28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele23°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara18°C

KAHVALTINIZA DİKKAT EDİN

Kahvaltınıza Dikkat Edin

25 Eylül 2013 Çarşamba 14:35

kahvaltiDüzgün bir beslenme rejimi vücudun en çok ihtiyaç duyduğu etkenler arasında yer alıyor ve kötü beslenme alışkanlıkları cilt ve güzelliğinizden tutun da hastalıklara kadar pek çok konuda büyük sorunlar yaratabiliyor. Kötü beslenenlerin çok daha erken yaşlandıkları, sağlık sorunları ile boğuştukları ve psikolojik olarak da iyi beslenenlere göre daha kötü durumda oldukları biliniyor.

Bütün gece yavaşlayan ve kendini yenileyen insan metabolizması sabah kalktığında yeniden günlük ritmini yakalayabilmek için büyük bir enerjiye ihtiyaç duyar ve gece düşen kan şekerinin dengelenmesi gerekir. Bu nedenle kahvaltı yapmadan geçiştirilen sabahlarda kendinize gelmeniz ve vücudunuzun normal ritmini yakalaması zorlaşır ve bunun sürekli devam ettirilmesi sağlık sorunlarına yol açar.

Beslenme uzmanları kalktıktan sonra en geç iki saat içerisinde kahvaltı yapılmasını öneriyorlar. Böylece hem gerekli olan enerjiyi elde edebilir hem de günün büyük kısmını çok daha tok bir şekilde geçirebilirsiniz. Elbette günü tok geçirmek kahvaltının kilo vermede de etkili bir yöntem olmasını sağlıyor. Zira şeker dengesi bozuk kanınızın gün içerisinde sizi daha da çok yemeye yöneltmesi oldukça sık rastlanmaktadır.

Vücudun en hızlı şekilde enerji ihtiyacını karşılayabildiği besin çeşidi karbonhidratlar olduğu için kalktıktan sonra bol karbonhidrat barındıran yiyeceklere karşı istek duyabilirsiniz. Yine de esas açlık hissetmenizi engelleyecek olan madde proteinler olduğundan dolayı hem protein hem de meyveler gibi vücudunuza faydalı olan karbonhidratları birlikte tüketmelisiniz. Eğer bunlar yeterli olmazsa öğle yemeği ile kahvaltı arasında bir adet meyve de yiyebilirsiniz.

Elbette kahvaltınızı yaparken masanızı da tamamen donatmanız ve onlarca gıdayla doldurmanıza gerek yok. Ufak porsiyonlardan meyve, bir miktar fındık ezmesi ya da peynir kahvaltı ihtiyacınız için yeter de artar bile. Daha önce kahvaltı yapma alışkanlığınız yoksa kahvaltıya başlamaniz bir kaç hafta içerisinde vücudunuzun bu sisteme alışmasını sağlayacaktır.

Ayrıca sabahları vücudunuzun çok daha çabuk şekilde hızlı metabolizma düzenine geçmesi daha fazla enerji tüketmenizi ve yağ yakmanızı sağlar. Yani bilinenin aksine kahvaltı etmek daha hızlı şekilde kilo vermenize de yardımcı olacaktır.

Kahvaltılarınızın hayatın büyük bir parçası olması gerektiğini unutmamanız dileğiyle.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA