KABUS GERİ DÖNDÜ
Ülkemizde her yaz mevsiminin kabusu olan JetSki kabusu bu yılda plajlarda yeniden sahneye çıktı. Yıllardır süregelen sorunu ve kuralları ne takan var ne denetleyen.

12 Haziran 2015 Cuma 13:37
DENİZDE TEHLİKE: Dört bir tarafı denizle çevrili olan ülkemizde jet-ski kullanımı giderek artıyor. Bu su araçlarını kiralayanlar ise denizde yüzenler için büyük tehlike arz ediyor. Ülkemiz sahillerinde son yıllarda kullanımı giderek yaygınlaşan jet-skilerle ilgili herhangi bir denetim olmadığı görülüyor.
KAYIT VAR KONTROL YOK: Sahiller ve plajlarda jet skilerin kontrollü kullanımından sorumlu ve jet skilerin kaydını yapan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Limanlar Dairesi ise, jet ski kullanımına ilişkin kuralları yılda bir kez yaz sezonu başında bir günlük gazetede yayınlamakla yetiniyor. Limanlar Dairesi tarafından izin verilen ve kaydı yapılan jet skilerin kullanımı ise Allah’a emanet.
Rana SARRO
Dört bir tarafı denizle çevrili olan ülkemizde jet-ski kullanımı giderek artıyor. Bu su araçlarını kiralayanlar ise hem denizde yüzenler, hem de kendi hayatları için büyük tehlike arz ediyor.
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte özellikle hafta sonları binlerce insanın uğrak yeri olan plajlarda, jet skiler denetimsiz olarak kullanılıyor.
Ülkemiz sahillerinde son yıllarda kullanımı giderek yaygınlaşan jet-skilerle ilgili herhangi bir denetim olmadığı görülüyor.
“JET SKİ KULLANIMI SAKINCALIDIR”
Limanlar Dairesi Müdürlüğü’nün duyurusuna göre, 18 yaşından küçüklerin; denizin çok dalgalı olduğu durumlarda; rüzgâr hızının 16 deniz milinin üzerinde olduğu durumlarda; güneşin doğuşundan önce ve güneşin batışından sonra olan saatlerde jet ski kullanımı sakıncalıdır.
“SAKINCALI KULLANIMLAR DENETLENMİYOR”
Limanlar Dairesi Müdürlüğü tarafından yapılan yüzlerce jet ski kaydının ardından, bu deniz araçlarının kimler tarafından, ne şekilde kullanıldığı ise denetlenmiyor. Bu oyuncakları kontrolsüz şekilde kullananlar, denizde yüzenlerin ise canlarını tehlikeye atabiliyor. Denetimsizlik nedeniyle, kullanmayı bilmeyenler; 18 yaşından küçükler dâhil, alkollü kişiler dahi bu jet skileri kullanabiliyor. Jet Skiler yüzücüler için tehlike arz ederken, kayalıklara çarpıp yaralanan veya yaşamını kaybeden sürücülerin de olduğu biliniyor.
LİMANLAR DAİRESİ YALNIZ BİR EMİRNAME YAYINLIYOR
Sahiller ve plajlarda jet skilerin kontrollü kullanımından sorumlu ve jet skilerin kaydını yapan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Limanlar Dairesi ise, jet ski kullanımına ilişkin kuralları yılda bir kez yaz sezonu başında bir günlük gazetede emirname şeklinde yayınlamakla yetiniyor. Limanlar Dairesi tarafından izin verilen ve kaydı yapılan jet skilerin kullanımı ise Allah’a emanet.
CANALTAY: “İNSANLARIN KULLANIMINA SUNUYORUZ, SONRA…”
Detay Gazetesi’nin soru yönelttiği Limanlar Dairesi Müdürü Serdar Canaltay, “Limanlar Dairesi Müdürü kayıtlarını yapar. Plajlardaki jet skilerin denetiminden Kaymakamlık veya Belediyeler sorumludur. Jet skilerin kaydını kuytunu biz yapıyoruz ve insanların kullanımına sunuyoruz, ayrıca kullanımıyla ilgili her sene böyle dönemlerde de bu genelgeyi yayınlıyoruz. Allah korusun bir kaza olmasın diye, kuralları hatırlatıyoruz. ‘Plajların Kullanım ve Denetim Yasası’ uyarınca, belediye olan yerler belediye, belediye olmayan yerler de Kaymakamlık tarafından denetlenir. Yani plajlardan bahsediyorum” dedi.
KAYDINI YAPANLAR DENETİMİNİ YAPMIYOR
Limanlar Dairesi Müdürü Serdar Canaltay, “Plajlardaki jet skilerin denetiminden Kaymakamlık veya Belediyeler sorumludur” derken, Merkez Kaymakamlığı da, “Jet skilerin kullanımından Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Limanlar Dairesi sorumludur” diyor.
ULAŞTIRMA BAKANLIĞI: “LİMANLAR DAİRESİ’NİN YETKİSİNDEDİR”
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından da, jet ski kullanımını denetleme görev ve yetkisinin Limanlar Dairesi’nde olduğunun bilgisi verildi.
“SORUMLUSU LİMANLAR DAİRESİ”
Merkez Kaymakamlığı da, ‘jet skilerin kullanımından Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Limanlar Dairesi’nin sorumlu olduğunu belirtti.
İŞTE ÜLKEMİZDEKİ JET-SKİ GERÇEĞİ:
– Rüzgâr hızı 16 deniz mili olduğunda kullanılamaz ama kullanılıp kullanılmadığını denetleyen yok.
– 18 yaşından küçüklerin kullanmaması gerekiyor ama kimlik sorulmuyor.
– Muayene edilmesi gibi bir yasal zorunluluk yok.
– Plaka numarası bulunmadığından dolayı, tehlike yaratan jet-skiler ve sürücüleri saptanamıyor.
– Sahilden en az 100 metre içeride kullanılması gerekirken, jet skiler plajda yüzenlerin arasında dolaşıyor.
– Şamandıralarla belirlenen dar bir yolla sahilden açılması gereken jet-skilerle ilgili bu uygulamaya uyan neredeyse yok gibi.
İncirli: Gelecek nesillere gurur duyacakları bir ülke bırakmak için çalışıyoruzCTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Lurucina Panayırı’nda kültür, dayanışma ve yeni geçiş kapılarının önemine vurgu yaptı; adil ve sürdürülebilir barış için kapıların açılmasının ortak talep olduğunu belirtti.03 Mayıs 2026 Pazar 21:30KIBRIS
Kariyer Günü’nde Büyük Buluşma!Dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasında yer alan Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenen “Kariyer Günü 2026”, öğrencilerle iş dünyasını bir araya getirerek kariyer yolculuklarına rehberlik etti.03 Mayıs 2026 Pazar 18:03YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Erdal Abidin için acil AB pozitif trombosit kana ihtiyaç vardır.Erdal Abidin için acil AB pozitif trombosit kana ihtiyaç vardır.03 Mayıs 2026 Pazar 18:02KIBRIS
ARUCAD Dünya Dans Günü’nü “Bodies Speak / Ideas Move” Programıyla KutladıARUCAD Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Modern Dans Bölümü öncülüğünde gerçekleştirilen etkinlik, atölye çalışmaları, açık sahne performansları ve akşam gösterimleriyle yoğun bir katılıma sahne oldu.03 Mayıs 2026 Pazar 18:00ARUCAD
Kayıp Şahıslar Komitesine 1 milyon euro ödeyecekRum Yönetimi’nin, kayıpların kimlik tespitine yönelik testlerin yapılabilmesi amacıyla 1 milyon euro değerindeki ödeneği onayladığı belirtildi.03 Mayıs 2026 Pazar 17:58KIBRIS
Meclis Genel Kurulu yarın toplanacak…Gündemde 5 yasa tasarısı var03 Mayıs 2026 Pazar 17:56KIBRIS
Gazimağusa’da 3 yaşındaki çocuk hayatını kaybettiGazimağusa’da 3 yaşındaki Ayaz Kılbaş, ikametgâhı içerisinde aniden rahatsızlanarak yaşamını yitirdi.03 Mayıs 2026 Pazar 17:55KIBRIS
Erhürman, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nu kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti03 Mayıs 2026 Pazar 17:54KIBRIS
Merit Otellerinin geleneksel 23 Nisan şenlik ve eğlenceleri Merit Park Hotel’de yapıldıMerit International Sosyal İşler Koordinatörlüğü tarafından Merit Park Hotel’de düzenlenen Merit Otelleri İlkokullar 23 Nisan Oyunları ve Eğlencesi, bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilerek çocuklara unutulmaz anlar yaşattı.03 Mayıs 2026 Pazar 17:51KIBRIS
Güney Kıbrıs'ta 2 şap vakası dahaRum basınında yer alan bilgilere göre Athineu'da iki çiftlikte şap hastalığı tespit edildi. Buna göre şap hastalığı görülen çiftlik sayısı 110’a ulaştı. Öte yandan nadir türlerin akıbetine ilişkin kararın önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.02 Mayıs 2026 Cumartesi 18:37GÜNEY KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.