının yargılanmasına ilişkin dava 23 Mayıs’a ertelendi.14 Mayıs 2025 Çarşamba 13:58GÜNEY KIBRIS
Disiplin Tüzüğü’ndeki düzenlemeye karşı açılan dava yarın görüşülecekDisiplin Tüzüğü’ndeki düzenlemeye karşı açılan dava yarın görüşülecek14 Mayıs 2025 Çarşamba 13:57KIBRIS
4 okula grev var! İşte o okullar...4 okula grev var! İşte o okullar...14 Mayıs 2025 Çarşamba 13:56KIBRIS
Erhürman, Türkiye’den gazetecilerle bir araya geldiCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Türkiye’den gelen bir grup gazeteciyle akşam yemeğinde buluştu.14 Mayıs 2025 Çarşamba 13:16KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs