18 Nisan 2024
  • Lefkoşa26°C
  • Mağusa27°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele27°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara24°C

İZMİR'DE KANSER TEDAVİSİNDE DEVRİM GİBİ BULUŞ

Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü ile EÜ İlaç Geliştirme Merkezi'nde yürütülen iki yıllık çalışmada, akciğer kanserinin tedavisinde kullanılabilecek prototip ürün geliştirildi.

İzmir'de kanser tedavisinde devrim gibi buluş

27 Kasım 2018 Salı 14:33

 Sağlıklı hücrelere zarar vermeden tümörü etkisiz hale getiren ürünün patenti alındı. Araştırma ekibinin başında bulunan Dr. İskender İnce "Prototip, milli ilaç potansiyeli taşıyor. Ancak ticarileşmesi için yatırımcılara ihtiyacımız var" dedi

ge Üniversitesi bilim insanlarını, akciğer kanseri üzerine uzun süredir yürüttüğü çalışmalar sonuç verdi. Bilim insanları Akciğer kanseri nedeniyle uygulanan tedavi esnasında sağlıklı hücrelere zarar vermeyen ve tümör hücrelerini tedavi etmeyi başaran prototip

bir ürün geliştirdi.

Ege Üniversitesi'nden bilim insanları, uzun süredir yürütülen çalışmalar sonucunda, akciğer kanseri nedeniyle uygulanan tedavi esnasında sağlıklı hücrelere zarar vermeyen ve tümör hücrelerini tedavi etmeyi başaran prototip bir ürün geliştirdi. Çörek otu bitkisinin tohumlarının içeriğinde yer alan timokinon adlı biyoaktif maddeden yararlanılarak geliştirilen prototip ürüne "TQGMNP" adı verildi. Yaklaşık 2 yıllık çalışmalar sonucunda, 'TQGMNP' adlı ürüne patent alındı. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, prototip hakkında Öğr. Gör. Dr. İnce'den bilgi alarak tebrik etti. EÜ akademisyenlerinin önemli çalışmalara imza attığına dikkat çeken Rektör Budak, "Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü'ndeki çalışma grubumuz kanser teşhis ve tedavisine yönelik bir preparat hazırladı. Türkiye'deki yerli ve uluslararası bütün yatırımcılara davette bulunuyorum. Ege Üniversitesi Rektörü olarak bu preparatın ticarileştirilip hem ekonomi hem de insanlık adına kazandırılması için çağrıda bulunuyorum" diye konuştu.

Dr. İnce, "Bu ürünü, akciğer kanseri nedeniyle uygulanan tedavi esnasında sağlıklı hücrelere zarar vermeyen ve tümör hücrelerini tedavi etmeyi başaran bir prototip haline getirdik. Ön çalışmalarını tamamladık ve patentini aldık. Bundan sonra geliştirdiğimiz milli ilaç olma potansiyeli de bulunan ürünün ticarileşmesi için ilave çalışmalara ihtiyacımız var. Bunun için de Rektör hocamızın söylediği gibi yatırımcılara ihtiyaç duymaktayız" dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA