İTALYA’NIN SOSYAL MEDYA YASAĞININ ARKASINDAKİ NEDEN: HİKİKOMORİ SENDROMU
İtalya, gençler arasında artan yalnızlık ve sosyal izolasyon vakaları nedeniyle sosyal medya ve mobil cihazlara yönelik bir yasak getirmeyi planlıyor.
![İtalya’nın sosyal medya yasağının arkasındaki neden: Hikikomori sendromu](http://www.detaykibris.com/d/news/187080.jpg)
07 Ekim 2024 Pazartesi 12:48
Özellikle "Hikikomori sendromu" adı verilen, kişinin toplumsal hayattan tamamen çekildiği bu durum, Japonya'da başlayan bir sorun olarak bilinse de, dünya genelinde yayılmaya başladı.
İtalya'da bir pedagog ve psikoterapist çocukların aşırı ekran kullanımından kaynaklanan zararları bertaraf etmek üzere sosyal medya üzerinden bir imza kampanyası başlattı. Kampanya, kısa sürede büyük bir hareket haline geldi ve yüzbinlerce ebeveynin imza atmasıyla ciddi bir ses getirdi. Bu sayede bugün İtalya’da mobil telefon kullanımına yönelik sınırlamalar gündemde. Öyle ki, çocukların okullarda mobil telefon kullanımı, hükümetin öncelikleri arasında yer alıyor. Ülkede, okullarda telefon kullanımını tamamen yasaklamayı planlıyor. Bu kararın arkasında Hikikomori sendromu, önemli bir faktör olarak yer alıyor.
Hikikomori, bireylerin uzun süreli sosyal izolasyona girmesiyle karakterize edilen bir durum... Genellikle genç bireylerde görülüyor ve sosyal yaşamdan uzaklaşmaya yol açıyor. Dünya genelinde artan Hikikomori vakalarının, gençlerin dijital dünyada geçirdiği zamanın artmasıyla bağlantılı olduğu düşünülüyor. İtalya’daki bu yasak da, çocukların sosyal medya bağımlılığını azaltmayı ve dolayısıyla Hikikomori sendromunun yaygınlaşmasını önlemeyi hedefliyor.
Türkiye'de benzer bir düzenleme zaten yürürlükte. Okullarda cep telefonu kullanımına yasak... Düzenleme, öğrencilerin ders esnasında dikkatin dağılmaması ve sosyal medya bağımlılığının azaltılması amacıyla uygulanıyor. Diğer yandan, bazı ülkelerse bu konuda daha esnek davranıyor.
Haberimizde Hikokomori sendromunun dünyadaki artışı ile ülkelerin buna yönelik attığı adımlara biraz daha yakın baktık. Bilişim Hukuku Uzmanı Nazlı Turhan ise Türkiye'deki durumu TRT Haber için yorumladı.
Peki, ülkeler bu konuda ne gibi çalışmalar yapıyor? Gelin öne çıkan ülkelere yakından bakalım.
Avrupa ülkeleri de bu konuda adımlar atmaya başladı. Yani aslında İtalya, cep telefonu yasağında yalnız değil. Fransa, 2018 yılında okullarda cep telefonu kullanımını yasakladı. Bu yasağa göre, öğrenciler ders esnasında ve teneffüslerde cep telefonlarını kullanamıyorlar. Ülke son dönemde ise çocukların sosyal medya platformlarında aşırıya kaçan içeriklerden korunması amacıyla yeni düzenlemeler getiriyor.
Benzer şekilde, Almanya’da da sosyal medya şirketlerine çocukları koruyacak şekilde içerik düzenlemesi yapmaları için baskı uygulanıyor.
Finlandiya ise, cep telefonlarını eğitim amaçlı kullanıma sınırladı. Cep telefonları sınıf içinde öğretmen gözetiminde sadece eğitsel amaçlarla kullanılabiliyor. Finlandiya, teknolojiyi eğitim sistemine entegre eden bir ülke olsa da telefon kullanımını sınıf ortamında minimuma indiriyor.
Hollanda'da da okulların çoğu, sınıflarda cep telefonu kullanımını sınırlayan uygulamalar başlatmış durumda. Telefonlar, genellikle sadece öğretim materyali olarak kullanılıyor ve sosyal medya veya eğlence amaçlı kullanım derslerde yasaklanıyor.
İngiltere'de ise bazı okullar cep telefonu kullanımını tamamen yasakladı. Özellikle ilkokul ve ortaokul seviyesindeki okullar, cep telefonu kullanımını kaldırarak, çocukların sosyal etkileşimlerini artırmayı ve yüz yüze iletişimi teşvik etmeyi amaçlıyor.
Çocuğun üstün yararı ilkesi gereğince bu yasağın Avrupa başta olmak üzere diğer ülkelerde de kademeli olarak artacağını tahmin ediyoruz.
Bilişim Hukuku Uzmanı Av. Nazlı Turhan
Türkiye daha geniş bir yasağın ne kadar uzağında?
Türkiye’de, çocukların mobil telefon kullanımına yönelik düzenlemeler ciddi bir şekilde ele alınıyor. Millî Eğitim Bakanlığı'nın Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, bilişim araçlarının eğitim ortamlarında kullanımını kısıtlayan maddeler içeriyor. Türkiye'deki durumu Bilişim Hukuku Uzmanı Av. Nazlı Turhan değerlendirdi.
"Son dönemde, MEB’in 2024-2025 Eğitim ve Öğretim Yılına ilişkin genelgesi, dijital bağımlılığın önlenmesi adına önemli adımlar atmayı amaçlıyor. Genelgede, 'Öğrencilerin dijital imkanlardan doğru bir şekilde yararlanmasına yönelik rehberlik çalışmalarına ağırlık verilecektir' ifadesiyle birlikte, öğrencilerin derslerini aksatacak şekilde cep telefonu kullanmalarına karşı önlemler alınacağı vurgulanıyor."
Avukat Turhan, bu düzenlemelerin, çocukların eğitim süreçlerinde karşılaştıkları zorlukları en aza indirmek için tasarlandığını belirtiyor. Ancak sorumluluğun ebeveyn kısmına da değiniyor:
"Çocukların dijital güvenliğini sağlamak, yalnızca yasal düzenlemelere bağlı değil; ebeveynler ve eğitimciler de bu sorumluluğu üstleniyor. Ebeveynlerin ve öğretmenlerin, çocukların dijital dünyadan kaynaklanan tehlikeleri anlaması ve bu konuda gerekli tedbirleri alması gerekiyor. Bu işbirliği, çocukların bilişim araçlarını sağlıklı bir şekilde kullanmaları için kritik öneme sahip."
Peki, Türkiye daha geniş bir yasağın ne kadar uzağında? Turhan son olarak bu soruyu şöyle cevaplıyor.
"Türkiye'de çocukların bilişim araçlarıyla ilgili düzenlemeler, uluslararası trendlere paralel bir şekilde gelişiyor. Çocuğun üstün yararı ilkesi gereğince bu yasağın Avrupa başta olmak üzere diğer ülkelerde de kademeli olarak artacağını tahmin ediyoruz. Yakın zamanda konuyla ilgili daha net çalışmalar olacağını düşünüyoruz."
Haspolat’taki arıtılmış atık suların tarımda daha çok kullanılması için çalışma yapılıyorHaspolat’taki arıtılmış atık suların tarımda daha çok kullanılması için çalışma yapılıyor16 Şubat 2025 Pazar 11:48LEFKOŞA
Trafik denetimlerinde 362 sürücüye rapor, 47 araca menTrafik denetimlerinde 362 sürücüye rapor, 47 araca men16 Şubat 2025 Pazar 11:31KIBRIS
Tatil bitiyor16 günlük şubat tatili bugün bitiyor, okullar yarın açılıyor.16 Şubat 2025 Pazar 11:29EĞİTİM
Kunzel’in istinaf başvurusu reddedildiKKTC’deki emlak sektörüne aracılık yaptığı gerekçesiyle Rum yönetimi tarafından tutuklanan Almanya vatandaşı Ewa Isabella Kunzel’in istinaf başvurusu da reddedildi.15 Şubat 2025 Cumartesi 18:02GÜNEY KIBRIS
Üstel, yapımı süren Girne Hastanesi'ndeki çalışmaları incelediBaşbakan Ünal Üstel, yapımı süren yeni Girne Hastanesi'ndeki çalışmaları inceledi15 Şubat 2025 Cumartesi 18:00GİRNE
Akıncı: "Federal Çözüm Şansı Reddedildi, Ada Üzerinde Türkiye ile Komşu Olmak Tercih Edildi"4. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta federal çözümün sağlanabilmesi halinde, iki kurucu devletin yanı sıra federal merkezi hükümetin de yetkilerini kullanacağını belirtti.15 Şubat 2025 Cumartesi 13:59KIBRIS SORUNU
2 bin 421 sürücü kontrol edildi: 407 yasal işlem, 3 tutuklu2 bin 421 sürücü kontrol edildi: 407 yasal işlem, 3 tutuklu15 Şubat 2025 Cumartesi 12:45KIBRIS
Gaziköy-Ercan ve tünel yolu üzerinde çalışmalar bugün de devam edecekGaziköy-Ercan ve tünel yolu üzerinde çalışmalar bugün de devam edecek15 Şubat 2025 Cumartesi 12:44LEFKOŞA
Bedrettin Demirel Caddesi’nde asfalt çalışması yapılacakBedrettin Demirel Caddesi’nde asfalt çalışması yapılacak15 Şubat 2025 Cumartesi 12:43LEFKOŞA
DAÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülcan’dan Ankara’da Önemli ZiyaretlerProf. Dr. H. Ozan Gülcan, Ankara’da akademik iş birliklerini güçlendirmek amacıyla önemli temaslarda bulundu15 Şubat 2025 Cumartesi 11:14DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.