20 Nisan 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa16°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele16°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

“KAÇAK” EĞİTİM!

“Kaçak” eğitim!

10 Haziran 2014 Salı 16:03

  • Ülkede faaliyet gösteren 4 ve 5 yaş grubu okullarda, ‘Öğretmen Yardımcısı’ sorunu yaşanıyor. Birçok okulda, velilerden sorunun üstesinden gelebilmek için zorunlu ‘yardımcı öğretmen ücreti’ toplanıyor.
  • Velilerden toplanan paralar ile ‘Öğretmen Yardımcısı’ istihdam ediliyor. ‘Öğretmen Yardımcısı’ görevinde ülke çapında toplam 69 kişi kaçak çalıştırılıyor.
  • Yasaya göre, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 100 kadro açılması ve Meslek Liseleri’nden mezun Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi Mezunları’nın atanması gereken görevi, okul aile birlikleri tarafından, gelişigüzel seçilen personeller yapıyor.

Rana SARRO

Ülkede faaliyet gösteren 4 ve 5 yaş grubu okullarda, kaçak ‘Öğretmen Yardımcısı’ çalıştırılıyor. Velilerden ‘yardımcı öğretmen ücreti’ adı altında mecburi para toplanıyor. Birçok okulda yapılan bu uygulama ile velilerden toplanan paralar ile okullara ‘Öğretmen Yardımcısı’ istihdam ediliyor. Ülkede toplam 69 kişinin ‘Öğretmen Yardımcısı’ görevinde kaçak çalıştırıldığı öğrenildi.

Velilerden toplanan paralar ile maaşları ödenen ‘öğretmen yardımcısı’ görevindeki personelin birçoğunun asgari ücretin altında maaş aldığı ve sosyal yatırımsız çalıştığı belirtiliyor.

Meslek liselerinden mezun çocuk gelişimi ve eğitimi mezunlarının yapması gereken görevi, okul aile birlikleri tarafından, gelişigüzel seçilen personeller yapıyor.

‘Öğretmen yardımcısı’ adıyla bakım faaliyetini üstlenen eğitimli personel atama görevinin Milli Eğitim Bakanlığı’na ait olduğu ve Yasaya göre, 4 ve 5 yaş grubu okullara atanmak üzere 100 kadro açılmasının zorunlu olduğuna dikkat çekiliyor.

 

Şener Elcil: Eğitim Bakanlığı göz yumuyor

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası, (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, 4 ve 5 yaş grubu okullarda, ‘Öğretmen Yardımcısı’ görevlendirmek için velilerden para toplandığının Milli Eğitim Bakanlığı’nın bilgisinde olduğunu söyledi. Bakanlığın bu duruma göz yumduğunu savunan Şener Elcil, 4 ve 5 yaş grubu okullarında yasaya göre; ‘Öğretmen yardımcısı’ adıyla bakım faaliyetini üstlenen eğitimli personel görevlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yasaya göre, 100 kadro açılması gerektiğini vurgulayan Şener Elcil, bu göreve yalnızca Meslek Liseleri’nin Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi Mezunları’nın görevlendirilebileceğine dikkati çekti.

Yasaya rağmen Eğitim Bakanlığı’nın münhal açmadığını ve okulların birçoğunda okul aile birlikleri tarafından istihdam yapıldığını ve personelin kaçak çalıştırıldığını belirten Şener Elcil, “Sosyal yatırımsız çalıştırılıyorlar ve maaşlar gelişi güzel veriliyor” dedi.

Bu konuda Çalışma Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı’na birçok kez yazı yazdığını ancak hiçbir adım atılmadığını kaydeden Elcil, öğretmenlerin de, okulun açılabilmesi için velilerden para toplayarak bu uygulamaya devam ettiğini söyledi ve “Sorunun kaynağı Eğitim Bakanlığı’dır” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA