20 Nisan 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa15°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele15°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara11°C

JAPONYA SEKS KÖLELERİNİ İTİRAF ETMEMİŞ GİBİ DAVRANDI

Askerleri 2. Dünya Savaşı'nda kadınları seks kölesi olarak kullandığı için Güney Kore'ye özür ve tazminat sözü veren Japonya, BM'ye bu söze tamamen zıt bir cevap gönderdi.

Japonya seks kölelerini itiraf etmemiş gibi davrandı

02 Şubat 2016 Salı 11:18

Japonya, 2. Dünya Savaşı’nda askerlerinin seks kölesi olarak kullandığı Güney Koreli kadınlara tazminat ödemeyi kabul etmesinden 1 ay sonra kafaları karıştıran bir açıklama yaptı. BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Komitesi’nin sorularına yazılı cevap gönderen Japonya, Asyalı kadınları seks kölesi olmaya zorlandığını resmen reddetti.

Güney Kore’nin resmi haber ajansı Yonhap’a göre, Komite’nin İsviçre’nin Cenevre kentinde 15 Şubat’taki toplantısı öncesi gönderdiği cevapta şu ifadeler yer aldı: “Japon hükümeti, seks kölesi meselesinin Japonya ve Güney Kore arasında siyasi bir mesele haline geldiği 1990’lardan bu yana geniş çaplı bir inceleme yürütüyor. Çeşitli kurumların belgeleri incelendi, eski askeri figürlerle konuşuldu. Kadınların askeri yetkililer ve hükümet yetkilileri tarafından zorla götürüldüğüne dair hiçbir kanıta rastlanamadı.”

GÜNEY KORE: JAPONYA ANLAŞMAMIZIN RUHUNA UYSUN

Öte yandan Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Japon ordusunda kadınların seks kölesi olmaya zorlandığının inkar edilemez bir tarihi gerçek olduğunu vurgulayıp Japonya’yı Aralık 2015’te varılan anlaşmanın gerekliliklerini yerine getirmeye çağırdı. Japonya’nın anlaşmaya ters düşecek yorumlarla bulunmaması gerektiği belirtilen açıklamada “Japon hükümetinin anlaşmayı tereddütsüz biçimde yerine getirmesini bekliyoruz.

Anlaşmanın ruhu bu şekilde” denildi.

Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kişida'nın Güney Kore ziyareti sırasında 28 Aralık 2015’te varılan anlaşmada, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin seks köle olarak kullanılan kadınlardan özür dilemesi ve 1 milyar yenlik (yaklaşık 24 milyar TL) yardım fonu ödenmesi öngörülmüştü.

JAPONYA 'SEKS KÖLESİ' İFADESİNİ YANLIŞ BULMUŞTU

Japan Times’ın haberine göre Kişida 18 Ocak’ta ‘seks kölesi’ ifadesinin gerçeklerle bağdaşmadığını savunup bu ifadenin artık kullanılmaması gerektiğini söylemişti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA