26 Nisan 2024
  • Lefkoşa28°C
  • Mağusa28°C
  • Girne26°C
  • Güzelyurt29°C
  • İskele28°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara26°C

‘KAHRAMAN’ ANILAR VE SÖZ, DİL, BEDEN

‘KAHRAMAN’ ANILAR  ve SÖZ, DİL, BEDEN

08 Nisan 2014 Salı 14:44

Ayşen DAĞLI, 7 Mart, 2014

‘KAHRAMAN’ ANILAR  ve SÖZ, DİL, BEDEN

Geçtiğimiz Pazar,  Serdarlı (Çatoz)’da 2. Bahar Şenliği vardı. Serdarlı, doğup büyüdüğüm, halen ailemin yaşadığı köy; bu nedenle sık sık ziyaret ederim ve  her defasında zamanda yolculuk yapar gibi girdiğimden farklı çıkarım.  Geçmişte yolculuk, çoğunlukla yorucudur ama zihnime söz geçiremem hele anneme...Annem,  inanılmaz bir düzenle hafızasına yerleştirdiği anıları  hikayeleştirerek anlatmaktan büyük keyf alır. Belki de keyiften öte bir terapidir bu onun için. Arada  babam öyle değil böyleydi,  ‘ne uydurun da yalan söylen çocuklara’ diye  müdahale eder.  Sanırım haklıdır da çoğu zaman. Ama ünlü yazar Marquez’in , Anlatmak İçin Yaşamak adlı anı kitabında,  ‘Hayat insanın hatırladığı değildir; aslolan insanın hatırladığı ve anlatmak için nasıl hatırladığıdır’ deyişi de annemin haklılığına vurgu yapıyor.

Zihnim buradan ‘resmi tarihe ‘ sıçrıyor. Birebir gerçeği  değil de hatırlamak istendiği kadar, hatırlanılması istenileni anlattıran resmi tarihlere... Her milletin kurgusal kahramanlıklarıyla süsleyerek, çarpıtılmış geçmiş hikayeleri üzerine inşaa edilmeye çalışılan, 1. Dereceden debrem kuşağı üzerinde yükselen güvensiz gelecekler!

Oysa günümüzün kahramanlık anlayışı değişti çoktan. İoanna Kuçuradi, Sanata Felsefeyle Bakmak adlı kitabında çok güzel ve net yapıyor bu tanımlamayı.

*‘... ‘topluma düzen’ ya da ‘ezilenlere mutluluk’ getirme adına yapılan baskılara karşı savaşmak, önceden tasarlanan ve mantıkla haklı çıkarılmaya çalışılan ‘öldürmeyle’savaşmaktır; ... Her durumda yapılması gerekeni bulmak ve yapmaktır da, kahramanlık; öyle ki insanlara nasıl yaşayacaklarını öğretebilecek olanlar yitip gitmesin. Günümüzde kahraman, ölüme ve , insanı alçaltan, her türlü baskıya ‘hayır’ diyen, bu ‘hayır’ gerektirince de, ‘ölüme hayır’ diye diye ölmesini bilen kişidir.

Yaşadıklarımızı gerçekten de hafızamıza alınırken tam bir bilinçle olmasa da anlatmak isteyeceğimiz gibi kodlayarak yerleştiriyoruz. Bu bizi bir anlamda gerçeklikten saptırıyor gibi görünse de aslında bize, içinde olmak istediğimiz gerçekliğe kapı aralarken, kaçmak istediğimizden de kaçış fırsatı sunuyor.

Hatırlamak üzerine geçmişte de düşünce seansları yapmış olmama rağmen bu Pazarki deneyimlerim, çok daha farklı ve çarpıcıydı.

İlkokulun  önünden başlayarak, köy meydanına kadar kocaman bir V şeklinde, çevre köylerden de çok sayıda katılımla rengarenk standlar kurulan Pazar günü tam bir bahar şenliği havasındaydı  serdarlı. Türlü türlü el-sanatlarıyla, mis kokulu taze, kuru  yerel yiyecekler  yanında, kitap standı, Motorlular, Klasik arabalar ve adım başı çeşitli zorluk derecelerinde bir hatırlama seansına dönüşen birine çarpmak  çok güzeldi.

SÖZ  DİL  BEDEN

sözlerimizin uzantısı düşüncelerimiz,

ele veriyor;  açık, apaçık ediyor bizi

bırakıyor öylece orta yerde

saklanamayız ne kadar  küçülsek de

sözlerimizin gerisine

sığamayız  derisine

dillerimizin uzantısı  bedenlerimiz

yerlerini değiştiremeyiz

kütür kütür buz çiğnesek

soğutamayız sözlerimizi

gün boyu yaylım ateşi

kuşkunun öfkenin  alazıyla

savurduğumuz                      heceleri

sevişerek unutturamayız,     geceleri

temmuz, 2013

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA