26 Nisan 2024
  • Lefkoşa27°C
  • Mağusa29°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt27°C
  • İskele29°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara27°C

KAÇAK AVLANMA YOKMUŞ!

Kaçak avlanma yokmuş!

03 Haziran 2014 Salı 15:05

  • GKK ve Bakanlık kaçak gırgır tekneleriyle ilgili haberleri yalanladı
  • GKK açıklamasında, yapılan kontrollerde teknelerin KKTC karasularında balıkçılık faaliyetleri icra ettiklerine dair emareye rastlanmadığı, kötü hava şartları nedeniyle bölgeye sığındıklarının tespit edildiği ifade edildi.
  • Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı ise “Yasa gereği KKTC bayrağı taşımayan gemilerin karasularımızda balık avcılığı yapmaları yasaktır” derken teknelerin uzaktan algılama sistemi ile her hareketinin uydudan “TC yetkilileri tarafından” izlendiği kaydedildi
  • Açıklamalara karşın Karpaz bölgesindeki balıkçılar, fırtına nedeniyle sahillerimize sığındıkları iddia edilen teknelerden ağ atıldığını gördüklerini ısrarla yineliyorlar. Balıkçılar, Karpaz açıklarına gelen gırgır teknelerinin bir kısmının arkasında balık yakalamada kullanılan ağ ve yakalanan balıkların konması için havuz olduğunu gördüklerini söylüyor

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) gazeteniz DETAY’ın gündeme getirdiği ‘Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen balıkçı teknelerinin, KKTC karasularında avlandıklarına’ ilişkin çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını iddia etti. GKK Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamada, 25 Mayıs ve 1 Haziran tarihlerinde Karpaz bölgesi manastır mevkii açıklarında, balıkçı teknelerinin bulunduğu ihbarı alındığını ve KKTC Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın olaya müdahale ettiği kaydedildi.

Açıklamada, yapılan kontrollerde teknelerin KKTC karasularında balıkçılık faaliyetleri icra ettiklerine dair emareye rastlanmadığı, kötü hava şartları nedeniyle bölgeye sığındıklarının tespit edildiği ifade edildi.

GKK tarafından yapılan açıklamada, balıkçı teknelerinin faaliyetlerinin Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından denizden sürekli takip edildiği de bildirildi. Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti bayraklı gemilerin her yıl olduğu gibi bu yıl da mavi yüzgeçli orkinos balıklarını avladıkları sırada fırtına ve hava muhalefeti nedeniyle Karpaz kıyılarına kadar yanaştığını, söz konusu teknelere verilmiş herhangi bir izin bulunmadığını açıkladı.

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı: izin vermedik

Öte yandan Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı da konuyla ilgili açıklama yapıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Yasa gereği KKTC bayrağı taşımayan gemilerin karasularımızda balık avcılığı yapmaları yasaktır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, buna karşılık Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Limanlar Dairesi Müdürlüğü’nün önceden bilgilendirmeleri koşuluyla konu gemilerin ülke karasularında seyir yapmaları, liman ve barınaklarını kullanmaları, akaryakıt, su, kumanya, güvenlik, haberleşme imkânlarından yararlanmalarında herhangi bir sakınca olmadığı ifade edildi.

Teknelerin uzaktan algılama sistemi ile her hareketinin uydudan TC yetkilileri tarafından izlendiği belirilen açıklamada, teknelerin TC limanlarında karaya çıkış noktalarının da denetlenmekte olduğu, bunun yanında Uluslar Arası Ton Balıkları Koruma Komisyonu (ICCAT) tarafından görevlendirilen gözlemcilerin gemilerde avcılığı izlediği kaydedildi.

Açıklamada, orkinos dışında diğer balıkların avlanmasının tespiti veya kota dışı avcılık yapmaları durumunda ICCAT tarafından Türkiye’nin av kotasını hatta ticaretini durduracak kadar ağır yaptırımları bulunduğu hatırlatıldı.

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bakanlığın bu konularda KKTC Sahil Güvenlik Komutanlığı’na önceden bilgi verdiği de belirtilerek, TC yetkili kurumları ve diğer ilgili mercilerle istişare edilerek, konu gemilerin ülkemiz karasularında balıkçılık yapmamaları konusunda gerekli önlemler alındığı da vurgulandı.

Bakanlık açıklamasında, mevcut durumun KKTC Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kontrolü altında olduğu ifade edilerek, endişeye sebep olacak herhangi bir durumun olmadığı kaydedildi.

Tam donanımlı geliyorlar

GKK ve Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara karşın, Karpaz bölgesi balıkçıları kaçak teknelerin KKTC karasuları içerisinde avlandıkları konusundaki ısrarlarını sürdürüyor.

Balıkçılar, fırtına nedeniyle sahillerimize sığındıkları iddia edilen teknelerden ağ atıldığını gördüklerini ısrarla yineliyorlar. Balıkçılar, Sahil Güvenlik botu ile önce karasular dışına çıkartılan ancak izin aldıkları ileri sürülerek tekrar karasularımıza gelerek Karpaz açıklarına gelen gırgır teknelerinin bir kısmının arkasında balık yakalamada kullanılan ağ ile yakalanan balıkların konması için havuzları gördüklerini söylerken, GGK açıklamasında söz konusu teknelerde KKTC karasularında balıkçılık faaliyetleri icra ettiklerine dair emareye rastlanmadığı bildirildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA